DAF's in Autosport 2023

Waar zouden wij zijn zonder " Oude schoenendozen op zolder " of " oude plakboeken onder in de kast " ?
Hier opnieuw het bewijs dat daar echt de mooiste herinneringen in zitten over onze favoriete auto met variomatic en onze sport. !

Wij kunnen u mee terug nemen naar de jaren 1990 tot circa 1993/94 toen deze Volvo66 tijdens rallysprints reactie los maakte bij het publiek, we vonden zelfs een fraai filmpje op
Youtube tijdens de 7e Rallysprint van Amsterdam.
Rijder / eigenaar van de Volvo66 is
Ton WeijzenDe Volvo66 is een ex GAK-auto die door Ton in eigebeheer is opgebouwd en aangepast voor de sport en met navigator Timmermans aan
zijn zijde werden diverse sprints en rallies verreden.

Na de Volvo66 werd de overstap gemaakt naar een Citroen AX waar Chris Leyds de navigatie verzorgde, daarna viel het stil.
Wat blijkt nu, Ton heeft nog steeds een DAF in zijn bezit die behoorlijk wat zorg vraagt om weer gebruikt te kunnen worden maar zijn zoon rijd inmiddels wel variomatisch door het dorp met een 66slcoupe.





Wij zijn uitgenodigd om bij Ton de oude foto's te bekijken en het verleden eens te bespreken, dus een vervolg op dit bericht zou er maar zo tussendoor kunnen komen.
Ouderwets Vakmanschap !

Tegenwoordig is het in kunststof leverbaar maar in de jaren '70 was het nog veel handwerk, kloppen, kloppen en nog eens kloppen !

Zie hoe deze plaatwerker de voorschermen van Andre Brunet's coupe uitklopt en dat onder toezicht van Claude Laurent.


klik op de tekst ! Uitkloppen wielkasten
13e Oomloop v.h.Oosten
14 januari 2023 (NL)       foto's AutoPics.

De kop is er af, het seizoen is begonnen en was een waar waterballet.
Bij een winterrally hoop je op sneeuw en niet op water, heel jammer !.

Al die regen is wellicht ook de oorzaak dat er relatief weinig equipes aan de start kwamen voor een pure kaartleesrally door Gelderland.

In de Tourklasse komen Peter de Lange - Wim Jan Nekkers
aan de start met de Volvo66 en behalen de 8e plaats in hun klasse.
1e Ronde de la Chicoree
21 januari 2023 (Fr)

Ook Frankrijk ontwaakt en starten met beter weer in de 1e regularity van het jaar rondom de stad Orchies.

Sebastien Wicart - Remy Boulanger rijden met de 66Msedan die zij de afgelopen wintermaanden flink onderhanden hebben genomen en zullen gaan inzetten voor de kaartleesritten

Ook hier niet zo veel equipes aan de start en is deze regularity een mooie test voor de DAF.
Sebastien Wicart - Remy Boulanger worden 3e in de Classicklasse.
25e Rallye Monte-Carlo Historique
24 januari - 1 februari 2023 (Fr)

Motor problemen noodzaken tot opgave !
In 2022 reden zij de rallye geheel uit, er waren wel wat kleinere probleempjes maar het lukte!
Gedurende de wintermaanden besloot de equipe toch de motor te wisselen en opnieuw deel te nemen in deze geweldige rally en juist deze motor laat de equipe in de steek, al op het eerste traject gaat het niet lekker maar komen wel aan op het service met een lading aan strafpunten wegens gemiste tijdcontroles e.d.
In de service lijkt het te kunnen lukken maar in de avond gaat het toch weer fout en besluiten Maurizio Vellano en Giovanni Molina te stoppen en hopen de motor wel te kunnen hestellen.


Wat een teleurstelling om in zo'n groot evenement waar maanden naar toe gewerkt is om dan zo vroeg al te moeten staken.
foto's van Maurizio Vellano, Nicolas Ventugol en Patrick Sassi


Ieder jaar opnieuw is deze rally een absolute uitdaging, dit jaar geen sneeuw maar bakken met modder !
Het aanwezige publiek genoot van alle glijpartijen bij de vele hairpin bochten ja zelfs op kleine heuveltjes hadden diverse equipes het moeilijk om naar boven te komen, zo glad waren vele specials (kp's).

De "Legendklasse" is voor de snellere equipes, geen snelheidsbeperking.
De "VHRS Classic" heeft twee snelheden, 65km of 50 km p/uur, wij richten ons op de VHRS-Classic 65km p/u klasse waarin 2 DAF equipes aan de start zouden komen, Zouden komen !.

Voor DAF66M1300 equipe Michael Dinon - Denis De Lovinfosse hebben kort voor de rally hun motor vervangen maar wat nu precies fout is, is nog een vraag maar de aandrijfas kan vreemd genoeg de circa 80pk niet verwerken waardoor zij niet eens de administratieve controle kunnen uitvoeren en dus niet mogen starten, u begrijpt de teleurstelling !.

Vincent en Jean-Marc Lechertier in hun 55Marathon komen wel in actie, vader en zoon vormen het "Tip-Top Racing Team" waarmee zij actief zijn in de "Slalom sport" en de DAF55 is speciaal voor de "Regularity Sport"

In hun klasse met een maximaal gemiddelde van 65km p/u komen 62 equipes aan de finish, alle wagens zwaar onder de modder maar zonder schade ondanks vele glij- en slippartijen.

De DAF laat weer eens blijken uitstekend handelbaar te zijn op gladde wegen en minder moeite te hebben om in de modder heuvel op te rijden, zij behalen dan ook een prachtige 24e plaatst ! een Tip-Top resultaat.

4+5 februari 2023 (B)


21e the Winter Trial
4 t/m 10 februari 2023 ( D+A+SLO )

Ook dit is en blijft een prachtige en ook zware winter regularityrally en dat ondervonden ook equipes die uiteindelijk van de weg raakte of op andere wijze schade aan de auto kregen,

De start en finish van de editie is in het Duitse Berchtesgaden, de wedstrijd bedraagt totaal circa 2500km waarin specials zijn opgenomen op afgesloten circuits en regularities op openbare wegen met veel sneeuw en ijs als extra handicap.

Jo Heesakkers - Wim Peters rijden met de 66Mc1300 ook dit jaar weer mee in de "Challenge klasse" en ook zij krijgen hardhandig te maken met de gladheid, frontschade is het resultaat van een glijpartij die in de avond en nacht uren redelijk hersteld kan worden en kunnen zij de rally toch nog uitrijden, Jo Heesakkers rijd deze rally al vanaf 2012 in deze DAF66Mc-1300.

Over het verdere verloop van de rally van de DAF equipe is weinig terug te vinden, na etappe 8 staat de equipe vermeld als 37e in het Challenge klassement en een 8e plaats in de periode 4 - klasse 11 ( 1300-2000cc tot 1979 ) en dat ondanks alle tijdverlies en schade toch mooi om te vermelden.

Hämeenlinna Historic Ralli
11 februari 2023 (FIN)

De rally is verreden in het zeer bosrijk gebied tussen de steden Lietsa, Sotka, Kuuslammi en Patakangas.
Tussen de meren en bomen zijn 5 mooie KP's uitgezet en alles is verpakt door een dik pak sneeuw, zo dik dat op de KP's fel oranje paaltjes geplaatst moesten worden om de weg eronder te kunnen herkennen.

De wegen in Finland zijn gravelwegen waarop het pak sneeuw goed blijft liggen maar wanneer er de eerste equipes overheen gegaan zijn is het ijs en goed vast gereden in die steentjes en dat is verradelijk en uitkijken ! want het blijft er echt vast inzitten !.

In Finland verzorgen zij hun klassiekers erg goed en gebruiken de auto's ook, hier aan de start komen 112 zeer fraaie klassiekers bijeen en als je die spijkerbanden ziet, dat is een soort waarvan wij hier alleen maar hebben gehoord maar nooit op zullen rijden en de snelheden op die banden liegen er niet om !.

Jesse-Jonas Haake - Joonas Kolehmainen met de goud / bruine Volvo66grp2 rijden geheel op eigen steil de rally zonder problemen uit ! en zoals een ieder inmiddels zal weten Jesse-Jonas stuurt met 1 hand !!

Onder deze standigheden, op spijkerbanden met 1 hand sturen is echt heel knap, we zeggen het opnieuw

Grote Bewondering voor dit equipe !

Het resultaat mag er wezen:   79e in het Algemeen rallyklassement en een zeer mooie    22e plaats in het "Historic Rally Trophy Finland"


De rally omvat 4 etappes verdeeld over 35 specials in een dik pak sneeuw, totaal circa 1000km.
Start en finish zijn in Malbuisson geplant, de DAF equipe rijd in de Randonnee klasse zeg maar toerklasse terwijl de twee overige klasse rijden met snelheden tot max. 50km p/u of 65km p/u.
Over de Randonnee klasse is weinig geschreven, wij gaan er vanuit dat alles zonder problemen is verlopen voor de DAF equipe.

5e Power on Ice    24 + 25 februari 2023 (A)
een Slowly Sideways Wintertraining evenement
Sneeuw en IJs dat missen wij hier en niet alleen voor de "Elfsteden Tocht" maar ook voor de echte liefhebber van driften in een DAF of Volvo met de altijd bijzondere traploze aandrijving.
Circuit Serre Chevalier moeten wij helaas missen, dus op zoek naar een goed Alternatief en die zijn er diverse en onze keuze viel op Oostenrijk, het trainingscentrum in Muhr.

Vanuit Nederland rijden 4 Nederlandse equipes naar de sneeuw in Muhr om hun auto beter te leren kennen of te testen wat eventuele wijzigingen aan de auto voor effect hebben.
Zeker zo belangrijk is de omgang in de groep, tot s'avonds laat !.




   59e ROZ     4 maart 2023 (NL)

Ronde om de Zuiderzee, onder die naam is het ooit begonnen maar de laatste jaren word de rally verreden in een zorgvuldig gekozen regio.

Start en finish is Zeddam met de gemeentes Neede - Lochem - Zeddam en Aalten als wedstrijd gebied.

De ROZ is een echte navigatierally, de organisatie staat er om bekend! kijkuit want ze hebben allerlei truckjes om je de verkeerd te laten rijden of fouten te maken puur omdat je het niet gezien hebt op de kaart en wat wij uit het veld hoorde "JA HOOR ze zijn er weer" de "Instinkers" maar alle equipes waren zeer te spreken over de regio, het weer en de toch best zware trajecten.

De 85 gestarte equipes komen netjes aan de finish, zo ook de 4 DAF's en de Volvo66 die verdeeld over de drie wedstrijdklasse reden.


5e Rallye Le Touquet-Paris-Plage VHRS
17 +18 maart 2023 (Fr)

"Regularity" op afgesloten parcours als onderdeel van een Kampioenschap rally volgende FIA bepalingen, het is en blijft een prachtige combinatie !.
In deze 5e editie komen net als vorig jaar de beide Noord Franse DAF equipes weer aan de start en beide doen het wederom geweldig.

De VHRS-rally rijden 8 van de 10 kp's wat circa 100 tot 130 wedstrijd km's zal zijn geweest.
Na de technische en administratieve controles worden er tot in de avond al specials afgewerkt en dat verliep erg goed maar op de tweede wedstrijd dag was het regen en zellfs natte sneeuw en
werd 1 kp volledig geannuleerd, de omstandig heden werden steeds natter en gladder maar beide DAF equipes komen zonder problemen aan de finish en scooren kostbare punten voor het kampioenschap


Vincent Lechertier - Jean-Marc Lechertier sooren een 2e plaats met de 55Marathon
Sebastien Wicart - Remy Boulenger worden keurig 5e met de 66Mcoupe,
zij komen even naast de weg, verliezen hun uitlaat en wat tijd en dat kost een plaats.


Coppa d'Europe
30 maart t/m 2 april 2023 (NL)
De Coppa d'Europa, met goed weer is deze rally al zeer vermoeiend, lange dagen, veel regularity trajecten en vele kaartconstructies en met slecht weer super vermoeiend.
Tijdens deze editie was het te hopen dat de auto waterdicht was want zeker twee dagen viel het water met bakken uit de hemel.

Vanuit Enschede vertrokken ruim 96 equipes voor 550km regelmatigheid wedstrijd door fraaie bossen en over slechte wegen en dan vooral in Tsjechië
Helaas komen er berichten binnen dat er fouten in de roadbooks waren geslopen die neutralisatie van enkele trajecten als gevolg hadden, heel jammer !.

De rally is verdeeld in 4 wedstrijdklasse, in de Super Klasse rijden 3 DAF en 1 Volvo66 equipe
De 3 equipes doen het in eerste instantie erg goed maar als tegen het einde trajecten worden geneutraliseerd en er diverse protesten op de tafel van de organisatie worden gelegd
zakken de equipes in positie en Frank Moonen - Peter Hoens met de oranje 55Mcoupe moeten de wedstrijd staken met een kapotte koppeling.
Rene van Bussel - Gijs Opheij in de rode 55Mcoupe scoren de 6e plaats in hun klasse met direct achter zich in de Volvo66 Benedikt Korff - Magnus Korff zeer mooi 7e

 Rally van de Grensstreek
1 en 2 april 2023 (NL)

Ondanks het sombere weer komen in Sittard 68 equipes aan de start voor een mooie en sportieve kaartleesrally door de Ardennen met de stad Hauffalize in België als keerpunt.

3 DAF equipes aan de start en equipe 44 in de sportklasse viel ons op, een DAF46 in actieve kaartlees-dienst !, echt mooi !, de 850cc luchtgekoelde motor is bekend om zijn betrouwbaarheid, ze zijn zeer handelbaar en voor deze sport ook snel genoeg, wij hopen equipe Harm Sijpkens - William Potgieter dan ook veel meer in de sport terug te zien..

Ook de andere twee DAF equipes, Rob van Doorn - John van Dam en Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer rijden zonder problemen de rally uit.

Zoals verwacht is de concurrentie in de Exprt en Sportklasse hoog en zijn kleine foutjes snel gemaakt wat dan direct effect heeft in de punten.



foto's van Nico Bloemendal Fotografie.


18e Peelrand Classic    2 april 2023 (NL)

Kaarleesrit in 2 trajecten van ieder 150 minuten waarin 3 wedstrijdgroepen op basis van goed verzorgde kaarten diverse leessystemen moeten afwerken,
met de plaats Someren als start en finish locatie.
In de Sportklasse met hun oranje 55Mcoupe rijden Maaike Hensbergen - Gino Lens naar een zeer verdienstelijke 5e plaats.
In de Toerklasse in zijn 66Mcoup1300 zien wij Jaap Tak als navigator weer terug na een heftige periode, samen met Jeroen Geelen als rijder behaald
de equipe de 11e plaats.


48e TAC Rally   7 + 8 april 2023 (B)
Slowly Sideways Belgium demorally's

Een van de kenmerken van de TAC Rally is de compacte uitvoering, 4 fraaie en redelijk lastige proeven en mooie korte verbindingsroutes tussen die proeven.
Per sessie moesten de 4 proeven achter elkaar gereden worden inclusief verbindingen zo'n 80km en dat 3x.

Ook deze uitdagende rally wordt verreden op smalle landbouwwegen, zoals bijna alle rallies in België, waarop de BRC rijders met hoge snelheden overheen racen, bochten afsnijden en zo bij alle bochten diepe geulen maken en achterlaten en het puin uit de geulen op straat gooien waardoor die op hun beurt weer gevaarlijk glad worden.

De "Slowly Sideways Groep" dient zich in deze rally geheel aan de instructies en het route boek te houden vanaf moment van aanmelden voor de administratieve controle en dat alles word begeleid door het vrijwilligers team van Slowly Sideways.

Onze groep telt 20 equipes met een enorme variatie aan auto's, Poses, Beugeltas, Citroen's, Ford's, Renault en onze DAF55marathon, equipe Rinus Blankestijn - Rene van Bussel.
Rene en ik hadden ons zelf "Teamorders" opgelegd, geen onnodige risico's in de bochten met diepe geulen aan de zijkanten !, die waren soms zo diep dat de variomatic het wegdek zou raken en voor schade zou zorgen die wij niet wilde.!

Onze pacenotes met de bijhorende info klopte exact, we konden op tijd onze snelheid aanpassen en de bochten aansturen maar niet driften want daar zijn de wegen echt te smal voor als niet in een greppel wil belanden.    Wij konden 10 kp's zonder schade uitrijden, 2 kp's werden geneutraliseerd, 1 wegens een ongeluk met en BRC equipe en een 2e om dat de buurt de kp blokkeerde.




Slalom van Kuurne  10 april 2023 (B)
Ook het slalomseizoen voor het Belgische Kampioenschap is van start gegaan met daarin 2 DAF equipes die in verschillende divisies zullen uitkomen.
En in deze editie van de Slaolm van Kuurne doen beide uitstekend zaken !


In de divisie-1, klasse-1 behaald John Clement in de 55Mcoupe de 1e klasse overwinning.
In de divisie-3, klasse-8 behaald Lowie De Meijer in de 66M de 5e plaats.



Helaas wat weinig deelnemers dit jaar.
In de Oldtimerklasse behalen
Bert De laet - Tom De laet de 31e plaats.


Rally voor het goede doel, steun aan het Alzheimer fonds
Rob van Dooren - John van Dam eindigen 7e plaats in de sportklasse.
18e Rallye Le Mans Historique 15 april 2023 (Fr)

Yves Rouxel - Bernard Lefevre behalen met de 66Marathon de 1e plaats in het Navigatieklassement

9e Slalom van Haspengouw  23 april 2023 (B)

In de stad Landen (B) staan 63 auto's aan de start voor de 9e editi van deze VAS-Slalom.
Lowie De Meijer met de DAF66M komt uit in de 3e divisie, klasse 8 en behaald de 38e plaats in het Algemeen Klassement.


Eindelijk weer eens bericht van Francis Barneoud, wij wisten dat hij lokaal wel actief is in andere auto's en dat de lokale clubs weinig of zelfs geen internet publicaties hebben.

Francis Barneoud - Robert Chopsoul komen in deze regularity tot een 8e plaats in het "Regularity Classic Klassement"

Voor het overige is er zeer weinig bekend over de rally, Helaas !.

Bitter weinig informatie over het verloop van de rit, jammer.

Christian Dussert - Patrick Valetin doen echter hele goede zaken, zij worden 2e in het Algemeen Klassement.
Slalom van Zonhoven  7 mei 2023 (B)
Lowie De Meijer behaald de 16e plaats in het Algemeenklassement plus de 6e plaats in zijn klasse-8

La Ronde des Balkons  6+7 mei 2023 (Fr)

Francis Barneoud - Robert Chaspoul klasseren zich als 10e in de "Regularity Klasse"
Over het verloop van deze classicrally is weinig bekend gemaakt op de website van de organisatie.

69e Tulpenrally    7 t/m 13 mei 2023 (Fr-Lux- NL)
Deze 69e editie start vanuit het Franse Vichy en beloofd wederom tot de zwaarste categorie historische rally's te gaan behoren.
Verdeeld over 4 wedstrijdklasse zullen circa 150 equipes om de eer strijden.

55coupe equipe Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer en 55M equipes Rob van Dooren - John van Dam behoren tot de vaste kern van de rally, beide DAF's zullen toch zo'n 50.000 Tulpenrally km's hebben verreden als het al niet meer is !


Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer rijden met de coupe in de expertklasse, de klasse waarin alle bekende toppers uitkomen, 33 in totaal.
Zij rijden alle 7 etappes zonder noemenswaardige problemen uit en als zij op 13 mei in Valkenburg onder de finish vlag doorrijden is een 13e plaats in de zware klasse hun resultaat.


Rob van Dooren - John van Dam komen uit in de sportklasse, totaal 75 equipes in deze klasse met veelal Porsche, Alfa's en Volvo's en ook hier een sterk deelnemers veld.
De 55Marathon doet goed zijn werk, vraagd alleen standaard onderhoud tijdens de rally en eenmaal op het finish podium is de 40e plaats hun resultaat in de sportklasse


5e K.N.O.S-rally 14 mei 2023 (NL)

Een sfeervolle oefen rally van het LHRT met een stevige barbecue als afsluiting die veel belangrijker is dan een klassement.
De L.H.R.T groep omvat zo'n 20 equipes met een verscheidenheid aan klassieke auto's en alle actief in Kaartleessport, Regularityrally's en DEMO-rally's.

De uitzetter / bedenkers van de rally, Frank Moonen en Peter Hoens vonden het dit jaar tijd om de rallyapp te gaan hanteren omdat steeds meer ritten de app inzetten i.p.v de controle letters omdat dat veel organisatietijd bespaart.

Op de foto slechts 4 van de 6 deelnemende DAF equipes.
foto's ter beschinng gesteld door
  By Ilse Photography

Sezoensrally ( Regularityklasse )
20 mei 2023 (B)
Volgens insiders is dit een van oudste rally's in Belgie en ook de enigste die voor het overgrote deel op gravel verreden word i.p.v van de overbekende smalle en gladde landbouw wegen waarop doorgaans de wedstrijden op word verreden.
Het buitengebied en de stad Bocholt zijn het centrum van deze voorjaarsklassieker.

De regularity omvat 10kp's die binnen een bepaalde tijd moeten worden verreden MAAR binnen een kp kunnen ook verschillende snelheden worden opgelegd, dat is lastig en mooi tegelijk want alles bijelkaar is het toch flink doorrijden en op deze ondergrond leverd dat leuke momenten op.

20 mei 2023 (Fr)  6e Hist'O Flandres
Kaartleesrally in het noorden van Frankrijk uitgezet door Autoclub Val-de-Lijs.

Over het verloop van de rally is minder bekend, vast staat dat ook moderne auto's konden deelnemen.
Er waren 3 variomatic aangedreven auto's actief, de 55Mcoupe van Dominique Boulet functioneerde als 0-wagen.
In de Touringklasse eindigde op de 7e plaats Maxime Fournier - Adrien Vallienne in een Volvo340 en dat is toch een auto die we weinig zien in deze sport.
Ook in de Touringklasse de 66sl van Sebastien Wicart die zich liet rijden door Gilles Joly en de 19e plaats behaalde.

Stelling van Amsterdam Rally
27 mei 2023
Zo'n 56 equipes vertrokken vanuit Heerhugowaard voor deze navigatierit door de kop van Noord Holland.
De organisatie maakt al een aantal jaar bitter weinig bekend over het verloop van deze kaartleesrally, dat verklaard wellicht deels de wat lage aantal deelnemers maar wel 4 DAF equipes in de wedstrijd die het er alle goed vanaf brengen.


Simone van Dam - Nienke van Dam,   55M,   10e in Sportklasse.
Maaike Hensbergen - Gino Lens,   55Mc,   17e in Sportklasse.
Polly Moes - Maartje Meijers,   66Mc.   5e in Tourklasse.
Dace Verwoerd - Jan Wever,   55Mc,   10e in Tourklasse.

8e Rally Terre di Aleramo
27 + 28 mei 2023 (It)

De noord Italiaanse stad Trino, gelegen in de bergachtige regio tussen de steden Milaan en Turijn, is de uitvalsbasis van deze "Regularityrally".

Op de officiële website is niet zo heel veel aan info terug te vinden en slechts enkele foto's.

Maurizio Vellano - Giovanni Molina komen met hun DAF66Mcoupe aan de start.
In het eerste traject op 27 mei in het donker doen ze goede zaken.In het 2e zeer lange traject rijden zij lange tijd op de 2e plaats in het klassement en dan word er wegens vermoeidheid een foutje gemaakt en die blijkt erg nadelig te zijn voor de equipe, zij tuimelen terug naar de 6e plaats wat uiteindelijk ook de definitieve eindklassering is.

Champion's Day
29 mei 2023 (B)
Een demonstratie race / rally zonder opmaak van een klassement waaraan werkelijk allerlei auto's, buggy's en racewagens het publiek vermaken met Heuvelklim, Driften, Rally en Races.
Dominique Dufrasne - Isabelle Dogne deden dapper mee in hun 55Marathon grp2 waarmee zij in België vooral uitkomen in de VHRS-klasse tot 60km/pu


Na een aantal jaren als VIP-car dienst te hebben gedaan komt Rens van Dijk eindelijk weer aan de start van de wedstrijd met Henry van Samang als navigator.
Beide mannen hadden er zin in, tenslotte is het hun thuis wedstrijd en daarin wilde zij weer eens vlammen en resultaat behalen.

Echter al voorin in de wedstrijd is er een persoon ( een buitenstaander ) die nogal wat commentaar had op de rally en speciaal op de DAF66M equipe.
Over het gebeuren wordt nog niet openlijk over gesproken maar Rens zijn gezicht stond op zware omweer ! en zal dit deel nog een vervolg kunnen krijgen.

Zij rijden de wedstrijd uit maar op een tempo dat wij niet gewend zijn van deze equipe, de motivatie was er uit !
Uiteindelijk worden zij 14e in het Historic Klassement wat al aangeeft dat zij zich zeer rustig hebben gedragen, JAMMER !

5e ELE Historic Rally



Regularity Rally met 50km/pu gemiddeld

Toen het bericht kwam dat de ELE organisatie mee wilde werken aan een "Regularity Rally" op de zelfde proeven als de kampioenschaprijders waren wij ( de 3 DAF equipes ) er als de kippen bij.
Onze DAF kennissen in België en Frankrijk doen dat daar al jaren en er is veel belangstelling voor, HET grote verschil is dat zij met gemiddeld 60 of 70 km/pu moeten rijden.
In 2019 reden wij ook de Kempenrally Regularity in België en dat was ons erg goed bevallen en nu mogen wij eens op eigenbodem rijden en dan ook nog in de ELE.

Wij mochten slecht 3 proeven rijden "3x Strijpse Kampen + 2x Spoordonk + 2x Wintelre".

De Strijpse Kampen - GEWELDIG - echt iets voor de DAF's, korte stukjes, haakse en hairpin bochten en 3 behoorlijk gevaarlijke situaties waar je echt moest stoppen om geen ongelukken te krijgen en toch was een gemiddelde snelheid van rond de 56km/pu makkelijk haalbaar.

KP Spoordonk - Erg Fraai - wat langere rechte stukken, chicanes, scherpe en lange doordraai bochten en dat alles op goed asfalt waardoor ook op deze proef het gemiddelde hoger uit kwam dan gewenst en dan is het moeilijk om op een dergelijk proef langzaam te gaan rijden, vooral als het publiek staat te kijk.

KP Wintelre - ZEER ZWAAR - de proef kun je als volgt samenvatten, Zand-Zand- Zand en nog eens ZAND en erg diepe sporen, deze proef is in het totaal "De Scherprechter".
Met startnummer 207:   Ton Koster - Dion Walet   DAF66M1.3grp2
Zij hebben die soort regularityrally's meer gereden, rijden dan ook wat rustiger en maar op de juiste snelheid, helaas komen zij op KP-Wintelre vast te zitten in het mulle zand maar komen met behulp van omstanders toch weer op het juiste pad maar constateren afwijkend motor geluid.
Terug op het service in Veghel blijkt de motor ergens valse lucht aan te zuigen, de monteur adviseert NIET verder te rijden, zij besluiten de laatste KP niet te rijden en gaan uit de rally.

Met startnummer 212:
Rene van Bussel - Lorenzo Bas
DAF66M1.3grp2


Hoeveel pech kun je als rallyequipe verdragen als je zo graag je nieuwe rallywagen eens echt wil uitproberen op wedstrijd proeven. ?

Technische en documenten controle ging perfect, de rit naar en over het startpodium in Son waar Jean-Paul Klinkers op zijn unieke wijze de DAF's van start laat gaan ( hij heeft ook een DAF66 ) gaan perfect en dan op weg naar de 1e KP de Strijpse Kampen met een glimlach op het gezicht want dit was het.
Op weg naar de KP breekt de gaskabel, op handgas terug naar service in Veghel en repareren, het neemt meer tijd dan verwacht waardoor op KP Spoordonk word gemist dus dan maar door naar KP Wintelre !
Staat de equipe aan de start en krijgen alle equipes het bericht dat de proef word geneutraliseerd omdat er te veel wagens in het zand vastzitten en afgesleept moeten worden,   Weer Geen KP voor equipe 212 !!

Dan eindelijk KP4 - Strijpse Kampen    Kan eindelijk volledig worden verreden en de glimlach is weer terug op de gezichten dus vol vertrouwen op naar KP Spoordonk.

De start gaat geweldig, de snelheid zit er goed in, de wegligging is perfect !   tot op circa 5km van de start de aandrijfas het opgeeft, het rubber draait er volledig uit !


Einde wedstrijd !!
De teleurstelling is erg groot.

Met startnummer 213:   Rinus Blankestijn - Eugene Wijnen   DAF55M-grp1
KP-Strijpse Kampen is de 1e vandaag en wat een genot om met de 55M over die korte stukjes en door al die haakse bochten te sleuren, super gaaf ! de proef levert ons behoorlijk
strafpunten op omdat wij een gemiddelde van 56km/pu neer zetten maar kunnen niet wachten om deze KP nog eens 2x te rijden vandaag.
Kp-Soerendonk ligt ons erg goed, te goed eigenlijk want hier is ons gemiddelde op 61km/pu dus het laatste stuk langzaam aan tot 54.8 gemiddeld.
Wij hebben er plezier in en de wagen doet het goed maar tijdens het wachten voor de start en steeds iets opschuiven stijgt de motortemperatuur dus uitstappen en kap open
zodat de warmte weg kan.



Op KP-Wintelre, circa 80% onverhard, heeft de DAF het zwaar met met de 100% sper rolt hij er op redelijke snelheid door heen.
Met regelmaat glijd de bodem van de auto over het zand wegens zeer diep tractor sporen, tot in de cabine vinden we het gort droge stof.
Op deze kp zijn we te langzaam, gemiddeld 48.4 en dat vonden wij nog knap want dat stuk is bar slecht maar is te doen, nog 1x service in Veghel en dan voor de laatste keer "Strijpse Kampen".


Wij staan klaar op Strijpse Kampen, bijna aan de beurt voor de strt, we starten de auto en slaat de startmotor vast en weigert de motor verdere dienst !, we krijgen aanbieding om te duwen of te slepen maar helaas ook wij moeten net voor het einde de rally staken en dat is verschrikkelijk BALEN !!!
foto's door Pieter Spuy en Rally Facts.nl

5e VHRS-Rallye
National des Ardennes

3 en 4 juni 2023 (Fr)

In combinatie met de FIA-rally en Historic Rally deze regularity tot 60km/pu over de proeven van de rally, een prachtige combinatie die wij in Frankrijk en België veel zien.

Rondom de Franse plaats "La Neuville-Les-Wasigny" staan 18 equipes voor deze klasse aan de start.


Vincent-Nours Lechertier - Jean-Marc Lechertier rijden met startnummer 309 op de 55Marathon en strijden voor het podium.
De punten liggen heel dicht bij elkaar en de 5e plaats in het klassement is hun resultaat.


Rallye ADAC-Mittelrhein   ( Slowly Sideways )
9 en 10 juni 2023 (Dld)
In combinatie met de rally voor het Duitse Kampioenschap, kon een groep van 11 Slowly Sideways equipes hun auto presenteren aan het publiek.
De rally is verreden in de regio rondom Trier en Föhren en telde 5 kp's die meerdere malen werden verreden en totaal circa 150 wedstrijd km's op de teller noteerde.

Met de replica DAF555 staat equipe Jules Notermans - Terry Hinsen aan de start.
De rally heeft vele smalle en stoffige wegen en ook diverse gravel paden in het totaal en dat soms verraderlijk zijn !.
De equipe rijdt de rally volledig uit maar aan de lampen op de voorbumper te zien hebben ook zij een uitstapje gemaakt naast de weg.


13e Classic-500-Challenge  16 en 17 juni 2023 (NL+Dld)
foto's Koen Wolters Fotografie
Vanuit Enschede starten 81 equipes voor een fraaie tweedaagse kaartleesrally waarin ook regularitytrajecten zijn opgenomen.
Het mooie van deze 13e editie is dat er 1 dag volledig in Duitsland zal worden verreden, wel op bais van de Nederlandse systemen maar over de grens rijden geeft toch even een apart smaakje aan zo'n mooie classicrally.

In de sport klasse rijden Rob van Dooren - John van Dam met de 55M en Frank Moonen - Peter Hoens in de oranje 55Mcoupe.
Beide equipes strijden in een sterke klasse bij de eerste 20 echter komen Frank en Peter met een kapot wiellager te staan die zij dankzij de onderdelen voorraad in de 55M van John van Dam toch kunnen vervangen en de rally kunnen uitrijden maar dat gaat ten kosten van heel veel tijd en verliezen veel plaatsen in hun klassement.
Rob van Dooren - John van Dam klasseren zich als 16e en behoorlijk terug gevallen Frank Moonen - Peter Hoens op de 23e plaats in de sportklasse.
In de Tourklasse doen Alec Bergsma - Erik Molenschot in de gele 55M goede zaken, zij rijden zonder al te veel kaartleesproblemen naar een fraaie 5e plaats in hun klassement

1e Sluisrit    23 juni 2023 (NL)
Een sportieve clubrit van Autoclub "de Hornerijders", simpel, gezellig en sportief met de sport bezig zijn.

Wij ontvangen 3 fraaie foto's van de DAF equipes en dan blijkt er toch nog een te zijn waarvan wij de namen niet weten.
Met het nummer 66 op de deur van een goed onderhouden 66Marathon Sedan en een glimlach op het gezicht een deelnemer die ons onbekend is ! GA ZO DOOR equipe !.
Jaap Tak heeft Bram Knoops naast zich aan het stuur van de 66Mcoupe en boeken een 2e plek in de Tourklasse.
Frank Moonen - Peter Hoens met de 55Mcoupe benutten dit type kleinere ritten om in vorm te blijven voor de zwaardere en langere historic rally's, zij worden 4e in de sportgroep.

foto's gemaakt door Marco Koolen




Giacomini
Classic

8 juli 2023 (NL)

Voor de meeste van ons wellicht een onbekende classicrit maar als wij de website nalezen zou dit de 2e editie zijn, in 2018 was de 1e maar bijzonderheden worden niet vermeld en dat is voor deze 2e editie niet anders.

Dankzij de foto's van Bloemendal-fotografie zien wij dat er 5 DAF equipes aan de start kwamen voor een kaartleesrit vanuit Apeltern, een plaats aan de Maas, grof gezien boven Oss.

Op de website wel de uitslagen en die zijn als volg;   Sportklasse 2 DAF equipes:     Maaike Hensbergen - Gino Lens met de oranje 55coupe, zij worden 9e.  Geert Kistemaker - Marcel Kistemaker in een 55 staan op de 28e plaats vermeld.

Tourklasse met 3 DAF equipes:    Polly Moes - Maartje Meijers in de kleurige 66M scooren de 1e plaats !,    Wilfried Koopmans - Bram Koopmans in de 55LSM-replica worden netjes 6e    Dave Verwoerd - Mart Verwoerd in de fraaie 55Mcoupe komen op plaats 10 binnen.

GTC Rally
"De Nacht van Achtmaal"

8 & 9 juli 2023 (NL)


Heel eerlijk !, we waren best wel een beetje zenuwachtig want nu gaat het voor het "eggie" en dat was ook voor Rene best wel lang geleden.

Rene van Bussel - Lorenzo Bas samen voor de 1e maal tijdens een rally op snelheid met de 66M1300-grp2, geen kaartmeten en lezen maar "Pacenotes".
Als je de verreden DEMO-rallies even weglaat is dit ook voor Rene een nieuwe kennismaking gelukkig is er ook in het service team genoeg kennis over de basis en gaan voor een goed resultaat.

Na de ELE Retro Challenge is de auto zeer grondig nagekeken en bijgesteld, i.v.m de extreme hitte op de wedstrijddag worden twee verstralers afgenomen om meer koeling te krijgen tijdens het rijden.

Deze rally is beter bekend onder de naam "de Nacht van Achtmaal" dus begint de rally pas na 12.00 s'middags en eindigt omstreeks 24.00 uur.
Het is een mooie compacte rally, niet extreem veel verbindingsroutes, een snelle rally op brede en verharde wegen en weinig onverhard EN   heel, heel, heel veel publiek,   GEWELDIG !

"Mister Speaker" Jean-Paul Klinkers inspecteert de service
Met startnummer 122 op de motorkap rijden Rene en Lorenzo in de Historicklasse waarin zeer snelle equipes deelnemen.
Op kp-1 staat de equipe bijna klaar voor de start als deze proef wegens het ongeval van Bob de Jong word geneutraliseerd, KP-2-3-en 4 verlopen goed, alleen die enorme hitte !.
Ook kp-5 word geneutraliseerd wegens een auto in de greppel, op KP-3 word onder druk van een Escort de afslag gemist om op deze kp de tweede lus te rijden, in plaats daarvan rijden zij de flying finish in, OEPs.

KP-7 & 8, de laatste voor de Historics word in het donker gereden en dan blijkt dat het lichtknopje in de auto er geen zin meer in heeft, met 1 hand op het lichtknopje en 1 hand aan het stuur rijden zij ook de laatste uit !


En dan is het tijd voor "Champagne", de finish boven op het podium en daar ontvangen zij de grote beker voor de 1e plaats in klasse HC5 en is een
15e plaats in het Algemeen Historicklassement een verdiende plaats !!



foto's van: Bart Manders - David Pics - GS Autosport.nl - Rinus

"Eifel Rally Festival"
"Slowly Sidways
demorally"

27 t/m 29 juli 2023 (Dld)
Dit is het grootste en wellicht ook mooiste evenement voor klassiekers, de demonstratierally in de "Eifel"
waarin de stad Daun het middelpunt is.

De Rally word op basis van de "Slowly Sideways" regels verreden en trekt al jaren meer dan 200 equipes
waardoor de organisatie genoodzaakt is de rem er op te zetten.

Er zijn 4 replica DAF's bij deze organisatie bekend die hier ook hebben deelgenomen.
Jules Notermans met zijn 555replica was de eerste, Ton Koster met de 66replica de tweede hij is ook sedert
een aantal jaren vaste gast dus ook 2023 in zijn Monte Carlo creatie.

Equipe Ton Koster - Dion Walet hebben in de aanloop wat probleempjes met het spruitstuk, de motor
zuigt valse lucht, het probleem kan worden verholpen maar zorgt er wel voor dat enkel kp's niet gereden kunnen
worden maar ondanks dat kijken zij terug op weer een geslaagd evenement.

5e Rallye de Fourmies en Avesnois VHRS
5 + 6 augustus 2023 (Fr)
De "VHRS" rallyklasse met maximale snelheden van 60 en 70km p/u zijn in Frankrijk en Belgie net zo populair als de de hele snelle rijders in het FIA kampioenschap.
De organisaties maken er altijd weer een fraaie combinatie van Fia-rally + Historicrally VHC + regularity VHRS en de beelden zijn ook altijd weer spectaculair.

2 DAF equipes zijn in de VHRS-klasse actief en boekte al verschillende resultaten en worden door de overige equipes zeker goed bekeken, met enige vrees en terecht !


met startnummer 309 :   Sebastien Wicart - Cyrill Cardoso met de 66Mcoupe1.3
met startnummer 312 :   Vincent-Nour Lechertier - Jean-Marc Lechertier met de 55M



Waalre Classic Car Rally
26 augustus 2023 (NL)

Kaartlees en Oriëntatierally t.b. een goed doel en uitstekend geschikt als testrit voor een lange en zwaardere historicrally.
5 DAF equipes aan de start verdeeld over 3 wedstrijd groepen.

In de Classic Sport Plus klasse team Rene van Bussel - Peter Hoens die alles eens testen om eind augustus te kunnen starten in de SLS-rally, de equipe behaald hier een 10e plaatst in de 55-5replica maar moeten toezien dat de equipe Indra Damman-Bakermans - Peter Berveling in een 55coupe beslag leggen op de 4e plaats in de zelfde klasse.

In de Classic Sportklasse behalen Pientje Retera - Kees Retera in een 55M een mooie 5e plaats.

In de Classic Tour klasse twee ongebruikelijke rallyauto's, DAF-YA66, en waarom ook niet.
met no.241 op de 10e plaats Teddy Lieshout - Henriette Maas direct gevolgd door no 243 op de 12e plaats
Petra van Doorne - Anita Janssen.

19e Heuvelklim Teuven
27 augustus 2023 (NL - B)
De enigste nog bestaande Heuvelklim wedstrijd van Nederland wordt circa 5 km over de grens in België verreden!

Het is een prachtige en vooral droge dag en een mooi strak parcours van 1800m waarbij helaas alleen bij start en finish publiek is toegelaten.
Belangrijk in deze laag drempelige vorm van autosport is dat je feitelijk alleen tegen je zelf rijd, telkens weer proberen net een seconde sneller te rijden of zoveel mogelijk de zelfde tijden.
De 60 deelnemende auto's werden wel verdeeld in een paar klasse maar het was zeker geen harde snelheidswedstrijd nee een sportieve zondag !
3 DAF equipes gingen onderling de strijd aan, 3 totaal verschillende motorvermogens !


De fraaie foto's werden door Ron Schetters ter beschikking gesteld, bekijk zijn volledige serie op FaceBook.

start no.3 - - Monique Wijnen - Eugene Wijnen - - DAF55M a 98pk - - klimtijden rond de 1.20 a 1.21,6


start no.4 - - Rene van Bussel - - DAF66Mgrp2 a 125pk - - klimtijden rond de 1.19 a 1.20,6
Van het geheel is niet echt een klassement opgemaakt maar Rene van Bussel met de 66M viel toch in de prijzen, hij ontving de "Pulieksprijs" !


start no.5 - - Rinus Blankestijn - - DAF55M a 73pk - - klimtijden rond de 1.23 a 1.24,8

18e Valle Imagna Classic Rally Revival    26 + 27 augustus 2023 (Ita)
Jaarlijks word er in het Italiaanse "Lombardije" deze fraaie DEMO rallyshow verreden en het echtpaar Marie-Helene en Georges Huguey
zijn daar met de 55Marathon een vast gast.
Een rallysprintje, een heuvelklim echt alles zit in het evenement verwerkt en het publiek geniet van de show.


Nationale Rode Kruis Rally
2 september 2023 ( NL )
Een rally voor het goede doel, het "Rode Kruis" en het DAF Museum mag dan natuurlijk niet ontbreken.
Dit jaar is de 01-55-HD opnieuw de auto die word ingezet met als equipe leden David van Lennep - Geert Vermeer, een wedstrijd klassement is echt bijzaak.


59e Classic SLS Rally
31 augustus t/m 3 september 2023 (NL)
Deze 59e editie start in Duitsland en wel op de "Nürburgring" waar de deelnemers direct een regularity moeten rijden met een behoorlijk hoog gemiddelde op een nat circuit want
de dagen ervoor valt de regen met bakken uit de hemel.
Totaal rijden 3 DAF equipes de rally uit, helaas is fotomateriaal erg schaars ondanks de aanwezigheid van een journalist die toch meer oog voor de duurdere klassiekers blijkt te hebben


In de sportklasse behalen Rene van Bussel - Peter Hoens in de 555coup zonder problemen de 47e plaats.
Maaike Hensbergen - Gino Lens blijken zeer sterk en behalen een 6e plaats in de Tourklasse en worden daarnaast nog eens 1e in de klasse Club 33"
"Met de 55Mcoupe rijden Dave Verwoerd - Joris Verhoeven naar de 18e plaats in de Tourklasse, als DAF equipe zijn zij redelijk nieuw maar doen het goed in de klassementen.

3e Rally il Grappolo Storico    9 + 10 september 2023 (Ita)


In de omgeving van San Damiano is deze rally verreden met in de Historicklasse DAF66Mcoupe equipe Maurizio Vellano - Giovanni Molina.
Vanaf de start verloopt het voor de equipe voorspoedig, zij gaan aan de leiding met een flinke voorsprong op de nummer 2.
Op KP-8, niet ver van de start slaat het noodlot toe, de motor stopt en slaat niet meer aan, wat de equipe ook probeert het lukt niet on de proef uit te rijden en moeten zij de strijd staken, een fraaie overwinning gaat in rook op.

8e Memorial Rally van Looi
9 september 2023 (B)
Kristof Klinkers - Kris Coxstaan opnieuw aan de start van deze rally met hun 66M replica "Tour de Corse"Gebrek aan tijd is de reden dat wij deze auto / equipe weinig zien op de rallypaden, de lokale omroepen vragen veel inzet van vooral Kristof maar de rally van Looi past in het schema.
In de tijd die overblijft besteden beide heren aan verbetering van hun replica die ook steeds wat beter en mooier wordt.
De rally is een DEMO / SHOW naast een veld van klassementsrijders en trekt altijd weer veel publiek naar het parcours.



28e Classic Gelderlandrit    23 september 2023 (NL)
In Brummen komen 77 equipes aan de start voor een echte klassieker in de kaartleessport.
Er zijn de normale 3 wedstrijdklassementen, Expert, Sport en Tour en in alle klasse rijden DAF equipes, TOTAAL 10 op 77 auto's en daarvoor moeten wij heel ver terug in de geschiedenis van deze rit.


In de expertklasse is een steveige strijd gaande, Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer met de blauwe 55coupe rijden lange tijd in leidende positie op enige afstand gevolgd door Rene van Bussel - Gijs Opheij in de rode 555coupe, beide auto's kennen geen problemen en de equipes maken weinig fouten.
Als na de finish een 3e equipe protesten gaat indienen, wat kennelijk een gewoonte gaat worden in deze klasse, zakken beide DAF equipes een plaats en worden 2e en 3e in hun klasse.


In de sportklasse is een behoorlijke strijd gaande voor het podium, Frank Moonen - Peter Hoens met de oranje 55coupe leggen beslag op de 4e plaats.
Rob van Dooren - John van Dam worden 15e in hun 55Marathon, ook in een 55Marathon Wilfred Koopman - Bram Koopman zij komen op plaats 25 uit met in hun spiegel de 55Marathon van Simone van Dam - Nienke van Dam die de 27e plaats opeisen.



Ook in de tourklasse moeten de equipes voor de punten strijden, helaas moet equipe Johan Tak - Noortje Tak voor tijdig afhaken, zij krijgen motor problemen en stoppen om erger te voorkomen en moeten hun 55Marathon laten afvoeren.
Polly Moes - Maartje Meijers doen goede zaken, zij brengen de 66M1300 naar de 4e plaats.
En terug van weggeweest Jaap Tak - Bram Knoops met een fraaie 66M1300c weten zij op de 9e plaats beslag te leggen.
Op plaats 16 in deze klasse, Glen Deckers - Rebecca Deckers in een 55M met een rally historie maar toch al weer redelijk lang in een garage staat, laten we hopen dat de auto weer veelvuldig actief gaat worden.




Rinus Blankestijn - Eugene Wijnen
Camel-DAF rally team
De East Belgian Rally is toch wel een van de mooiste om te rijden met de Slowly Sideways Groep.

Mooie smalle wegen, zeer goed berijdbaar en ook de onverharde gedeeltes lagen er strak bij zonder hele diepe kuilen waarin je schade zou kunnen rijden.

In de rallysport speelt het weer ook een belangrijke rol, die bepaalt de conditie van het parcours en dit jaar 100% droog dus ons tempo omhoog !.
De organisatie had niet alleen kp Sint-Vith in tegengestelde richting gepland maar op de andere 3 kp's op punten de hairpins net wat anders neer gezet waardoor de pacenotes van 2022 niet bruikbaar waren en wat ons betreft mag de organisatie dat wel eens meer doen, dat houd het mooi.

België kent een vol rallyagenda, het is niet alleen BRC maar ook nog eens lokale evenementen en dat is wellicht de reden dat in de BRC wat minder deelnemers op kwamen wat dan weer positief voor onze groep is, Slowly Sideways nu met 35 equipes in de klasse met geweldige auto's.


Voor de verandering werden onze pacenotes dit jaar geschreven door Rene van Bussel, Eugene was aan het feestvieren maar kon wel de rally navigeren.
Andere equipes doen dat dat ook wel eens, nou het is ons ook goed bevallen !, de opzet was net zo duidelijk als dat het simpel is ! DAT moesten we maar eens vaker doen !
Bedankt Rene ! voot jou bijdrage aan een zeer geslaagde rally.

Rikspokalen
30 september 2023 (S)

Voor deelname aan deze 100% gravelrally komen maar liefst 205 equipes aan de start, 205 klassiekers en youngtimers, ongelofelijk !.

Het blijkt echter een zware en slopende rally te zijn, 108 bereiken de finish !.
Veel equipes raken van de baan op het altijd gladde en verradelijke gravel of moeten met technische problemen de rally vroegtijdig staken.

Met startnummer 16 op de deur rijden Joakim Roman - Hans Sylvan met de 66Mcoupe-grp2 de rally volledig uit en zonder problemen, alleen wat lakschade door de steenslag.
Op het gladde gravel rijden zij beheerst en moeten de equipes met grotere motoren in het vooronder voor laten gaan maar uiteindelijk scoren zij een 106e plaats in het algemeen klassement.

5e Rallye Charlemagne - VHRS
Golden Palace

29 september - 1 oktober 2023 (Fr)
De rally is verreden in de regio van de Noord Franse stad " Hautmont ".
De combinatie Moderne auto's, Historic auto's (VHS) en Regularity tot 70km/pu (VHRS)
blijkt toch altijd weer een geweldige combinatie te zijn voor de deelnemers en voor publiek.

Het verbaasd ons telkens weer dat de rally toch veelvuldig dwars door dorpen mogen en
kunnen rijden, daar is in ons land veel weerstand tegen, helaas !.
Het rijden van een Regularity is best wel lastig en heeft de navigator de taak om de snelheden en de tijd tijdens het rijden goed in de gaten te houden en als de snelheden oplopen tot 60 of 70km/pu ( afhankelijk van de klasse ) word het alleen maar moeilijker en lijkt het op een rally tegen de klok zoals in de moderne klasse en toch blijken de twee DAF equipes die in deze sport actief zijn het tempo bijzonder goed te kunnen halen en volhouden en komen ook regelmatig op het podium.


Equipe Sebastien Wicart - Remy Boulenger met startnummer 305 met de 66Mcoupe doen het goed tot dat een van de remmen defect raakt en reparatie langer duurt dan de toegestane service tijd waardoor zij moeten besluiten d e wedstrijd te staken, voor hen geen punten in de competitie.

Vader en zoon, Vincent Lechertier - Jean-Marc Lechertier in de 55M met startnummer 10 doen in deze rally opnieuw goede z zaken voor het kampioenschap, zij behalen de 3e plaats in hun klassement.

36e Pierenrit

14 oktober 2023 (NL)


Deze kaartleesrit heeft het karakter van een clubritje waarbij ook niet leden welkom zijn !, nou dat is toch wel een vergissing want de organisatie is in handen van de "Baronierijders" beter bekend van de "6-Uren van Breda" dus kwaliteit ook voor deze rit.

In de C-klasse rijden vader en dochter Lizette Koorn - Henny Koorn in een DAF66M1300.
Voor Lizette de vuurdoop in een DAF terwijl vader Henny daarin al jaren actief is geweest en het nu wat rustiger aan doet in de sport maar hopelijk wel actief blijft.

Zij scoren een 15e plaats in de C-klasse.
Rondje Altena
29 oktober 2023 (NL)

Als eind oktober de rally en rittenkalender bijna is afgelopen, nog 1 rally en nog 2 ritten, komen de sportieve DAF rijders nog eens bij elkaar om onder leiding van Janhein de Rooy het kaartlezen te oefenen.
Onder de 26 equipes zijn een aantal equipes die deze sport erg goed beheersen en die zijn dan ook niet te beroerd om de starters uit te leggen wat de bedoeling is en waar je op moet letten.

Uiteindelijk ontstaat er een klassement maar die geeft eigenlijk aan wie na de finish als eerste koffie krijgt want dit is vooral een DAF Club evenement, dus wat minder een wedstrijd en het mooiste is dat er alle mogelijke variomatic aangedreven auto's aan deelnemen en zelfs dat is niet verplicht.


Janhein de Rooy beheerst dit spel als rijder zeker maar ook het uitzetten van zo'n kaartleesrit en dat blijkt ook nu.
Het aantal deelnemers MOET beperkt blijven anders komen er diverse vergunning en verplichtingen om de hoek kijken en dat is niet de bedoeling van DCN, sportifiteit en gezelligheid staat boven in het vaandel.
Ondanks het wisselende weer waren de reactie erg positief en wellicht komen er in 2024 weer een paar meer DAF equipes aan de start in deze sport.

Rob van Beek - Joost van de Klashorst behalen de minste strafpunten in de sportklasse.
Teun Verwijmeren - Lars Vermeulen weten de Toerklasse op hun naam te zetten.

Giro dei Monti Savonesi Storico
Regolarita Sport Infinity
4 + 5 november 2023 ( It )

Rondom de stad Albenga aan de Midellandsezee is deze zeer fraaie combinatie van rally en regularity verreden.
Het bergachtige landschap leent zich erg goed voor onze sport en een regularity in de bergen is zeker een lastige klus.

Equipe Maurizio Vellona - Giovanni Molina hadden zich goed voorbereid op deze regularityrally met hun 66Mcoupe wetende dat de bergen
met zijn hele korte afstanden waarin de auto continu moet accelereren een behoorlijke belasting is voor de motor en variomatic maar tot laat op de 2e dag ging het naar wens tot dat de riemen
van de variomatic breken en de auto stil valt en zij zonder resultaat uit de wedstrijd moeten stappen, OPNIEUW een tegenslag voor de DAF equipe !.

78e Brabant Grensrit
4 november 2023 (NL)
Mark Duyster - Twan Dieltjes met de Volvo66 worden 1e in de D-klasse

Verdeeld over 4 groepen rijden 44 equipes 4 november j.l onder de finishvlag door.
Dit jaar veel ruimte voor de starters in de sport, een initiatief dat waardering verdient !.
In de D-klasse de Volvo66 equipe die niet zo actief is maar er zeker veel plezier in heeft, ga zo door equipe !.

Hornenacht
11 november 2023 (NL)
Deze nachtrit is ooit opgezet als oefenrit voor de Hornelandrally omdat juist in de Hornelandrally het tempo nogal hoog ligt en het schema soms zo strak is het equipes tussentijds zelfs afhaken, dus oefening is nodig en ervaring opdoen met de lange en pittige avond/nacht trajecten die het geheel extra moeilijk maken.

Maar de "Hornenachtrit" gaat toch steeds meer een eigen leven leiden als nachtrit en wordt traditiegetrouw verreden vanuit Weert in de regio midden Limburg met circa 200 wedstrijd kilometers.

In deze editie komen 5 DAF equipes aan de start en voor 1 daarvan is het ook daadwerkelijk de voorbereiding op de rally op 17 en 18 nov. aanstaande.


Klassering op volgorde van startnummer:
Maaike Hensbergen - Gino Lens vallen stil als zij door een diepe plas water rijden, de bobine en ontsteking worden drijf nat en komen geen meter meer vooruit, de overige DAF teams kunnen de rit
uitrijden zonder al te veel hinder van de regen.
Frank Moonen - Peter Hoens met de 55coupe worden 2e in de sportklasse,    Luc Bisschoff - Rene van Bussel met de 66Mcoupe klasseren als 3e in de tourklasse.
Leon Linders - Marloes Linders ook in een 55coupe worden netjes 11e in toerklassen,    Chevy Jansen - Tom van de Schoot in hun 55 scoren de 9e plaats in de tourklasse.

25e Internationale Hornelandrally
17+18 november 2023 (NL)

De Internationale Hornelandrally staat bekend als een regularity met een hoog tempo, soms TE hoog en de editie 2023 is op dit gegeven geen uitzondering.
Wij horen berichten dat equipes geen tijd hebben om iets te eten of te drinken omdat het schema zo strak is dat het gewoon niet haalbaar is en er zijn equipes gestopt omdat zij het tempo te gevaarlijk vonden.

De rally dit jaar kreeg een extra handicap omdat de regen met bakken op hen neer viel en er was mist, aan de finish hoorde je dan ook regelmatig de opmerking "Het was link" of "Het was gevaarlijk", dit soort opmerkingen zou de organisatie ter harte moeten nemen voor de volgende editie !!.

80 equipes op de startlijst en 76 op de klassementslijsten.
Vanuit Verviers, België starten 3 DAF equipes, zij rijden de rally volledig uit ondanks het hoge tempo en weten zich behoorlijk goed te klasseren.
Rene van Bussel - Janhein de Rooij in de 555coupe behalen een 11e plaats in een behoorlijk zware sportklasse.
Polly Moes - Maartje Meijers rijden met de Volvo66 naar de 10e plaats in de tourklasse waarin ook Alec Bergsma - Erik Molenschot met de 55M deelnemen en de 15e plaats voor zich vastleggen.

2e Rallye Classic VHR
"Terre de Houblon"

29 november 2023 (FR)


Regularityrit over 210km met 9 zones.
Is verreden in de regio Hazebrouck, in Noord Frankrijk in het grensgebied met België.

Twee DAF equipes aan de start, met no.2 op de deur de55Mcoupe met Remy Boulenger - Sebastien Wicart die de 5e plaats behalen.
de fraaie coupe is in eigendom van Dominique Boulet die in deze rit deelnam met zijn Truimph Dolomite.

Met no.11 in de 66sl rijden Charles Bogaert - Cyril Cardoso naar plek 7 in het "regularity klassement"
Rallye Carto du Telethon
2 december 2023 (FR)


Vincent Lechertier vormt een vaste equipe met zijn vader Jean-Marc als het "Tip-Top Rallye & Racing Team in Slalom, in VHRS rallysport en op beide fronten met succes!.

Maar samen met dochter Lya een kaartleesrit rijden is niet alleen plezier voor 2 maar misschien ook wel een voorbereiding op een nieuw team in nabije toekomst ?.

In deze regionale rit doen vader en dochter goede zaken, zij worden 5e in het algemeen klassement en daar MOET een vervolg op komen !!.
DHRC Rally Happening    9 december 2023 (NL)
Het seizoen is ten einde, met 76 equipes aan de start in Ermelo is de Rally Happening van het DHRC de laatste jaren de traditionele afsluiting.
Het weer maakt er dan een mooie najaarsrally van, zo ook dit jaar, het dunne laagje sneeuw was net weg en motregen volop.

Het DHRC had op de Veluwe weer een fraaie rally uit gezet, niet te simpel want er moest wel gewerkt worden maar ook weer niet te krap en te lastig puur om gejaag te voorkomen op de soms toch gladde binnen wegen onder de bomen maar wel de gebruikelijke kaarttruckjes om de deelnemers tot fouten te verleiden en dat is de uitzetter goed gelukt !.

foto's van Bloemendal-fotografie.nl


Aan de start 1 volvo66 en 4 DAF equipes, de resultaten staan vermeld op volgorde van startnummer;
No.40 Sportklasse   DAF55Mcoupe   Maaike Hensbergen - Gino Lens 12e plaats.
No.50 Sportklasse   DAF55M   Rob van Dooren - Jihn van Dam, zij vallen uit, wij denken motorisch probleem maar hebben nog niets gehoord.
No.64 Tourklasse   DAF66Mcoupe1.3   Hein de Kok - Paul-Michel de Groot 16e plaats.
No.68 Tourklasse   Volvo66   Polly Moes - Maartje Meijers 1e plaats in hun klasse, zij hebben dit jaar behoorlijke resultaten geboekt, GA ZO DOOR EQUIPE !
No.73 Tourklasse   DAF55M   Simone van Dam - Nienke van Dam 5e plaats in hun klasse en volgens ons ook het hoogst genoteerde volledig dames equipe ?.

FINALERIT  16 december 2023 (NL)
De Amersfoortse Auto en Motorclub tekend voor deze mooie rit door de Betuwe als afsluiting van het ritten seizoen 2023.
72 equipes op de uitslagenlijsten, verdeeld in 3 wedstrijd groepen en in iedere groep een DAF55coupe equipe.
foto's van www. autopics.nl

26e RAC Rally of the Tests
2 t/m 5 november 2023 (UK)

Hier nog een nagekomen bericht en beelden uit Engeland, een rallyland bij uitstek dat in alle districten over geweldige bossen beschikt.

1 Nederlands DAF55 equipe waagt de oversteek om deel te nemen aan de 26e RAC Rally of the Testes, een ragularityrally dat volledig door de "HERO-ERA" organisatie is uitgezet en daar heeft deze organisatie enorm veel ervaring mee, binnen de UK maar ook ver ja heel ver daar buiten tot in de Sahara toe.

Het wedstrijd gebied ligt tussen Scunthorpe en Darlington in zeg maar de provincie Durham.

70 equipes, Oldtimers en Youngtimers, staan er aan de start in Scunthorpe aan de rivier de Humber waarvan er een paar al weten wat ze te wachten staat, namelijk een regularity op hoog tempo, veel op gravel en modderige bospaden, omdat de weergoden ook niet echt mee werken, VEEL REGEN.

In het basis reglement lezen wij dat de equipeleden minimaal een licentie moeten bezitten uit het land van herkomst, over de maximaal te rijden snelheden zien wij niets maar op actie beelden zien wij dat er geen helmplicht is !.

Geert Kistemaker - Marchel Kistemaker
starten deze fraaie uitdaging in hun DAF55M, een auto uit 1968 en voorzien van de opvoerset ( volgens het embleem op de auto ).
Beide equipeleden hebben de nodige ervaring in de sport en met verschillende type auto's en dat mogen ook blijken uit de wijze waarop de DAF is opgebouwd en uitgerust.
Zij komen uit in de Klasse-1, pre 1968 Saloons tot 1400cc.

Over het verloop van hun rally is ons minder bekend maar zij rijden de rally volledig uit, krijgen al met al weinig penaltypunten wat inhoud dat zij het hoge tempo goed konden bijhouden.

Er zijn een paar auto's met plaat schade uit de strijd gekomen maar als de informatie juist is, geen uitvallers.


Equipe Kistemaker scoren de 3e plaats in hun klasse-1, pree 1968 saloons tot 1400cc en een degelijke 46e plaats in het Algemene klassement.

Het fotomateriaal is nog minimaal aanwezig.