55 V8
DAF55coupe met F1 techniek1973 + 1974 Tony (GB) DAF555coupe V8-6.4 liter

Tijdens het druk bezochte race evenement op het Thruxton circuit in Engeland baarde Tony Hazlewood veel opzien door met deze zeer potente DAF aan de start te verschijnen en tijdens het evenement het 100miles ronde record te verbeteren.

De auto was een totale verrassing, niemand had ook maar iets gehoord over het bestaan van de auto zelfs de autosportpers niet.

De opbouw of beter de verbouw was geheel binnen de regels van de wedstrijdreglement uitgevoerd, in deze raceklasse is alles toegestaan zolang de plaats van de motor maar niet meer dan 1 voet afwijkt van de plaats van de originele fabriek motor, Tony had zijn DAF55coupe dan ook volledig moeten aanpassen.

Nu is wel bekend dat de auto in 1973 blauw-geel was en in 1974 rood-wit en dat de twee seizoenen volledig zijn uitgereden.
Belangrijkste sponsor waren CORBEAU autostoelen en WESTWOOD tuinmachines.

Einde seizoen word de auto plotseling gereden door Alan Minshaw en staat de auto in een totaal andere kleur opzet en nieuwe sponsor op de baan.
  
De techniek
Oldsmobile V8 motor
6.400cc +/- 300pk.
Hewland hand geschakelde 5-bak.
16 inch slicks.
March F2 vering rondom.
Voorspoiler.
F2 achtervleugel op kofferbak.


1974 + 1975 Alan Minshaw (GB) DAF555coupe V8-6.4 liter
Van deze twee jaren zijn ook maar twee foto's ter beschikking, zichtbaar is wel dat de auto ieder jaar van kleur wisselt en van sponsor en even plotseling als de auto in 1973 op het circuit verscheen verdween hij in 1975 ook weer en raakte in de vergetelheid.
 


Voorjaar 2009
DAF55coupe V8 hersteld !


Wij ontvingen e-mail van de heer Simon Westerby uit Engeland die ons weet te vermelden dat de auto weer volledig is herbouwd door niemand minder dan Lynxae Race Car Preparation in Milton Keynes en dat de auto mogelijk nog dit seizoen weer op de baan gaat komen.

In 1973 reed Tony Hazlewood enkele races met de auto in de kleuren wit-rood van sponser Manchester limers in 1974 was de auto blauw-geel van sponser Corbeau-GT Car Seats en nu na te zijn herbouwd is de auto rood-wit in de kleuren van sponsor Westwood Landmowers en staat er zeer mooi boven het portier DAF-V8.

Helaas wil de firma Lynxae niet vertellen wie de huidige eigenaar is maar beloven hem te vertellen dat wij graag met hem in kontact zouden willen komen, nog wat geduld dus.

Via Simon Westerby ontvangen wij een Engels autoblad waarin het project volledig word beschreven.
    


Zeer fraaie auto, vooral het carrosserie ontwerp van de 55coupe is goed herkenbaar gebleven


Goodwood Festival of Speed 2009
3 t/m 5 juli 2009
Engeland is een autoland !
Al is er van een echte engelse auto-industrie feitelijk al jaren geen sprake meer, de meeste merken zijn nu in buitenlandse handen, zij blijven trots op wat eens in Engeland is gemaakt en bewaren werkelijk alles in musea en privé verzamelingen en alles wordt perfect in stand gehouden.
Ook op het gebied van snelheidssporten heeft Engeland een zeer lange historie, Motorraces, Rallies, Rallycross, Formule 1, 2 en 3, Sportvliegtuigen enz. enz. enz. zelfs racefietsen !.


Sinds 2001 laten de Engelse verzamelaars in het plaatsje Goodwood, zo'n 70 km onder Londen, graag de wereld genieten van alles wat maar met snelheid te maken heeft tijdens het grote Festival of Speed.

Autojournalist en zelf DAF-rijder Guy Devreker en journalist / schrijver Paul Nieuwenhuis bezochten dit festival en zonden mij de hier geplaatste foto's.

Op het festival staan de meest waanzinnige en exclusieve voertuigen van peper dure klassiekers tot conceptcars, antieke auto's tot hedendaagse exclusieve Aston Martin en je kan en mag alles aanraken.
Op het enorme terrein worden zelfs demonstraties gegeven met terreinwagens, Formule1 wagens, Rally en Racewagens.

De echte DAF liefhebber kon hier de zeer fraaie DAF- V8 van Tony Hazlewood bewonderen, de formule1 wagen met daf55coupe body want onderhuids is er echt niets wat nog op een daf lijkt.
De heer Hazlewood, op onderste foto naast zijn auto, gaf op de baan even een demonstratie snelheid weg waar het publiek versteld van moet hebben gestaan.

De auto dateert van 1973 en is in 2008-2009 weer volledig in oude glorie hersteld.
In 1973 en 1974 is de wagen in races bestuurd door Tony Hazlewood, in 1975 en 1976 door Alan Minshaw.

Welke plannen er met deze auto zijn in de toekomst is onbekend, Paul Nieuwenhuis heeft een interview met Tony Hazlewood gehad, misschien dat hij iets meer weet maar zegt er niets over, misschien dat in een van zijn komende uitgave iets vermeld gaat worden, afwachten dus.* de Wildcat-V8 steekt ver de cabine in, wat een power !
* Het polyester front kan volledig worden weggenomen voor een betere bereikbaarheid.


Modsports and Supersalooncar races at Mallorypark (GB)
29 augustus 2011
Op het circuit "Mallorypark" kwamen vanuit heel Engeland de supercars uit de jaren '70 weer bijeen.

Supercars zijn auto's die allen uiterlijk nog een beetje herkenbaar zijn, voor de rest is werkelijk alles verbouwd wat maar mogelijk is en dat maakt deze auto's tot fabelachtige brute monsters met Formule-1 capaciteiten.

Op de baan ook de machtige DAF55coupe met V8 motor die nu eens op volle snelheid te zien was.
hoewel de heer Hazlewood toch redelijk op leeftijd lijkt, schrikt hij niet van een kilometerje harder, tjonge tjonge wat gaat dit hard en wat een geluiden komen uit dit soort auto's

Helaas hebben we geen bijzonderheden op deelnemerslijsten kunnen vinden op het net maar dankzij Simon Westerby wel weer een serie mooie foto's en een paar filmpjes.Filmbox "DAF-V8 Supersaloon"
Augustus 2011, circuit Mallorypark in Engeland, tijdens de Modsports en Supersaloon races staat de machtige DAF55coupe - V8 aan de start.

Deze 55coupe met zijn brute uiterlijk is toch prachtig om te zien en op dit filmpje zien we hem nu ook rijden.

Met dank aan Simon Westerby uit Engeland.

de film