DAF's in Autosport   2021


2021, een nieuw jaar met nieuwe kansen maar wat een rot jaar was 2020 en zeker voor onze hobby en sport !
Konden er in de eerste twee en halve maand vorig jaar nog een rally, kaartleesrit, regulairity of gewoon een gezellige rondrit met onze DAF's gereden worden haalde het covid virus daar een behoorlijke streep door.

In het buitenland kon op beperkte schaal wel gereden in FIA-Historic rallies en diverse kaarleesritten, in ons land deden organisatoren hun uiterste best om kaartleesritten coronaproef te maken om toch maar door te kunnen maar alle inspanning ten spijt kwam er toch het klad in en viel het stil en sluiten wij het seizoen en ons land af in een "Lockdown" maar hebben ondanks alles toch best wel mooie beelden ontvangen en mogen plaatsen over onze sportactiviteiten.

Onze buurlanden hebben toch het zelfde probleem als wij en toch blijkt geheel volgens traditie Circuit Serre Chevalier het seizoen toch in de sneeuw te openen
16e Coupe Glacee DAF
Regularity sur glace
7 + 8 Januari 2021 (Fr)
"50 jaar cicuit Serre Chavalier"
dit moest een feest worden, nog voor de "Lockdown" van ons land hadden al een aantal DAF rijders besloten naar Briacon af te reizen om deel te nemen aan het feest en de 16e regulairity op IJs speciaal voor DAF equipes, een aantal inclusief ondergetekende moesten hun inschrijving terug trekken, DAT IS BALEN en nu zeker nu er in die regio volop sneeuw valt.

De familie Laurent kreeg toestemming van de plaatselijke overheid om het evenement door te laten gaan onder strenge covid maatregelen.

Bij een temperatuur van -18 bij daglicht blijft de baan in topconditie, plus een flinke sneeuwwal rondom de baan is een geweldig gevoel om tussendoor te rijden en te driften.

Al met Al toch 33 auto's bijeen voor deze 16e editie waarbij vooral rijders uit België, Duitsland en Nederland ontbraken wegens de reisadviezen in die landen, laten we hopen dat ook wij volgend jaar ook weer deel kunnen nemen.



Foto's ontvangen van:
* Circuit Serre Chevalier via FB
* Clement Belin via FB (deelnemer)
* Remy Fayet via FB (deelnemer)
Klassement Regulairity:
1e   Manu Argentier
2e   Christophe Lemoine
3e   Alain Kanev
4e   Remy Fayet
5e   Philippe Debussy

18e Ronde Hivernale Historique
Regularity sur glace
9 + 10 Januari 2021 (Fr)




De regularity is qua opzet gelijk aan de Coupe Glacee DAF alleen nu zijn alle modellen en merken auto's toegelaten en daarnaast is de Citroen 2CV club precent met diverse uitvoeringen van de "Eend" zoals wij de 2CV noemen.

Op de deelnemerslijst staat niet vermeld met welk type auto gereden word, wij schatten dat er 10 of 11 variomatic aangedreven auto's mee doen in het klassement en dat de rijder in de 55coupe die eerder de Coupe Glacee DAF op zijn naam zette nu ook de Ronde Hivernale Historique heeft gewonnen.

Een duidelijk eind klassement is er NIET, op de lijsten staan de behaalde punten door elkaar heen.


12-Heures sur Glace
Course D'Endurance sur Glace
23 & 24 Januari 2021 (Fr)
1e Algemeen Klassement
equipe no.25
  Team Medi 'Alp
DAF66Mcoupe 1400cc
28 equipes aan de start van de endurance voor klassiekers en moderne autos.

De buitentemperatuur was de gehele dag en nacht ver onder de -10 en dat zorgde voor een perfecte ijslaag op het circuit.
In totaal maar 3 DAF equipes in een van BMW's, MAZDA's. Porsche's e.d. en opnieuw blijkt de kleine DAF niet alleen betrouwbaar maar ook zeer wendbaar en er hoeft
niet geschakeld te worden dus vol de bochten in en heel simpel met 1 voet je tractie aanpassen.


equipe 8: team DIM DAF Racing 14e algemeen klassement - - - - - - equipe 3: team Warriors 26e algemeen klassement






foto's en info van "Circuit Serre Chevalier"

Auto Sorsa-Ralli
27 februari 2021 (FIN)
Corona heeft een dikke streek gehaald door de rallykalenders in bijna alle landen ! Bijna !, Finland heeft het onder controle en is toch weer opgestart en zover wij konden achterhalen zijn er niet veel of geen extra maatregelen noodzakelijk of genomen om de rallysport door te laten gaan.

Jesse-Jonas Haake - Joni Leander zijn in Finland nog de enigste variomatic aangedreven rallyequipe en de Volvo66 doet het bijzonder goed.
In de Historicklasse van 27 equipes behalen zij een 17e plaats en eindigen zij in het Algemeen klassement op een 96e plaats.
Wat ons altijd weer verbaast is het grote aantal uitvallers in de Finse rallysport, startlijsten met meer dan 100 equipes is vrij normaal, 40% uitval ook, Jesse-Jonas en Joni rijden hun eigen tempo en stijl en doen dat goed en hopelijk blijven zij dat doen.



Steve Broomhill

Deze beelden zijn uit 2019 maar omdat het voor ons een nieuw contact is vermelden wij het met plezier nu dit jaar.

Steve is een man met technische achtergrond en heeft zijn Volvo66 voorzien van een Alpinemotor die op de rollerbank zo'n 80 pk leverde en nu wellicht nog iets meer.

Met zijn Volvo heeft hij deelgenomen aan een Sprintrace of Dragrace (als u dat zo wilt noemen) op de Santa Pod Raceway.
De sprint is over een kwart mijl ( rond de 400m ) en dat gaat toch in 17 seconde.

In juni aanstaande staat een volgende sprint op het programma en dan hopen we meer over Steve en zijn sport te horen .
  

1e Ronde Campenoise
6 + 7 Maart 2021 (Fr)


Het is natuurlijk wel op zeer beperkte schaal maar in Frankrijk worden hier en daar toch Kaartlees- en Orientatieritten op straat gereden en dat zijn geen digitale uitvoeringen en er komen regelmatig nieuwe ritten/rallies op de agenda voor.

Nog redelijk nieuw in de autosport en ook in de DAF66 zijn Patricia Bamas - Fracois Piquot, indeze 1e edite van de Ronde Camponoise worden zij 14e in het Algemeen klassement.

De rit is verreden in de regio Aude in Frankrijk, het verslag over de rit is erg beperkt en ook de opkomst was beperkt en dat had natuurlijk maar 1 belangrijke reden.

Rengas Turku Ralli
15 mei 2021 (FIN)

Een echte gravel rally, lange KP's, mooi egaal wegdek en   166 equipes op startlijst.

In de Historicklasse met 27 deelnemers rijden Jesse-Jonas Haake - Joni Leander weer naar een fraaie 15e plaats.

Zoals het kennelijk de gewoonte is in het hoge noorden weer veel uitvallers, 115 equipes halen de eindstreep, de snelheden liggen kennelijk zo hoog dat vele gewoon van het parcours glijden en in de vaak diepe greppels belanden.

esse-Jonas en Joni blijven keurig op de baan en behalen een 102e plek in het Algemeen klassement.

Histo Flandres 15 mei 2021 (Fr)
Nieuwe equipe in een 66Mcoupe 1300,   Sebatien Wicart - Remy Boulenger rijden in de Initiationklasse naar de 3e plaats.
Deze kaartleesrit is verreden in Noord Frankrijk.


6-Heures du BIWAK 6 juni 2021 (B)
Criterium de la Semois 18 juli 2021 (B)
Heel voorzichtig komen de kaartleesritten, regularity, en Classicrallies weer op gang, België en Frankrijk zijn hier wat sneller mee dan Nederland dus kijken wij hoofdzakelijk naar onze buren.
Eddy Devos - Vivian Peeters hebben met de 66Mcoupe al twee ritten gereden maar van beide kunnen wij geen klassement vinden die komen beslist nog.


Drift Sport NL  14 juni 2021 (NL)
Driftsport is in ons land niet echt bekend maar nu in deze lockdown periode komen dit soort sporten naar voren omdat er niet zoveel publiek bij komt, de deelnemersgroep beperkt is en een individuele sport is waarbij opvalt al die zogenaamde snelle auto's met veel vermogen en als er dan een DAF66stc aan de start komt kijkt iedereen vreemd en hun mond valt open als dit type auto in hoog tempo en veel elan zijn ronde doet, is het stil langs de baan,   Oei dat gaat wel erg soepel !

"Dion Walet" is de naam die rond gaat op het RDW terrein in Lelystad waar een grote plas water voor de noodzakelijke ondergrond zorgde om eens lekker dwars te gaan en dat kan HEEL GOED met een DAF juist vanwege de variomatic.
Dit was min of meer een test en geen competitie maar de BMW ploeg heeft nu wel iets meer om over te praten.


Op Facebook of op het internet zoekt u op "Driftsport.nl" en dan vind u leuke filmbeelden van Dion Walet in zijn DAF 66stc

Santa Pod Raceway  19 juni 2021 (GB)
zoals beloofd zijn de eerste nieuwe beelden binnen gekomen van Steve Broomhil die met zijn Volvo66 deelneemt aan Sprintraces op Santa Pod Raceway en in zijn klasse doet hij dat erg goed.
De informatie is voor ons even wennen omdat alles in de Engelse maten en snelheden staat vermeld maar als wij het goed vertalen sprint Steven op 1 mijl (+/- 1600m) naar 92,57 Mpu (+/- 148 a 150km/pu en denken wij dat het verreden is met de 80pk motor zoals eerder beschreven en is de motor nog niet verder getuned.
Er worden twee sprints verreden, 1x op linkerbaan en 1x op de rechterbaan van het circuit en de hier genoemde tijd is op de rechterbaan en ook de snelste van twee.


1e South Belgian Rally
26 juni 2021 (B)

Eindelijk het mag weer, in België werd er al zonder publiek gereden maar nu mag het BRC helemaal weer los en deze 1e editie van South Belgian Rally is direct al een succes te noemen !.
De omgeving van 5550 Vresse-sur-Semois is perfect, bosrijk, smalle wegen en een wisselend wegdek en natuurlijk de combinatie van BRC-HBRC-VHRS65 of 50 km regularity, dit geweldige concept komt in België vaak voor, echt geweldig concept !

In de BRC rijden Pierre Jamin - Rene Beyers in de 66M weer zoals altijd een degelijke rally, zonder storingen, zonder schade, alles als vanouds !
In het BRC klassement worden zij 49e Algemeen, helaas konden wij geen klassering vinden van hun HBRC-klassement wel zien wij dat er nogal wat uit de bocht zijn gegleden, 25 uitvallers totaal.

Bij het aanmelden voor de 1e KP houdt Rene de papieren al klaar, zo graag willen ook zij weer van start !



1e South Belgian VHRS-Rally  Regularity klasse 50 km/pu en 65 km/pu
26 juni 2021 (B)

Vincent Nours Lechertier - Jean-Marc Lechertier met hun nieuwe DAF55M
In amper een jaar tijd hebben zij deze 55M volledig gereviseerd, opgeknapt, vernieuwd en heropgebouwd en zie hier   WAT EEN MOOIE RALLYAUTO ! !

2019 en 2020, twee jaar waren nodig om deze 55M die al een leven van Heuvelklim en Regularityrallies achter de rug heeft te strippen, te repareren, te reviseren en volledig opnieuw op te bouwen en eindelijk kan en mag er nu in competitie mee worden gereden.
Dit is spannend want welke kinderziektes zullen zich voordoen, hoe reageert de auto op een KP enz. enz. enz.

Vincent Nours Lechertier en Jean-Marc Lechertier hebben vele jaren ervaring in de autosport, met hun Tip Top Racing Team rijden zij Slalom, Heuvelklim e.d in de Franse competitie en daar zijn ze erg goed in EN in hun groene 66sl worden ook kaartleesritten gereden in hun regio dus ook een DAF is geen onbekende voor hen.

Voor deze 1e uitdaging is wellicht ook gekozen voor de regularity van 50km/pu gemiddelde snelheid om de auto eens flink te testen.
Nou lijkt die snelheid erg laag, nou hebben Eugene en ik ook enige ervaring in deze tak van sport in de 70km klasse en dat is met de verplichte stopt meegerekend knap lastig en moet behoorlijk doorrijden om dat gemiddelde te halen en het is budgettair een zeer aantrekkelijke vorm van autosport wat u eigenlijk eens zou moeten doen.

Voor de equipe verliep alles goed, er zijn / waren wat problemen met de temperatuur van het koelwater die hersteld kunnen worden voor er motorschade ontstaat.

Het behaalde resultaat in hun klasse is een 4e plaats !
   Gefeliciteerd equipe, erg netjes !



80e Rallye National Nice Jean Behra VHRS
25+26 juni 2021 (Fr)

equipe Patrick Rinaldi - Marc Bouysson

Als de autosport toch weer in actie mag en kan komen is er opnieuw prachtig nieuws !!
In Monaco is een DAF66Mcoupe1.3 actief geworden in de VHRS-klasse ( historic regularity )

Patrick Rinaldi heeft in de afgelopen maanden een zeer solide 66MC1.3 in ons land gekocht in volledig aangepast om in de regularitysport te kunnen deelnemen en het resultaat mag absoluut gezien worden.
De eerste regularityrally waarin de DAF actief was is deze "Nice Jean Behra Rally" die in de bergen rondom Nice is verreden, een omgeving waarin een DAF zich wel thuis voelt met die korte bochten.

In de klasse VHRS stonden 32 equipes aan de start.
Patrick Rinaldi met navigator Marc Bouysson ontzien de auto niet maar rijden op uitrijden en testen en het eind resultaat is een 21e plaats in hun VHRS-klasse.

De auto voldoet en de voorbereiding voor een zwaardere klassieker is in vollegang !



11e Boucles du Vallespir-Roussillon
26+27 juni 2021 (Fr)

In de zeer bosrijke, zeer rotsachtige en vooral bergachtige omgeving van Perpignan is de 11e editie van de Boucles du Vallespir verreden.

Totaal komen 60 equipes aan de start waarvan er 50 in de Regularityklasse en 10 in de Navigatieklasse.

In de "Regularityklasse" komt DAF66 equipe Patricia Bamas - François Picquot aan de start voor 400km wedstrijd in twee dagen verdeeld over 11 specialstages.

De DAF is erg goed geschikt voor het korte klimwerk in de bergen maar de concurrentie uit vooral Spaanse specialisten is heftig maar Patricia Bamas - François Picquot behalen een mooie 35e plaats, een heel mooi resultaat !!


Perfect decor voor een DAF66

Ennstal-Classic 20 t/m 24 juli 2021 (A)

Roeland IJdenberg en John van Dam reden als gelegenheids equipe de circa 800km lange Ennstal Classic regularityrally in Oostenrijk.

Deze kaartlees / regularity staat open voor klassiekers t/m bouwjaar 1972 en er stonden niet minder dan 227 equipes uit 15 landen aan de start en opvallend is dat er vele antieke auto's en hele dure sportwagens deelname

De DAF55coupe van Roeland voelt zich wel thuis in de bergen en de equipe heeft dan ook geen technische problemen gehad.
Een 100e plaats in het klassement is het resultaat met 113,29 strafseconde, dat is dus 2 minuten tijdstraf op 800km's, dan zit er tussen die andere 99 equipes toch ook 10e verschil in tijd
 

Top Building Ralli
Lahti Historic Ralli & Lahti Historic Regularity

13 & 14 augustus 2021 (FIN)

In stad Lahti, zo'n 100km boven Helsinki, is het hoofdkwartier gestationeerd van de moeilijke, harde en gelijk ook zeer fraaie rally die in Finland voor 3 kampioenschappen.
Zoals de meeste rallies in dit erg mooie land worden de rallies gereden in de sneeuw of op gravel en dit keer is dit "Gravel"
De provinciale wegen hebben een rotsachtige ondergrond en worden geëgaliseerd met gravel en dat maakt het bijna onvoorspelbaar en glad, vooral glad !. zeer glad zelfs !.


Verdeeld over de drie kampioenschappen staan er in Lahti 168 equipes aan de start.
Wij beperken ons tot de Lahti Historic Rally waarin 53 auto's aan de start komen waarvan 2 variomatic aangedreven equipes in klasse 30 (tot 1300cc).

Met de Volvo66 grp-2 equipe 236 Jesse- Jonas Haake - Joni Leander, een equipe die bij vele iedere rally weer respect afdwingt omdat de Jesse-Jonas aan de rolstoel gebonden is en daarom met LINKS stuurt en met RECHTS gasgeven en remmen door de handel naast het stuur op en neer te bewegen en ondanks die beperking ligt de snelheid hoog, neemt erg stabiel en strak de bochten, remt voor de bocht krachtig en zet de wagen bij iedere situatie.

Van de 53 equipes vallen er 14 uit, zij raken van de weg of met een technische probleem.

Jesse-Jonas Haake - Joni Leander worden 26e Algemeen en 3e in hun klasse, een erg goed resultaat !


Voor Rene van Bussel - Rinus Blankestijn in de voormalige rally DAF66Mc grp-2 van Pekka Lehtiö, begon deze rally als een avontuur, misschien was het wel een sprookje, wat dan ook de droom spatte met een harde klap uit elkaar !


Op kp-1 reden wij nog wat voorzichtig, in de auto is bijna alles afgesteld op kleinere personen, het motorvermogen is hoger dan we gewent zijn en de belangrijkste vraag is hoe de auto en rijder zich gedragen op gravel,
Op de kp kwamen Jesse- Jonas Haake - Joni Leander in de Volvo66 toch redelijk dichtbij, zij kennen de omstandigheden op gravel.



Kp-2 en Kp-3 gingen al veel beter Kp-4 en 5 na ons idee hartstikke goed en bij Kp-6 stonden wij dan ook vol vertrouwen aan de start.

Al heel snel op kp-3 wisten wij wat er in onze pacenotes niet volledig was en/of fout en hadden we afspraak gemaakt hoe wij dat zouden oplossen en dat lukte goed op 4 en 5.

Op iedere Kp had de auto glij neiging op de gravel, Rene had zich daar vol op ingesteld maar op Kp-6 was de auto toch vlugger dan Rene.
In het laatste deel van een knijpende lange linker bocht komt het rechter achterwiel in de ondiepe greppel, Rene geeft extra vermogen om de auto weer op de weg te zetten EN DAN ! in een flits, een klap, de auto kantelt en schuift tussen de bomen en dat is EINDE ! van onze droom, einde rally.

We komen beide goed uit de auto, de auto heeft schade maar om de auto op zijn wielen te zetten moeten de hulptroepen de auto tegengesteld over zijn dak draaien en dat geeft meer schade dan het ongeluk zelf.

Zwaar teleurgesteld worden wij door een official op een veilige plek gezet en moeten wachten tot de laatste auto is geweest, we zijn blij dat we er zelf goed uitgekomen zijn maar kunnen wel janken om de auto, dit wilde wij niet en het ergste komt nog, hoe vertellen wij het Pekka de voormalige eigenaar/rijder.

Pekka blijkt zoveel rallyervaring te hebben, ook schade ervaring, dat wij blij waren met zijn begrip voor het gebeuren,

Hier de steen die wij niet opmerkte in het hoge gras in een toch ondiepe greppel

11e Vosges Classic Rallye
20 t/m 22 augustus 2021 (Fr)

Deze regularity rally is voor maximaal 150 equipes een uitdaging van 700km verdeeld in 3 wedstrijdetappes bestaande uit 17 kp's, een pittig klusje dus !
Het wedstrijdgebied zijn de Noord Franse districten "Vogezen en Bas-Rhin" het HQ en de start zijn in Saint-Marquerite.
In klasse 3 ( auto's bouwjaar 1970 t/m 1980 ) met startnummer 96 DAF66coupe equipe
Christophe Baeten - David Lacroix.





De equipe doet na anderhalf jaar weer eens goede zaken, de auto is in de Covid periode stevig onderhanden genomen en zij kunnen zonder al te veel problemen de 17 kp's op schema afwerken, het ging toch wel redelijk snel waardoor navigator David wat problemen met zijn maag kreeg maar dat probleempje loste zich toch nog goed op.
Publicatie na de 3e en laatste etappe, zien wij een 57e plaats in het algemene klassement en dat is een erg goed resultaat op een totaal van 137 geklasseerde equipes.



61e Omloop van Vlaanderen
4 + 5 september 2021 (B)

Het Belgische rallykampioenschap is volledig losgebarsten en in de top is de strijd hevig, het gaat er zeer hard aan toe met de nodige schade gevallen als gevolg, de drang om BRC te worden is erg groot.

Het gort droge weer is niet echt ideaal voor een DAF maar equipe Pierre Jamin - Rene Beyers in hun DAF66 grp-2 kunnen goed meekomen, de wegligging is oke, de acceleratie is oké en de techniek is oké dankzij de monteurs die de auto is topconditie hebben gebracht en hem ook zo houden.

In Roeselare komen 74 equipes aan de start waarvan er zich zo'n 58 klasseren.

Pierre Jamin - Rene Beyers worden op solide basis 49e in het algemeen klassement en behalen ook een 2e plaats in het Tour European Rally klassement.


IJssel a la Carte
12 september 2021 (NL)

De hele sportkalender ligt overhoop, deze kaartleesrit was gepland in juni maar mocht en kon nu in september dan toch plaatsvinden en is de regio Zwolle wederom het wedstrijdgebied.
Ook hier heeft de organisatie te maken met minder deelnemende equipes dan wat gewoon zou zijn.
1 DAF equipe in de strijd ! waarin ook de jongste navigator, Bram Koopmans.
Een goede werkplek draagt bij aan een goed resultaat en die is niet verkeerd !

Wilfred Koopmans - Bram Koopmans brengen de DAF55 LSM-look-a-Like naar
de 9e plaats in het klassement



26e Classic Gelderlandrit
18 september 2021 (NL)

In de nasleep van Corona komen er slechts 42 equipes aan de start voor deze fraaie kaartleesrally die Beekbergen als HQ locatie heeft uitgezocht.

De dag begint erg mistig en dat maakt het bij aanvang wat lastig en is het extra opletten voor controlebordjes en wegsituaties, de mist klaart snel op en is het mooi rally weer.

In totaal 5 DAF equipes aan de start, verdeeld over de drie wedstrijdklasse en die behalen zeer mooie resultaten.
In de Tourklasse rijden Wilfred Koopmans - Bram Koopmans in de 55M (LSM no.32) naar de overwinning, 1e in hun klasse, Complimenten aan Bram, de 16 jarige navigator van de equipe.

In de Sportklasse is de concurrentie sterk, Frank Moonen - Perter Hoens in de oranje 55coupe worden 13e direct gevolgd door Rob van Dooren - John van Dam in een 55M, op de 14e plek.

In de Expertklasse is er een podiumplaats voor Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer in hun trouwe 55coupe op de 3e plaats.

Op plaats 5 in de expertklasse Rene van Bussel - Gijs Ophey met de LSM-replica.

2e Ronde
Luveron Ventoux Classic

25 september 2021 (Fr)

Over deze kaartleesrit is weinig informatie te vinden, wel het totale klassement en daarop staat op de 25e plaats DAF66sl equipe Patricia Bamas - Francois Picquet.

ABC-Trial  25 september 2021 (NL)
Het aantal deelnemers blijft ook bij de opvolger van de ABC Rally, nu dus de ABC Trial wat achter en daarin zullen de naweeën van corona zeker een rol spelen.
De trial gaat vanuit Emmen over 280 wedstrijd km's terug tot in Emmen en deelname kan met auto tot bouwjaar 1990.
In de Challengeklasse rijden Maaike Hensbergen - Gino Lens met hun oranje 55coupe naar de 4e plaats.



57e Classic SLS rally
26 t/m 29 september 2021 (NL)

Wij schrikken een beetje van de berichten en foto's over een van de oudste rallies van ons land, de SLS, het nieuws is wel heel erg karig en de fotosite van de fotograaf wil niet openen, heel jammer.

De start is in het Duitse Nürburg en zal via Belgie en Luxemburg uiteindelijke volgens traditie op de boulevard van Scheveningen eindigen.

De rally is open voor auto's tot en met bouwjaar 1976.
Slechts 54 equipes hebben zich voor deelname aangemeld.

Leon van de Kerkhof - Nico Hermans met een 55Marathon zijn de enigste DAF equipe, zij rijden in de Tourklasse en een 17e plaats is hun resultaat.


"Memorial Rally"   (demo-rally)
In de periode 1977 t/m 1995 was deze rally beter bekend onder de naam "Nacht van Looi" en "Rally van Looi" en staat bekend als een geweldige rally.
Sinds een jaar of vijf word deze rally als Memorialrally, ook wel demorally genoemd, verreden en is het vooral een show van fraaie replica rallywagens.

Dit jaar komen er 110 equipes in Tessenderlo aan de start, u leest het goed, 110 equipes ! waaronder deze DAF33 van Winnie Lardenoije die samen met zijn zoon Lucaardenoije op de onverharde wegen en zandpaden met regelmaat laat zien dat je ook met een DAF33 beheerst kunt driften.

Het zal duidelijk zijn, er worden geen tijden geklokt dus ook geen eindklassement




BRC - East Belgian Rally
24 + 25 september 2021 (B)

Slowly Sideways Groep België
Eindelijk !   het is gelukt !   de Slowly Sideways groep mag deelnemen aan deze prachtige autorally die ook dit jaar mee telt voor het BRC, door al dat corona gedoe zagen sommigen het doorgaan van de rally nogal somber in, maar het gaat gebeuren !.

Wij van Slowly Sideways België rijden de DEMO-rally waarvoor GEEN klassement voor mag worden opgesteld maar wel degelijk controle op licentie, veiligheid van de auto en de veiligheidskleding en helm !.

Helaas dit jaar in de BRC rally wat minder deelnemers puur omdat de gehele agenda in elkaar is geschoven en team simpelweg de tijd nodig zijn om hun auto in topconditie te houden en dus wel eens een rally moeten overslaan en dat moet DAF equipe Pierre Jamon - Rene Beyers ook doen ( wel ingeschreven ) om de komende Herfstrally te kunnen rijden.

De Tielse Automobiel Club gaf Slowly Sideways toestemming om 25 geweldige auto's / equipes in te zetten vanaf het moment dat de BRC aan hun 4e KP zouden gaan beginnen, nou die geweldige auto's waren er, Ford Escorts, Citroen DS, Porsches, Lancia Stratos, Subaru, Sunbeam Talbot, Autobianchi, Renault-5 Turbo, Toyota en als klap op de vuurpijl 2 DAF's.

Beide DAF's zijn een replica van auto's waar Claude Laurent voor de fabriek mee heeft gereden in 1972 tijdens de Rallye du Maroc ( de gele 55M ) en de Rally Monte-Carlo van 1973 ( de witte 66M1300 ).

startnummer : B20 Ton Koster - Dion Wallet met de 66M1300
startnummer : B20 Rinus Blankestijn - Rene van Bussel met de 55M
De auto van Ton Koster is gedurende de afgelopen maanden volledig uit elkaar geweest en weer op nieuw opgebouwd, de motor is door Paul Firet, motorbouwer uit de Luijbregts Garage, heel grondig onderhanden genomen maar voor de start krijgen alle boutjes en moertjes nog een extra controle omdat in zo'n eerste rally na de opbouw vermoedelijk alles wat losser komt te zitten maar hopelijk niet zal loslaten want dat is linke soep.



De eerste ronde gaat over 2 kp's waarna wij terug komen op het serviceterrein.
De 66Marathon moet op de steunen en inderdaad diverse punten moeten opnieuw worden nagetrokken en de hoogte aan de voorzijde word snel wat bijgesteld, de motor doet het absoluut erg goed.

De 55M van Rinus en Rene doet het goed, alles zit goed vast, wegligging is goed ! we lekker gooien en smijten met de auto die soms een wieltje optilt als wij de hoek omgaan.
Na onze rally in Finland weten wij wat bij ons verbetering nodig heeft om nog beter te kunnen rijden en dat kunnen wij direct op de service aanpassen.






Het weer is perfect !   in het begin een beetje mist !   de smalle rallywegen zijn droog en schoon, er ligt opvallend weinig los zand of steentjes op het traject maar je komt zo af en toe een slecht wegdek tegen, dat hoort nu eenmaal in een rally en op een van die slechtere stukken maakt Ton Koster met de 66 een vreemde klapper en verliest zijn carterbescherming maar merkt dat niet direct waardoor de Ford Sierra achter hem over de plaat rijd, schade oploopt aan zijn portier.   De plaat is niet allen verloren maar ook zoek, niemand heeft het nog zien liggen dus rijden zij zonder bescherming de laatste 4 kp's en dat verhoogt het risico van motorschade maar gelukkig gaat alles goed..

Op een van de KP's hebben Rinus en Rene direct achter elkaar twee schrikmomenten, komende uit het bos, op hoge snelheid bergaf het dorp in, staan daar ineens twee reeën op de weg tussen de hekken ! wij moeten stevig remmen,   hand op de luchthoorn en passeren, dan door de chicane, voor de kerk langs en voor woning haaks links !   het is glad en ik rem te hard waardoor de auto voorwaarts glijd tot vlak voor het huis !  DAT GING NOG NET GOED !!,



Wat was het een prachtige rally !    Volgent jaar zeker weer !

3e Rallye Charlemagne VHRS
1+2+3 oktober 2021 (Fr)
Mooi succes voor ervaren equipes en toch nog zo nieuw in DAF !
De Rallye Charlemagne kent 3 wedstrijdklasse, Morderne, VHC en de VHRS, deze laatste klasse staat voor Vehicules Historique Regularite Sportive.

Gereden word op exact de zelfde KP-trajecten als de Moderne wedstrijdwagens echter is in deze klasse de gemiddelde snelheid beperkt tot 50 of 65 km p/uur.
In Frankrijk en Belgie is deze vorm van regularity erg populair en kennen een heus landelijke kampioenschap Regularity

In deze vorm komt de regularitysport in ons land eigenlijk niet voor, bij ons is een Historic Rally een kaartleesrally met divers regelmatigheid trajecten op openbare wegen met een veel lagere gemiddelde snelheid.
Twee verschillende DAF types en ieder zijn eigen rijeigenschap maar beide in de zelfde kleurstelling, in de zelfde periode gereviseerd en opgebouwd en alle equipeleden hebben in de slalom- en regularitysport ervaring.

Met startnummer 311 de DAF55M van Vincent-Nours Lechertier - Jean-Marc Lechertier
Met startnummer 312 de DAF66Mc1300 van Sebastien Wicart - Remy Boulenger

Tijdens de rally is er alleen maar regen en zijn de wegen gladder maar in de VHRS klasse heeft dat geen negatief effect, alle 16 equipes in de groep rijden de rally uit.

Sebatien Wicart - Remy Boulenger ondervinden geen problemen, rijden zeer constant en behalen de 2e plaats in het klassement.

Beide equipes zijn vanaf de start vlak bijelkaar tot dat Vincent-Nour Lechertier - Jean-Marc Lechertier een storing krijgen met de dynamo, een draad blijkt geen goede contact te maken, de accu raakt leeg enz.enz.
Het kost de equipe 15 minuten om de storing te ontdekken en te repareren en dat blijkt funest, zij zakken van een podiumplaats naar uiteindelijk een 12e plaats in het klassement.


Proficiat teams met jullie resultaten !


ZWARE teleurstelling in Porto Vecchio !!

Patrick Renaldi - Mari-Louise Renaldi krijgen na weken van voorbereiding en planning op weg na de start van de Tour de Corse Historique te maken met een defecte 123-ontsteking, het defect is dermate ernstig dat er NIET gestart kan worden ! hoe erg is dat ?

Nu maar hopen zij terug in huis het defect kunnen verhelpen of volledig vervangen.

Historic Tulpenrally    7 t/m 9 oktober 2021 (NL)

De start van de 67e editie is dit jaar in Bordeaux en na circa 2500 km's zal de finish in Valkenburg plaats vinden.
Hoewel er veel pers en media aanwezig is komen de drie deelnemende DAF equipes amper in beeld dus is het behelpen.
Wij begrijpen dat de DAF equipes de rally feitelijk zonder problemen hebben verreden en in hun klasse gemiddelde resultaten hebben behaald.
In de Experklasse startno.33 met de DAF55coupe, Roeland IJdenberg - Jasper Kouijzer, komen na een vermoeiende rally uit op een 20e plaats.
In de Sportklasse startno.98 met de blauwe DAF55M, Johan Tak - Mark Tak, doen het zeer goed in deze zeer sterke klasse, een 48e plaats is hun loon na hard werken.
ook in de sportklasse met startno.89, de DAF55M van John van Dam - Laurens Gräper, zij hebben het wat moeilijker of zwaarder en komen uiteindelijk op plaats 65 in hun klasse.


Tulpenrally ( "Partnerrally" )
7 t/m 9 oktober 2021 (NL)




Zo halverwege de "Tulpenrally" komen er nog een aantal equipes bij die voor het goede doel de rally vanaf Luxemburg t/m Valkenburg als kaartleesrit rijden.
Een mooi initiatief om het goede doel te steunen "de strijd tegen kanker" en nieuwe deelnemers te werven voor de zwaardere Tulpenrally als "Regularity over 2500km's

Maaike Hensbergen - Gino Lens doen met hun oranje 55coupe al weer voor de
2e keer mee en met succes, zij behalen de 3e plaats wat goed is voor een mooie beker en flink wat tulpen !

ELE - Rally  10 oktober 2021 (NL)
Het is geruime tijd erg stil rondom de DAF66 rijder Rens van Dijk, naast corona zijn er ook privé redenen die als oorzaak aan te wijzen zijn.
Als de organisatie van de ELE Rally hem vraagt om op de grote dag als X1-wagen met gasten van de organisatie te rijden en hen te laten zien wat rallysport is of wat nou precies ELE Rally is, dan is Rens van Dijk bij zijn favoriete rally precent en laat zien.
Hopen dat 2022 weer een normaal rallyjaar gaat worden, voor alle VARIOMATIC rijders natuurlijk.


BRC-Rallye de Wallonie
8 t/m 10 oktober 2021 (B)

ook in België is de totale agenda voor het Belgische Rally Kampioenschap in elkaar geschoven, soms wel zover dat er ieder weekend een rally te doen is waarin punten te behalen zijn voor het kampioenschap.
Rallyauto's hebben onderhoud nodig en veel meer dan normale straat auto's, niet vreemd dat er equipes zijn die zo nu en dan een rally overslaan waardoor de organisatie met aanzienlijk minder deelnemers de rally toch laten verrijden.

DAF equipe Pierre Jamin - Rene Beyers maken ook keuzes, de keuze is nu op de Rallye de Wallonie gevallen !.

Na de vorige rally is de auto grondig nagezien en reden zij deze rally zonder problemen uit en behaalde kostbare punten, 2e plaats in het HBRC-klassement en een 28e plek in het Algemeenklassement, deze uitslagen tellen !!


ZEER MOOI RESULTAAT !


39e Gelderse Valleirit
16 oktober 2021 (NL)
Eindelijk komen nu ook de kaarleesritten weer op de weg, De Gelderse Valleirit moest wel een andere startlocatie vinden om de 99 ongeduldig trappelende equipes weer eens ouderwets aan het werk te zetten.

Ja wel, 99 equipes over drie klasse verdeeld die tussen de 200 en 230 km's voor de boeg hadden.
In de Expertklasse behalen Peter Staal - Dik Vervoort een 10e plaatst met de 55coupe, in deze klasse is de concurrentie ondanks corona nog steeds erg fel.
In de Sportklasse met de 66coupe Niko Poolen - Gert Poolen, zij worden 19e en ook hier is het niveau hoog.



BRC-Sezoensrally
15 +16 oktober 2021 (B)
In dit in elkaar geschoven kampioenschap voor het Belgische Historic Rallykampioenschap is de tijd tussen de rallies zo krap dat er gehaast onderhoud gepleegd word en dat kan opbreken bij de volgende rally.
En juist dat ondervond Pierre Jamin die met gast navigator Viktor Burtonvoy de rally goed was gestart.
De rally was slechts 10 special stages graat en op de laatste stage krijgt de equipe te maken met variomatic problemen en moet de rally staken, dit is in korte tijd de tweede keer dat de vario problemen geeft en er is weer weinig tijd want de Condroz- Huy Rally staat al voor de deur.


In het zicht van de finish, vario defect !

Sezoensrally Regularity
16 oktober 2021 (B)

Nou daar is hij dan, na maanden werk NU in actie "de 55Marathon van Jeroen Engels" en wat is mooier en beter om dit feestje te vieren met je zoon, Sem Engels, als nieuwe navigator.
Natuurlijk waren er wel gewoon op straat proefritjes gemaakt maar nu voor het "EGGIE" en de eerste klap is een daalder waard ! een fraaie 2e plaats in het Regularity klassement, helemaal TOP !

Op de 21e plaats in de Regularity staan Volvo66 equipe Eric-Maarten Edixhoven - Roger van Hoof vermeld, Eric-maarten meld dathun apparatuur niet goed genoeg was afgesteld en daardoor steeds 2 a 2.5km te hard reden en dat kost strafpunten maar beide equipes melden zeer genoten te hebben van deze rally.






6-Uren van de Noorder Kempen  16 oktober 2021 (B)
Ook een kaartleesrit met reputatie heeft te maken met minder deelnemers vanwege de corona maatregels, daardoor slechts 34 deelnemers aan de start in Wuustwezel.
In de "Oldtimer klasse" rijden Bert de Laet - Tom de Laet met deze groene Volvo66 met handschakeling, zij finishen op de 19e plaats.


WRC-Rally RACC Catalunys  14 t/m 17 oktober 2021 (E)
de Slowly Sideways groep


Vanaf 2015 worden er Slowly Sideways equipes naar Spanje uitgenodigt als aanvulling op de "Historicrally" en een demo verzorgen en op die wijze het publiek een overzicht geeft van de rallywagens van weleer.
Ton Koster is met zijn DAF's al enkele jaren vaste gast tijdens deze rally en dit jaar met zijn nieuwe 66M als Monte-Carlo-Rally replica met Dion Walet als navigator aan zijn zijde.
In 2019 had Ton met zijn zoon als navigator nog een ernstig ongeluk in deze rally maar nu ging alles perfect.!

Deze rally die in de regio rondom "Salou" plaatsvindt, heeft 17 KP's en alleen op asfalt waardoor het tempo wel erg hoog komt te liggen voor de demorijders dus moet de Slowly Sideways Groep zich inhouden dat word daarop gecontroleerd !.
Al met al blijft het voor deze groep een prachtige gebeurtenis om mee te maken !   Dus in volgend jaar weer ???

voor meer info kijk op   http ://www.slolysideways.es

Drie Provinciën Rally   23 oktober 2021 (NL )
Bitter weinig publicaties van de organisatie.

In deze kaartleesrit houden Wilfred Koopmans - Bram Koopmans in de DAF55 vele deelnemers op
achterstand, zij klasseren zich als 10e in de Tourklasse.

Classic-500-Challenge    29 + 30 oktober 2021 (NL)
He, He, Eindelijk ! dat zal na anderhalf jaar vertraging ook in Duiven de reactie zijn geweest toen de eerste equipe van het startpodium kon vertrekken.
Met een mooi zonnetje aan de lucht komen 87 equipes naar Duiven voor twee fraaie wedstrijddagen kaartlezen door Twente, de Achterhoek en het Salland.
Het startveld is onderverdeeld in een Sterklasse, Sportklasse en een Tourklasse.



In 2019 is waarschijnlijk veel kritiek geweest over de moeilijkheidsgraad van de Sterklasse, de organisatie bericht nadrukkelijk dat de 2021 editie eenvoudiger zal zijn en zo'n bericht komt zeer weinig voor in deze sport waar de uitzetters juist valkuilen bedenken die binnen het reglement passen.

3 DAF equipes aan de start in Duiven en deze strijden ook voor het DHRC-kampioenschap.
In de 55M (LSM look a like) Rene van Bussel - Gijs Opheij, zij rijden de Sterklasse, maken toch wat foutjes en behalen uiteindelijk toch de 17e plaats.
In de Sportklasse eindigen twee DAF equipes binnen de top 10, in deze klasse is de concurrentie vaak het hevigste, het is tenslotte de opstap naar Ster- of Expertklasse.
In hun opvallende 55Mcoupe behalen Frank Moonen - Peter Hoens een solide 3e plaats met 1221 strafpunten.
Rob van Dooren - John van Dam met de 55M eindigen op de 8e plaats in de Sportklasse met 1682 strafpunten, helaas waren er in deze klasse 4 uitvallers met technische problemen.


45e Rallye du Haut pays Niçois VHRS
12 + 13 november 2021 (Fr)

Het rallyschild meld de 44e editie maar het is toch echt de 45e editie van deze fraaie rally in het zonnige Zuid Frankrijk.

Het blijft een zeer aantrekkelijke formule, de FIA-rally, de VHC-rally en de VHRS- rally voor het regularity kampioenschap en het mooie is dat de VHRS ook over de afgesloten proeven mogen rijden maar wel met een aangepaste snelheid, dat wel natuurlijk !.

De VHRS rally heeft 32 deelnemende equipes en daar mogen Patrick Renaldi - Marie-Louise Renaldi in de 66Mcoupe niet ontbreken al was het maar om deze rally in hun eigen omgeving gereden wordt.

De rally voor de VHRS betreft 1 etappe vedeeld in 3 secties en per sectie 5 kp's die samen zo'n 40 km omvatten.
De DAF equipe heeft geen technische problemen en genieten van iedere kilometer en na een zware en vermoeiende dag is een 22e plaats in het VHRS klassement hun resultaat.

ook in Frankrijk is het seizoen bijna ten einde, Patrick en Marie-Louise hebben de voor hun nieuwe DAF66Mcoupe getest, deelgenomen, tegenslagen gehad en resultaten, in 2022 hopen alle rallysporters weer een volledig seizoen te kunnen rijden.


23e Int. Historische Hornelandrally
12 + 13 november 2021 (NL)
Was het nu extra zwaar ? of zijn wij het wegens corona niet meer gewend ?
"De Hornelandrally" is altijd al een rally geweest waar over gesproken werd en niet alleen na afloop van de rally en deze 2021 editie is zeker een waar voorlopig over gesproken gaat worden.

Het tempo dit jaar ligt hoog !, sommige equipes vonden het TE hoog maar weer andere genoten van het tempo en vonden dit te veel een RALLY ook al omdat het wer tijdens de rally slechter werd EN vroeg donker EN korte nachtrust EN behoorlijk lange etappes en nogmaals de een vind het prachtig en een ander zal er bij inschrijving voor 2022 toch even over nadenken, het is en blijft een Kampioensschap Rally !.
Over de organisatie van de Horneland Rally is er niets te mopperen !!.


De rally is een navigatie / regelmatigheid rally waarbij de snelheid is vast gesteld op gemiddeld 50 kmp/u, start en finish in Maastricht.
De eerste van de 73 equipes vertrok zo rond het middaguur richting de overnachting in Luxemburg op basis van een "Vrije route met punten" en al snel blijkt dat het te rijden schema erg krap is en weinig tot helemaal geen tijd overlaat om een fout te herstellen.
Een fout herstellen kost tijd, die gaat van je normale rijtijd af, je moet sneller gaan rijden en daardoor komt de gemiddelde snelheid vaak veel hoger uit dan wat in de KNAF vergunning staat vermeld.

4 DAF equipes in de strijd, 3x in de sportklasse en 1 equipe in de tourklasse en alle komen zonder kleerscheuren weer terug aan de finish in Maastricht.
John van Dijken, navigator bij Rene van Bussel, krijgt vreemd genoeg te maken met wagenziekte en verliezen kostbare tijd, de equipe besluit van functie in de auto te wisselen maar de verloren tijd was al te veel om weer in te halen wat het eind resultaat erg beïnvloed heeft.

Nu wel nieuw in een DAF actief is Lorenzo Bas, ervaren in de autospot maar met andere merken auto's.
** Leon van de Kerkhoff - Nico Hermans     DAF55M    4e in Tourklasse
** Frank Moonen - Peter Hoens    DAF55Mc    8e in Sportklasse
** Rene van Bussel - John van Dijken    DAF55Mc    27e in Sportklasse
** Lorenzo Bas - Roger van Bussel    DAF66Mc    30e in Sportklasse
Driften op het "Midland Circuit" Lelystad
12 november 2021 (NL)
Geen wedstrijdje in " Wie het beste dwars gaat " maar gewoon je lekker uitleven op een gladde ondergrond en dat je dat heel goed met een 66stc kunt doen laat Dion Walet hier zien en de overige deelnemers weten maar al te goed dat Dion met de DAF een combinatie is om naar te kijken en dat zij daar nog iets van kunnen opsteken.
Ook dit is AUTOSPORT !!


Rally van de Grensstreek
20 & 21 november 2021 (NL)
Op 63 deelnemers het geweldige aantal van 8 variomatic aangedreven equipes in een mooie wedstrijd !

Twee dagen kaartlees / regularity aan beide zijde van de grens tussen Nederlands Brabant en Belgisch Brabant op basis van Punten vrijeroutes , Grensbenadering en Pijlen met blokkades maar twee verschillende kaartschalen en dat was bij de omschakeling toch maar even terug en opnieuw beginnen want de zijweg was toch veel dichterbij.

Het was mooi rallyweer en de fietsers en wandelaars vonden het uitstekend fiets- en wandelweer dus moest met regelmaat het tempo naar beneden en waren er geen kwade gezichten bij de overige weggebruikers maar soms kwam je toch wat tijd te kort, het schema was eigenlijk wel strak en ook weer niet te strak.



In de Expertklasse komen niet zo veel equipes in actie maar wel sterke equipes, Roeland IJdenberg - Jasper Kouijzer in de 55coupe mogen met startnummer 1 de rally aanvangen en in de rode 55-5replica met startnummer 10 equipe Rene van Bussel - Gijs Opheij, beide equipe hebben te maken met wat tijdverlies e.d en klasseren zich als 6e en 7e in hun klasse

De sportklasse is met 33 ervaren equipes de grootste klasse waarin 4 DAF's en 1 Volvo66 equipe actief zijn en ook de equipes hier hebben te maken met tijdverlies en zijn soms het spoor wat bijster maar komen toch weer op het goede spoor.
Frank Moonen - Peter Hoens met de oranje 55coupe worden verdienstelijk 9e, Rinus Blankestijn - Willem Geuzebroek in een 66M1300 eindigen als 15e met direct gevolgd door Johan Tak - Mark Tak in de 55M op de 16e en Rob van Dooren - John van Dam in een 55M op de 18e plaats.

Op de 26e plaats in de sportklasse in de Volvo66 equipe D.Heesakkers - Pieter van Zuthpen, wij hopen hen meer te gaan zien in deze auto die al enkele malen van eigenaar wisselde.
In de Tourklasse scoren Wilfred Koopmans - Bram Koopmans in de 55M-LSM replica hun zoveelste podiumplek, 3e in hun klasse en een fraaie trofee voor op de kast!

3e Nuit Ardechoise
27 & 28 november 2021 (FR)
Er is weinig over deze regularity geschreven en wat er bekend is, is lastig uit te leggen.
Alle equipes rijden voor het zelfde klassement maar men kent in de regularity zeker twee snelheidsklasse.
Patricia Banmas - Francois Picquot staan met hun 66sl onderaan de lijst vermeld met de aanduiding "BA" erbij maar zouden 5e zijn in de groep "General Basse"




Het slechtste nieuws sinds jaren !!
zelfs nog slechter dan alle coronaberichten dit jaar ! ! !


Justitie heeft bevolen dat de familie Laurent per direct hun "Circuit Serre Chevalier" moet sluiten ! en dat ten voordele van een projectontwikkelaar die op het terrein activiteiten gaat ontwikkelen / bouwen waar waarschijnlijk zo'n 3000 bedden ter beschikking gaat komen voor de toeristenindustrie.

Alle voorbereidingen voor het winterseizoen 2021-2022 dienen onmiddellijk te worden gestaakt, de 50e verjaardag van het circuit mag NIET worden gevierd !

Het gerucht dat dit zou kunnen gaan gebeuren deed al een aantal jaren de ronde maar telkens weer wist Julian Laurent het toch weer voor elkaar te krijgen het circuit te laten functioneren maar nu gaat staat vermeld dat de pachtovereenkomst afloopt en de Gemeente of de Provincie de overeenkomst niet willen vernieuwen en zal alles worden ontmanteld.

In de afgelopen 50 jaar hebben vele DAF rijders daar vaardigheden opgedaan, kennis gemaakt met de variomatic in de sport en heel veel plezierige contacten opgebouwd.
Hopende dat Julian Laurent een andere locatie kan en zal vinden waar hij zij "Wintersport Activiteiten" nieuw leven kan inblazen.


DAF WINT WEER !


4 en 5 december 2021 (B)


Pierre Jamin - Rene Beyers
Kampioen BRC-Historic Rally Belgie 2021
Het is toch jaren geleden dat het "DAF WINT WEER " klonk na een klassenoverwinning of het behalen van een kampioenschap, hoe mooi is het dan als Pierre Jamin - Rene Beyers met de 66Marathon grp-2 dit vreemde seizoen op degelijke wijze de rallies heeft uitgereden, punten scoorde en hoog in de klassementen wist te eindigen met als absolute hoofdprijs
" Kampioen Historic Rally 2021 van België "



Alle rallyrijders spreken met respect over de "Spa Rally" en zeker wanneer het slechter weer is, de wegen zijn soms erg smal en glad en onverhard.
Je mag de Spa Rally eigenlijk wel een Winter rally noemen en alle ingrediënten voor een spannende rally waren aanwezig dus voorzichtigheid was geboden en voor 100% je aandacht erbij houden !, zeker niet overmoedig worden !, uitrijden ! en dat is wat Pierre en Rene deden.
Maar eerlijk is eerlijk, de grootste concurrentie, Paul Lietaer, moest door omstandigheden verstek laten gaan maar er waren nog genoeg potentiële winnaars over.


Team Pierre Jamin - Rene Beyers   BRC-Historic Rally Kampioen 2019 + 2021
nu voorbereiden op een 3e titel !



4 december 2021 (B)
Spa Classic VHRS 50km p/u
In België is het een beproefd concept, naast de BRC wedstrijd is er de Regularity / VHRS wedstrijd die een aantal van de zelfde proeven rijden als de BRC en dat is een zeer aantrekkelijke vorm van autosport met een eigen "Lands Kampioenschap" van waaruit equipes zouden kunnen doorstromen naar BRC.

De organisatie is en blijft onder toezicht van de RACB en is ook licentie plichtig maar redelijk laagdrempelig / toegankelijk.
In deze vorm van regularity word er in twee klasse gereden, de 50km p/u en de 65km p/u klasse, heel zelden is er een snellere klasse.

Zoals gemeld wordt gereden op een afgesloten parcours en de gemiddelde snelheid MAG NIET meer zijn dan 50km p/u of 65km p/u, er zijn verplichte stops waar een controlekaart word afgestempeld en u snapt het al, dan moet er flink doorgereden worden om weer op de snelheid van jouw klasse uit te komen.

Deze vorm van autosport is zeer geschikt voor de klassieke DAF's 55M en 66M modellen en de rijders natuurlijk !
In de 55Mcoupe is Andre Ransy jr. al jaren in de VHRS sport en in deze klasse actief en dit jaar was Eric Gralinger zijn navigator.
De VHRS groepen rijden alleen op 4 december maar ook zij hadden te maken met het mistige, koude, natte sombere weer en als de BRC het parcours al hadden bereden was het uitkijken want er lag dan veel troep op de weg en dat is een extra risico.

De groep 50km p/u bestond uit 8 equipes, de groep tot 65km p/u uit 50 equipes, in beide groepen geen ongelukken, alle equipes rijden strak en houden hun auto's fantastisch op de weg.

Andre Ransy jr. - Eric Gralinger behalen een mooie 2e plaats in hun klasse met 601,5 strafpunten/straftijd, de 3e plaats had slecht 11 strafpunten meer, 612,5
Het is wel jammer dat de VHRS ongeacht de klasse na ons idee te weinig aandacht krijgt van de media dat mag echt wel meer worden !


Onze felicitatie aan equipe Andre Ramsy - Eric Gralinger met hun 2e plaats, erg mooi !



2e Rallye Classic Girona
4 + 5 december 2021 (ESP)

Spanje, omgeving "Girona" in en aan de voet van de hoge, soms gevaarlijke maar altijd mooie Pyreneeën en nieuwe klassieker op de agenda en vanuit Frankrijk reden Patricia Bamas - Francois Piquot met hun 66sl mee in de Historicklasse.
Aan de start totaal 50 equipes waarvan slechts 3 Franse equipes.

Francois Piquot bericht dat de rally 360 km's lang was verdeeld over 11 trajecten waarvan er 2 in de nacht, in de Pyreneeën en die waren moeilijk !.
Die nachttrajecten gingen over zeer bochtige wegen, aarde donker ! en toch ook wel wat sneeuw, uitkijken dus !

Patricia Bamas - Francois Piquot houden de 66 goed op de weg en behalen een 10e plaats in hun klasse en de
38e plaats in het Algemeen klassement.


Ostbelgien Classic
4 + 5 december 2021 (B)

Frank Moonen en Peter Hoens konden in hun laatste rally dit jaar nog even flink hun hard ophalen, zij reden de Ostbelgian Classic een regularity Rally waar de cracks reden voor het FIA Europees kampioensschap en zoals Peter ons schreef is dat toch wel een klasse erg hoog en zeer apart.

Frank en Peter reden in de LIGHT-klasse en dat is voorlopig al zwaar genoeg.
Als Frank diep in de kuipstoel zit ingesnoerd en alles moet doen om de DAF55M op de weg houd in de sneeuw, heeft Peter het erg druk, de kaart lezen, meten en de tabellen bijhouden waarop de snelheden en tijden staan vermeld en moet controleren of te snel of langzaam zijn !!, ja, ja dat is hard werken.

De rally is de regio rondom Eupen en gaat tot in de Ardennen, telt 27 regularity trajecten waarvan er 6 gereden dien te worden op basis van een "Vastgestelde Tijd" het kaart materiaal is goed en duidelijk maar de rally is pittig zoniet zwaar en doe daar wat regen, wat sneeuw en zelfs ijzel bij en je hebt alles wat een echte winterrally zou moeten hebben.

foto's van de officiele website, gemaakt door XACT Production

De equipe komt veilig en zonder problemen aan de finish en hebben genoten van deze zware uitdaging,
Frank Moonen - Peter Hoens zijn ook blij met hun 6e plaats in het "Light Klassement".



18 +19 december 2021 (AND)

Zeer mooie "Regularity Rally" op circa 1980 a 2000m hoogte, in de sneeuw !    Hoe mooi en moeilijk is dat ?.

Maximaal werden 60 equipes toegelaten !.   Vanuit de plaats Ordino dienen 6 gecontroleerde trajecten te worden gereden over de Coll d"Ordino en de Coll Canillo totaal 205 wedstrijd km's waarbij de royaal aanwezige sneeuw op die hoogte een extra hindernis is om toch de vooraf vastgestelde tijd af te leggen.

In een DAF55M reden Arthur Vernaud - Camille Blonsard de rally in de catogorie-2 klasse 1, zij rijden de rally zonder problemen uit en behalen een 43e plaats in het Algemeen klassement en de 6e plaats in hun klasse.




DAF's in Autosport   2022



Wat een chaotisch jaar was 2021 voor onze sport, de agenda's voor de kampioenschappen werden in elkaar geschoven of gehalveerd.
Bij de in elkaar geschoven agenda's kon je ieder weekend wel een rit of rally rijden en voorjaar rallies / ritten werden ineens najaar rallies / ritten en niet alleen in ons land maar zeker ook in België en Frankrijk waar naast Nederland de meeste DAF equipes actief zijn.

Maar ondanks het alles toch een jaar waarin wij kennis maakte met drie nieuwe equipes, 2 in Frankrijk en 1 in Monaco, is het DAF66M equipe Pierre Jamin - Rene Beyers opnieuw gelukt het Belgische Historic Rallykampioenschap te winnen ! en eigen land komen alle wedstrijd equipes volop in actie, behalen uiteenlopende resultaten maar helaas geen kampioenschap.

In het DHRC-kampioenschap staat Wilfred Koopmans met zijn DAF55M-LSM1968 replica vermeld op de 3e plaats in de Tourklasse, dat is heel mooi maar ook vreemd want zijn zoon en navigator Bram Koopmans staat totaal niet vermeld !.

Helaas sluiten wij 2021 af met slecht sport nieuws, anders gezegd 2022 begint met een zeer negatief bericht !
De familie Laurent moet het geweldige circuit "Serre Chevalier" sluiten omdat de het stadsbestuur heeft gekozen voor hotels en appartementen voor het toerisme, de familie heeft uiteraard nog protesten lopen maar moest de agende voor het winter seizoen wel afzeggen, nu maar hopen dat zij weer kunnen openen of op een andere locatie kunnen starten.

Wij blijven VRIENDEN VAN HET CIRCUIT ! !


Vanaf nu gaat ook deze pagina alleen over onze geweldige Oldtimers en favoriete sport en hoe mooi is het dan om te kunnen openen met de zeer, zeer unieke foto van een DAF33 bestelwagen als rallywagen,   GEWELDIG !

Zeer Unieke rallywagen ! en  NEE  dit is niet de servicewagen van een rallyteam !

Dominique Fraikin (B)
1968   Rallye des Boucles de L'Ourthe

In de jaren tot +/- 1977-'78, waren autorallies veel meer "Regularityrallies" de snelheid was niet het belangrijkste maar de betrouwbaarheid des te meer en met die wetenschap in gedachten vormde Dominique Fraikin - Michel Scherechewsky een equipe tijdens de Boucles de L'Ourthe en weten de hoofdprijs binnen te halen.

Over deze rally uit die jaren is niets te vinden of geen complete informatie, op EWRC begint men bij 1970.
Dominique Fraikin heeft bij de foto ook een artikel uit een krant of magazine ingezonden waarin het volledige klassement is weergegeven, helaas zonder datum maar is wel het bewijst dat zij de absolute winnaars waren met deze 33 rallybestel



aanvullende Info ontvangen via de FB-pagina van Gerard Halm (Fr)


54e Rajd Zubrow
2021 (PL)

Deze rally heeft in 2021 plaats gevonden maar wij vonden hem nu pas.
Het betreft een Poolse DAF equipe die is ingeschreven door "Kumiega Racing" onder leiding van Michal Kumiega die in deze rally ook de DAF66M1.3 bestuurd en als onze vertaling goed is, is de navigatie verzorgd door Ewelina Stec.
De rally gaat over circa 300km in de regio Zakopane en verdeeld over 12 KP's van iets meer dan 2 km lengte die meerdere malen moeten worden gereden
Het behaalde resultaat is ons nog niet bekend maar de eerste contacten zijn gelegd met Kumiega Racing dus hopelijk volgen die ook en hopelijk nog veel meer.




Het team meld ons ook nog een 55Marathon in gebruik te hebben !


DAF's op de " l'Alpe d'Huez "   30 januari 2022 (F)
Nu het circuit Serre Chevalier gedwongen gesloten is hebben enkele DAF enthousiasten zelf maar een circuit evenement georganiseerd, het is hun gelukt het fraaie circuit nabij Bourg d'Oisan te huren en daar samen in hun DAF's lekker te driften.Laten wij allen hopen dat dit circuit de nieuwe thuishaven mag gaan worden voor de "Coupe Glacé DAF"

Derek walker Trail  29 januari 2022 (GB)
Kevin McNamee - Dan McNamee
De MG Car Club Ulster organiseerde deze "test" bij ons beter bekend als slalom.
Een veld 54 equipes, hoofdzakelijk MAZDA MX bij de startlijn maar ook de mooie DAF661300 van Kevin McNamee.
De auto is verzien van een MAZDA MX motor en versnellingsbak en Kevin kan hier verschrikkelijk goed mee driften en slalom rijden., van deze test is geen klassement bekend.


Rallye Monte-Carlo Historique     27 januari t/m 2 februari 2022 (MC)
Dit jaar slecht 3 startlocaties, Reims (F), Milaan (I) en Bad Homburg (D).
En altijd weer over de 300 equipes aan de start, 340 dit jaar en organisator "Automobile Club Monaco" speelt er mee, alles is en staat op zijn plek.

De winter speelt altijd een grote rol in deze rally en dit jaar is de winter wel heel erg wisselvallig, de meeste "Special Stages" reden de equipes op asfalt dat wel veel gladde plekken kende, er was wel sneeuw maar niet overdadig.
Hoog in de Alpen wel een flink pak zoveel zelfs dat SR12 geannuleerd werd wegens het zeer slechte weer.


Tussen al het geweld aan pk's staan twee DAF equipes aan de start met startnummer 62 en 282.


Vanuit Reims starten Patrick Rinaldi - Marie-Louise Grillo- Rinaldi met nummer 62 op de deuren.
Tijdens de rally heeft de equipe te maken met kleine normale defecten aan de auto, ze raken in de sneeuw wel even van de weg en verliezen daar tijd mee en loopt de auto kleine schade op aan het voorscherm.
Uiteraard is na iedere dag een grondige controle van de auto absolut van belang en daarvoor heeft de equipe een klein team ter beschikking.
Op dag 4 was het op een van de stages wel even schrikken voor de equipe toen zij in een haakse bocht op graffel even de controle verloren en de auto met 1 wiel over de rand van de weg kwam te hangen, DAT GING NET GOED !

Patrick en Marie-Louise rijden de rally verder op beheerste wijze uit en het resultaat is een
113e plaats in het Alg.klassement + 34e plaats in hun group-4 + de 16e plaats in het Mixed equipes klassement.
Patrick en Marie-Louise rijden met hun 66Mcoupe1300 in de klasse "moyenne haute" , de hoger snelheidsklasse.

In de regularity sport is een klasseindeling in snelheid niet vreemd, in ons land ligt die grens bij circa 50kmp/u, in Belgie en Frankrijk is dat circa 65 en 80 kmp/u gemiddelde snelheid en de Rallye Monte-Carlo Historique is ook een ragularity rally voor klassiekers en zeker geen WRC wegrace.


Vanuit Milaan met nummer 282 rijden Maurizio Vellano - Giovanni Molina voor het eerst serieus in hun DAF66Mcoupe1.3, hun auto is net op tijd klaar voor deze rally een test zat er qua tij niet in, het team heeft wel ervaring in de sport maar de DAF is totaal iets nieuws voor de Italiaans equipe.

Ook zij worden bijgestaan door een klein team aan monteurs die alle noodzakelijke onderhoud tijdens de rally verzorgen en gelukkig ook voor hen is alleen normaal onderhoud noodzakelijk en geen ernstige reparaties.

In het klassement wisselen zijn met regelmaat van plek, zij rijden in de klasse "moyenne basse" ofwel met lagere snelheid te herkennen aan de B in het groene vlak rechts op de voorruit.
Hun regularity stages op asfalt en soms in de sneeuw verlopen wat wisselend maar uiteindelijk komen ook zij heelhuids en op tijd in Monte-Carlo aan de finish.

Maurizio en Giovanni doe het verrassent goed in het algemeen klassement behalen zij een prachtige 72e plaats en een 23e plaats in hun group- 3.

Wij hopen dat ook zij enthousiast zijn over de handelbaarheid, het weggedrag, de voordelen van de variomatic en de betrouwbaarheid van de 1300cc motor dat wij nog vele positieve uitslagen zullen volgen.



He, He, Eindelijk, Het mag weer maar nog wel met wat aanpassingen om te grote groepjes te voorkomen maar namen de 74 equipes op de kop toe.

Het is wat somber weer in Dirkshorn in het uitgestrekte en vlakke gedeelte van Noord Holland, een mooi gebied om een kaarleesregularity te rijden op de smalle binnenwegen.
Ook de organisatoren en uitzetters waren blij om weer eens los te gaan getuigen de letters op de controle kaarten, in het eerste traject kwamen de namen van ABBA en QUEEN naar voren en in het tweede traject waren dat bekende automerken, humor moet blijven ook in de sport !.

In de "Masterklasse" rijden Willen Geuzebroek - Guilloume Geuzebroek met de rode 66-1300 en behalen een tevige 4e plaats in hun klasse,
een mooi begin van het nieuwe seizoen !


13 t/m 16 februari 2022 (Fr)


De Rallye Neige et Glace is een van de oudste rallies in Frankrijk, was tot ver in de jaren 70 opgenomen in het Franse kampioenschap maar sindsdien een van de mooiste regulariryrallies waar vele experts in die sport aan deelnemen.

In de VHRC twee snelheidklasse "Moyenne Haute" en "Moyenne Basse" als extra een klasse voor 4-WD auto's en een "Randonneklasse" .

De Randonneeklasse is het meest te vergelijken met een toeristische rondrit waarvoor geen klassement word opgesteld.

In die Randonneeklasse rijden Michel Grosjan - Frederic Garret met de 66Mcoupe1.3 alle trajecten van de rally maar voor hen dus geen klassement.

Rally van Haspengouw
24 t/m 26 februari 2022 (B)

foto's van
Manon C. / Clem Racing Video's + Automag.be
77 equipes aan de start in Sint-Truiden voor de "Rally van Haspengouw" waarmee
het Belgische rallykampioenschap is geopend.

De organisatie moest het HQ verplaatsen van Landen naar een voormalige vliegbasis in
Sint-Truiden en dat was zeker geen slecht besluit, wat een ruimte en uitrij mogelijkheden naar
de oude vertrouwde KP's.

Tijdens de rally perfect weer maar de regen van de dagen ervoor zorgde voor enkele
waterbakken op de KP's en dat de bermen modderig waren.
De rijders in het BRC kampioenschap strijden om seconden en snijden bochten af waardoor er veel modder op de weg kwam en dat zorgde voor de hogere startnummers soms voor problemen, vele maakte een uitstapje tussen de bomen of door het weiland en de vele haakse bochten op de smalle wegen en op de kinderkopjes zorgde voor mooie acties aan het publiek dat overal langs de wegen stond opgesteld.

DAF66M equipe Pierre Jamin - Rene Beyers "Historic Kampioen 2021" moeten hun titel verdedigen en dat doen zij op de gladde wegen op zeer beheerste wijze, zonder problemen en zij laten zich ook niet verrassen door gladde situaties.
In het Algemeen BRC-klassement worden zij 49e en behalen een 7e plaats in hun Historic klassement en dat zijn belangrijke punten

8e Gitter Carwash Regularity   26 februari 2022 (B)
Wij blijven dit een mooi concept vinden, Landelijk Kampioenschap op snelheid en daarnaast de Regularity waarbij de snelheid er uit is gehaald maar de regelmaat maatgevend is en voor beide vormen heeft België een nationaal kampioenschap.
De regularity rijden de zelfde afgesloten KP's als de wedstrijd, dus ook in de modder en op soms slechte wegen en dat maakt het nou juist zo mooi.
Ook in Frankrijk worden rallies op deze wijze georganiseerd, helaas in ons land niet, heeel jammer !

foto's van Rupteur China S.
In de regularity komen 33 equipes over het startpodium waarbij de Volvo66 equipe Bert De Laet - Tom De Laet en heel spijtig voor hen krijgen zij al vrij vroeg in de wedstrijd op de verbindingsroute tussen twee KP's een steen door de radiateur van de Volvo en is het einde wedstrijd.
Gelukkig kan Ton Koster hen een radiateur bezorgen en kunnen zij na montage richting huis vertrekken.

Rally van Haspengouw
Slowly Sideways Demo Rally
    24 t/m 26 februari 2022 (B)

Slowly Sideways mag het totaal van 120 equipes op de rallypaden compleet maken en dat houd in dat wij met slechts 9 equipes dezelfde 4 Kp's 2-maal mochten rijden, in de blubber, op de gladde keien maar ZONDER registratie van de tijden en dus GEEN klassement !
Ook de Slowly Sideways groep heeft te maken met controles en die vinden vaak plaats tijdens de rally b.v bij de start of bij de finish vlag en dan kunnen opmerkingen of aanmerkingen plaatsvinden.
Voor de equipes in deze groep is het vooral sportief bezig zijn, de sfeer van de sport voel, proeven en zien.    GEWELDIG !

In deze editie van de Haspengouw 2 DAF equipes in actie en beide auto's zijn een replica van wedstrijdwagens waarin Claude Laurent heeft gereden voor het DAF Rallyteam in eerste heft van de jaren '70.

Rinus Blankestijn - Eugene Wijnen rijden de 55M replica van Rallye du Maroc 1972, in de modder glijden wij van de weg en rijden een paaltje om wat wel schade aan de bumper en de lampenset maar kunnen wel de rally uitrijden.

Ton Koster - Dion Walet rijden de 66M replica Rallye Monte Carlo 1973, hadden zij in Saint-Vith nog te maken met kleine schades konden zij nu de rally zonder problemen uitrijden maar ook hadden zij op de modder soms wel hun momentjes.
Foto's gemaakt door:
Janot Vangeenberghe, I.W.Rallyphoto, Monique Wijnen, Nikos Tsaknias

Rally van de Grensstreek
9 + 10 april 2022 (NL)

Dit jaar maar 52 equipes aan de start, valt iets tegen voor de fraaie regularity / kaarleesrally door het zuiden van ons land.

Het Fletcher Hotel in Deurne is opnieuw de uitvalbasis voor de rally waarin kaartlezen en regelmatigheid samengaan en door elkaar heen en in een redelijk hoog maar goed haalbaar tempo.

4 DAF equipes aan de start, 2 in de expertklasse en 2 in de sportklasse.

In de expertklasse scooren Rene van Bussel - Gijs Opheij in de rode55Mcoupe de 2e plaats en de tweede DAF coupe in deze klasse, Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer behalen een 8e plaats en dat in een altijd weer sterke klasse.

In de sportklasse ook met een 55Mcoupe, Frank Moonen - Peter Hoens die de 3e plaats op het podium bezetten met kort daar achter de 55M van Johan Tak - Mark Tak die de 7e plaats innemen.
Het beeld materiaal is dit jaar redelijk schaars van deze rally deze werden gemaakt door Herman van der Kolk.

Peelrand Classic
10 april 2022 (NL)

Maaike Hensbergen - Gino Lens rijden met hun 55coupe in de sportklasse, met 31 equipes tevens de zwaarste klasse, en behalen een 22e plaats en dat is gelet op het kaliber in die klasse niet onverdienstelijk.

52 teams vertrokken vanuit Grathem voor deze klassieker door "de Peel" midden Limburg.

Legend Boucles Bastogne     5 en 6 maart 2022 (B)
Totaal circa 650km waarvan 220km special stages verdeeld over 16 KP's in de Ardennen en dit jaar eens zonder sneeuw, dat is een van de mooiste Classic regularityrally die gereden word en waar meer dat 120 equipes verdeeld over de klasse Classic 50 en Classic 60 strijden om de eer, deze rally is echt een "Legende" .
Dominique Dufrasne - Isabelle Dogne Dufrasne
Zij behalen in de 55Mcoupe de overwinning in de "Classic 50" klasse, Perfect Resultaat !
En een overwinning in de Boucles de Bastogne staat erg goed op je resultatenlijst.
In de klasse Classic-50 staat deze verrassing aan de start:
Michael Dinon - Denis De Lovinfosse
met de Volvo340DL


De 340DL met de variomatic zoals de auto is ontworpen is echt zeer zeldzaam als rallywagen en deze mag absoluut gezien worden.

Michael Dinon heeft zijn best gedaan en de auto voldoet zeer goed om in de Regularitysport in deze klasse tot 50 kmp/u deel te nemen en een mooi resultaat te behalen.

De equipe is nog relatief nieuw in de sport zover ons bekend, de 10e plaats in de Classic-50 klasse in de Boucles Bastogne geeft goede hoop op veel meer informatie en beelden van deze equipe en wij wensen de leden dan ook heel veel succes en sportplezier in hun Volvo340.



foto's van: Repteur + CP Photos + M.Baland
In de Classic 60 klasse, de klasse waar met een gemiddelde snelheid van 60km p/u de ragularitysecties moeten worden gereden, rijden Vincent Lechertier - Jean-Marc Lechertier in hun 55Msedan.

Beide heren zijn gepokt en gemazeld in de autosport en dan vooral met hun "Tip-Top Team" waarmee zij deelnemen in het Slalom Kampioenschap van Frankrijk.

Met de DAF55M is het hun 3e optreden en dat doen ze erg goed.

In hun klasse staan 98 equipes te trappelen om de weg op te gaan en daarbij zijn alle Belgische regularity experts dus de concurrentie is hevig.

Na 16 specialstages, totaal circa 220 km gaspedaal controle en aandacht gericht op de speedmeter, legt het team beslag op de 29e plaats in hun Classic 60 klassement en dat mag een zeer mooie e klassering worden genoemd.


Foto's van: Marco Igel & GK media66

58e ROZ
5 maart 2022 (NL)
Ook in ons land komt de sport weer voorzichtig op gang nu de lockdown voorbij is.

Deze editie van de ROZ speelt zich af in de achterhoek met Zeddam als start en finish locatie en verdeeld over 4 klasse staan er 93 equipes klaar voor de startstreep.

Ook de DAF equipes zijn van de partij, Rene van Bussel - Gijs Opheij in de 55-5replica, rijden op basis van hun resultaten in 2020 en 2021 nu in de Masterklasse en ontdekken dat daar de echte top van de sport rijd en de kaarten toch iets anders zijn dan in de overige klasse, het gaat goed maar zij komen niet verder dan de 22e plaats waarop hun reactie is "Oei dat waspittig"
In de sportklasse komen Niko Poolen - Gert Poolen met hun 66Mcoupe1.3 aan de start, zij beginnen het seizoen rustig en moeten er even inkomen maar
sluiten de rally af op de 33e plaats in hun sportklasse.

Voor DAF55M equipe Wilfred Koopmans - Bram Koopmans is het "Victorie" in de Toerklasse, het lijkt er op dat zijn hun zegen tocht van 2021 door zetten met deze
overwinning, 1e in de Toerklasse !



2e Normandie Classic Rallye   5 + 6 maart 2022 (Fr)
Het mooie en variërende landschap van "Normandie" is de regio waar de tweede editie van deze Classicrally is verreden.
Er zijn twee groepen, "Navigatie" en "Regularity" en in de regularity is een DAF66M equipe voor de eerst keer in de prijzen gevallen !.

Deze regularity is verreden op de openbare weg op basis van een voorgeschreven route en volgens de geldende verkeersregels.
De rally gaat over 2-dagen en circa 390 wedstrijd kilometers.

Equipe Yves Rouxel - Bernard Lefevre behalen in de zwarte 66M1300 de 2e plaatst in het Regularityklassement en dat is feest voor beide want dit is de eerste keer sinds hun samenwerking dat zij zo hoog in het klassement eindigen, Perfect Equipe !!



11e Route de la Chataigne   5 maart 2022 (FR)
Vanuit Les Ollieres in de "Ardeche" komen 57 equipes aan de start van een navigatierally van circa 280 km waarin opgenomen 180km aan regularity trajecten.
De rally is open voor klassiekers en neo-klassieker (auto's op leeftijd).
Twee DAF66 equipes aan de start, gelukkig ook weer eens de 66Marathon van Christian Dussert, beide equipes doen het goed.

Christian Dussert - Bastien Bussert   DAF66M1300   5e plaats algemeen klassement
Patricia Bamas - Francois Picquot   DAF66sl   20e plaats algemeen klassement.



66e Turfschiprit
19 maart 2022 (NL)

De kaartleessport komt langzaam op gang en de inschrijvingen zou je hoger verwachten na twee jaar virusbestrijding.

Slecht 38 auto's aan de start van de 66e Turfschiprit waar in de C-klasse (Toerklasse) deze DAF66Mcoupe1.3 van Lorenzo Bas die de navigatie verzorgd en Alex van Oyen het rijden.

Over de rit zelf is weinig naar buiten gekomen, alle equipes zullen zonder problemen de rit hebben uitgereden en de "Baronierijder" zijn bekend om hun goede organisatie.

Of beide heren al vaker samen hebben gereden is ons niet bekend, we hopen wel meer van de fraaie coupe te noteren, in deze rit behalen zij de 11e plaats in hun klasse.

3e Rallye Le Touguet-Paris Plage VHRS
17 t/m 19 maart 2022 (Fr)

Deze Historische Regularity moet u eens op het internet bezoeken en de foto's en filmpjes bekijken, zoals gebruikelijk in Frankrijk en ook in België rijden zij op afgesloten trajecten maar in deze regularity gaan die bijna allemaal door bewoond gebied en dat geeft toch altijd wel weer een ander gevoel daar wat harder over landweggetjes rijden.

Het is hier op de site al veel vaker gezegd en geschreven, deze vorm van regularity in Frankrijk en België is echt geweldig om te doen !

Vincent Lechertier - Jean-Marc Lechertier in hun DAF55M doen in deze editie erg goede zaken, de auto doet het goed en het rijden met de variomatic gaat steeds beter bevallen en zij krijgen er zelfs plezier in !.
In het reglement konden wij geen maximale snelheid vinden maar gaan er vanuit dat die niet boven de 60km/pu heeft mogen komen en dat lijkt laag maar in de auto is dat toch stevig doorrijden en dat gaat erg goed met een DAF.

Vincent en Jean-Marc rijden erg solide en behalen een zeer, zeer fraaie 2e plaats VHRS-klasse !
foto's vna FB-pagina Vincent Lechertier en Sebastien Wicart.


Ook de tweede DAF equipe,    Sebastien Wicart - Remy Boulenger met de 66Mcoupe, gaat het in het begin van de rally voor de wind maar in het tweede traject hebben ze een tegenslag en verliezen behoorlijk wat plaatsen in het klassement.

Tijdens de service werden wielen gewisseld, de servicetijd zal te krap geweest zijn of het is simpel weg vergeten maar de wielmoeren werden NIET aangedraaid zodat er tijdens het rijden van de kp er twee wielmoeren losliepen en er waarschijnlijk ook afgelopen zijn ! (dit onder voorbehoud van onze vertaling) als dat zo is heb je toch een serieus probleem.

Heel voorzichtig is de kp uitgereden en konden weer wielmoeren worden geplaatst maar dat dan wel ten kosten van een goede klassering, nu is hun uiteindelijke resultaat de   8e plaats in het VHRS klassement

mini boucles
Boucles de Charleroi

26 maart 2022 (B)


In de klasse "Initiations" rijd deze Volvo66 van Michel Depaive - Jean-Paul Servais mee en behaald de 11e plaats in hun klasse.

Er is weinig bekend gemaakt over de navigatierit en de equipe in de Volvo is ook nieuw voor ons.

3e Slalom Arendonk
2 april 2022 (B)

Na bijna twee jaar afwezigheid eindelijk weer nieuwe berichten over de slalom activiteiten van John Clement in zijn 55marathon

In deze 1e slalom van het seizoen in België blijkt hij het niet te zijn verleerd.

John rijd in de Divisie-1, klasse 1
In Arendonk behaald hij de 10e plaats in het algemeen klassement en de 1e plaats in zijn klasse.

1 en 2 maart 2022 (Fr)

Patricia Bamas - Francois Picquot
behalen een 35e plaats in het Algemeen klassement en de 5e plaatst in hun regularityklasse "Basse"

In de heuvels van de "Ardeche" is het best wel lastig om een traject met regelmaat afte legen omdat het erg bochtig is en berg op en af gaat maar het is wel een zeer fraaie omgeving om de sport uit te oefenen.


9 april 2022 (Fr)

Les Vainqueurs !

Yves Rouxel - Raymand Collovald
DAF66M1300


1e plaats (VHRS) Regularityklassement
Autoclub "Le Mans" staat voor als organisator voor de 17e keer garand Classicrally voor beginners "Decouverte" kaartlezen "Navigatie" en Regularity VHRS
50 equipes komen er aan de start verdeeld over de drie genoemde klasse.

Yves Rouxel - Raymond Collovald rijden met de DAF66M de Regularityrally, circa 500km verdeeld over 5 secties onderverdeeld in 9 kp's en dat op 1 dag is een stevig dagje wedstrijd rijden.
Raymond Collovald is de geheel rally goed bij de les en geeft de juiste instructie aan Yves waardoor de equipe alle secties en Kp's binnen de top 3 en top 5 rijden en die regelmaat bezorgd hen de 1e plaats in het VHRS-klassement.

Uit de berichten van Yves blijkt dat er geen problemen waren met de auto en dat zij vol vertrouwen opgaan voor de volgende uitdaging.



1e Rallye De Drap (vhrs)
16 + 17 april 2022 (Fr)
Drap is de uitvalsbasis van deze rally voor semi klassieker en klassiekers.
Het wedstrijdgebied is de regio ten noorden van de stad Nice en Monte Carlo en in die regio van de Franse Alpen worden vele rallies van naam verreden en staat bekend om zijn zware en soms ook zeer snelle proeven en dat beloofd zeer mooie en moeilijke trajecten voor de "Regularity" klasse.
Volgens de website van de organisatie gaat het over circa 305 wedstrijd kilometers, verdeeld in 2 etappes in totaal 4 secties met 9 kp's

In de VHRS klasse rijden 15 equipes en met startnummer 323 staan Patrick Rinaldi - Marc Bouysson met de DAF66Mcoupe aan de start.


Op Kp-3 krijgt de equipe te maken met brandstof problemen, de brandstof pomp vertoont kuren en zij verliezen kostbare tijd.
Op Kp-4 kunnen zij nog starten maar redden het niet, de brandstofpomp stopt er mee en de equipe moet de rally staken, zeer !, zeer spijtig !.

VAS-Slalom van Kuurne  18 april 2022 (B)
In deze tweede wedstrijd voor het kampioenschap op de Industriezone van Kortrijk komen 66 auto's aan de start waarbij beide DAF rijders en beide sturen de DAF's behendig over het 1500m lange parcours tussen de poortjes door.
Op de keerpunten blijken de DAF's wat meer ruimte nodig te zijn, driften om de pylonen is lastig omdat de vario dan feitelijk stil valt maar de acceleratie en wegligging maakt veel goed.



Lowie De Meijer met zijn 66M1300 klasseerde zich als 37e in het Alg. klassement en 6e in divisie-3 klasse-8.
John Clement in de bekende 55Mcoupe eindigt als 16e Algemeenklassement en 1e in divisie-1 Klasse-1.

10e Alzheimerrally
22 april 2022 (NL)
Rally voor het goededoel en toch een echte navigatierally.
In de sportklasse rijden Rob van Dooren - John van Dam in de DAF55M naar de 3e plaats in hun klasse.


Deze eerste regularity in de regio van Houtmont in Noord Frankrijk werd 30 april j.l grotendeels verreden op de openbare wegen met uitzondering van enkele slalomproeven.

Zeer opvallend is het aanvangstijdstip van 13.30 uur en het verwachte einde om 23.15 uur en die opzet is duidelijk, de organisatie hoopt dat in het donker de wedstrijd zwaarder c.q. vermoeiender zal zijn wat zijn invloed zal hebben op de concentratie.

In de "Regularity klasse" rijden Vincent Lechertier - Jean-Marc Lechertier in hun DAF55M een goede race maar moeten wat foutjes incasseren in de 1e sessie van de wedstrijd maar scoren uiteindelijk toch een 4e plaats in hun klasse waarin 28 equipes om de eer streden

K.N.O.S. rally   "Kaarten Niet Op Schaal"
30 april 2022 (NL)

De rally is een clubrit van het Limburgs Historic Rally Team wat een vrienden en relatie club(je) is waar de leden allemaal besmet zijn met het oldtimervires en de natuurlijk de kaartleessport ook als gezamenlijke hobby hebben.

Frank Moonen en Peter Hoens als equipe succesvol in de sport organiseren al enige jaren deze KNOS rally en dat blijken zij waarachtig erg goed te kunnen, het is ons nu wel duidelijk waarom zij in hun 55Mcoupe al vele successen hebben geboekt.

De deelnemers kregen en twee fraaie slalomproeven voorgeschoteld als heuse regularityproef waarin de rijder zich eens flink konden uitleven en dat mocht ook, het was toch een clubrit met BBQ om met het bord in de hand de laatste en komen ritten en rallies te bespreken.

Verdeeld over drie secties werden de meeste kaartleessystemen en dat was best lastig als je de juiste afstanden niet goed kunt meten. want de Kaart is Niet Op Schaal en bij veelvuldig uitzoeken of je goed zit word je tijdschema steeds krapper en dat drijf de snelheid misschien toch wat te ver op.
De omgeving midden Limburg is erg fraai om onze sport te beoefenen, je kunt er vele constructies en omleidingen in plannen, perfect !
Voor de formaliteit is er een klassement opgemaakt voor een sport en een toerklasse maar al direct na finish met alle deelnemers kunnen terug kijken op een zeer geslaagde dag, DAT was het belangrijkste !!

Frank en Peter bedankt voor deze geslaagde dag !
De fotoreportage is verzorgd en ingezonden door "Bij Ilse Photography"

Slalom van Zonhoven
8 mei 2022 (B)

Het slalomkampioenschap in België is in alle hevigheid los gebarsten, tot aan de vakantieperiode ieder weekend een wedstrijd.

Dit wekend met 39 rijders is het de VAS-Slalom van Zonhoven nabij de stad Hasselt.

Het is een zwaar kampioenschap, bij iedere wedstrijd komen circa 40 ervaren rijders aan de start die dwars door België trekken om hun kampioenschap te rijden.

DAF rijder John Clement weet opnieuw de 4e plaats in het Algemeenklassement en 1e in klasse-1 te bezetten en komt daarmee hoog in het totaal kampioenschap.

68e Internationale Tulpenrally   9 + 14 mei 2022 (Dld- Fr-Lux-B-NL)
Als "Regelmatigheidsrally voor klassiekers" wind een van Nederlands oudste rally steeds meer vaste bewonderaars c.q deelnemers, daarbij behoren ook twee DAF equipes !
Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer in de trouwe 55coupe en Rob van Dooren - John van Dam met de 55Msedan rijden al meer dan 10 jaar "De Tulp".

De rally start in Frankfurt, gaat vervolgens via 7 etappes in 6 dagen door Frankrijk, Luxemburg en België om na circa 2500 km in het Limburgse Valkenburg over het finish podium te rijden, 2500km regelmatigheidsrally vergt concentratie en een paar goede kuipstoelen.

Tijdens die lange 2500km zijn er service equipes in het veld om kleine en soms ook zwaardere reparaties te verzorgen en dat bevestigt de degelijke organisatie achter de rally.

Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer  rijden in de "Expertklasse" over het verloop van hun rally is weinig bekend, zij hebben de rally zonder technische problemen verreden en behalen in de zwaarste wedstrijdklasse de 13e plaatst.


In de "Sportingklasse", waarin de meeste deelnemers deelnemen, rijden   Rob van Dooren - John van Dam met de 55M naar de 60e plaats.
De concurrentie is zeer zwaar in deze klasse en in een Regelmatigheidsrally kunnen minuten de doorslag geven in een klassement.


In de "Touringklasse" met startnummer 171 de 3e DAF equipe die tevens strijden voor de Ladiescup,  Simone van Dam - Nienke van Dam,  hier op foto bij een van de vele bemande controles doen het goed, rijden beheerst en behalen een mooie 19e plaats in hun klasse.

Sezoensrally Regularity
14 mei 2022 (B)
In de regio van de Belgische stad Bocholt is in de stralende zon de Sezoensrally verreden voor het BRC-klassement en als onderdeel bij die BRC-rally een fraaie "Regularity" waarin klassiekers en moderne auto's tegen elkaar om de secondes nauwkeurig konden strijden.

De equipes kregen per KP de " Afstand met Normtijd" als opdracht dat op een voor alle verkeer afgesloten traject zo nauwkeurig mogelijk moest worden gereden, Iedere seconde telt echt letterlijk !Het bijzonder fraaie zomerweer zorgde wel voor veel stof op de gravelpaden.


Jeroen Engels - Sem Engels doen het opnieuw goed in deze regularity.
In 2020 had zoon Sem zijn debuut als navigator van zijn vader en dit jaar houd hij alles scherp onder controle en zorgt een lekke band dat er wat tijdverlies is maar is een 5e plaats hun resultaat.

Eindelijk daar staat de DAF66Mcoupe grp-2 weer geheel strak en glanzend op de rallypaden, Rene en Andy hebben veel werk verzet om de auto na het Finland avontuur weer rallyklaar te maken, deze regularity is DE test voor de auto.

Rene van Bussel word bijgestaan door Luc Bisschoff die hiermee zijn vuurdoop heeft, als technische man van zware machines is dit toch echt iets anders en totaal nieuw maar na afloop klonk er toch "dit smaakt naar meer" en dat horen we graag Luc.

Het was een testrit voor de 66Mcoupe en Rene en Luc hadden dan ook enkele kleine elektrische probleempjes die zich deels zelf oploste en opgelost konden worden waardoor de equipe niet hoger kwam dan een 21e plaats maar het gevoel is weer volledig terug.

BRC-Sezoensrally  13 + 14 mei 2022 (B)
Een equipe dat wij toch lange tijd hebben gemist in de echte wedstrijden is DAF66M equipe Rens van Dijk - Henrie van Samang, Rens van Dijk meld toch weer de ' draad te willen oppakken en de Sezoensrally ligt hem weg, gravel, wat kuilen in de weg en korte bochten.
In Bocholt staan 71 equipes voor het BRC-klassement aan de start en uiteindelijk zullen er maar 45 de finish in Bocholt bereiken.

De hete zomerzon zorgde voor een zeer droog parcours, veel stof, veel losse steentjes en op de overgangen van gravel naar verharde wegen ligt in de bochten veel stof en stenen waardoor vele equipes behoorlijke uitglijders maken en ook steentjes door de radiateur stonden op het menu van de 26 uitvallers.

Ook DAF66 equipe Rens van Dijk - Henrie van Samang behoren tot de uitvallers, op KP6 Genderingen krijgen zij te maken met problemen in de aandrijflijn, wat het nu precies is zal in de garage worden onderzocht.


49e Nacht van Weesp 13 op 14 mei 2022 (NL)
Een echte klassieker op het gebied van "Route Beschrijving" en eenvoudige kaarleesroutes met ieder jaar weer een groot startveld dat in vele uiteenlopende wedstrijdklassen is verdeeld.
Er komt in de regel niet zo heel veel naar buiten over het verloop van de wedstrijd, zo ook dit jaar.

Aan de start 2 DAF equipes waarvan nog weinig bekend is, een equipe is zelf totaal nieuw op de sport.
De gele 66Mcoupe word bereden door Karine Elyzen - Roeland Hendriks die al na 3 trajecten de wedstrijd staken, de reden is ons niet bekend.

De fraaie 55M is ons als auto wel bekend, is lang in bezit geweest van een bekend voormalig DAF rallyrijder en is volledig en met zorg herbouwd.
Rijder is Arie van der Lee, navigator is Pieter van der Plas die de 55M opnieuw in wedstrijden gaan inzetten, zij behalen de 11e plaats in de Classic Toerklasse.





21 mei 2022 (Fr)


De 55Mcoupe van Dominique Boulet is klaar, hij was al eens gebruikt om een VHRS-rally te verkennen en pacenotes te maken maar nu is de eerste kaartleesrit er mee gereden.

Ghislaine Vanlancker - Dominique Boulet reden de 16e Hist'O pale en weten de 3e plaats in het klassement te bezetten.

Of de 55Mcoupe alleen voor de navigatieritten ingezet gaat worden of ook geschikt gemaakt is voor de VHRS is ons nog niet bekend, daarvoor staat een fraaie Truimph ter beschikking.

57e ELE rally
21 mei 2022 (NL)



Sinds 2019 rijd Rens van Dijk al niet meer in het wedstrijdklassement van "zijn rally", er zijn jaren geweest dat hij alleen de spoorlijn over hoefde te steken om op de service te komen.

Op verzoek van de organisatie rijd Rens al 3 jaar met zijn 66M-grp2 als X1-wagen belangrijke gasten over de KP's omdat hij alle KP's letterlijk uit zijn hoofd kent, een nadenkende rijder is en dus de veiligheid van de gasten niet in gevaar komt.

Dit jaar was ik zelf op een KP vrijwilliger bij een van de posten en wat blijkt, iedere toeschouwer kent de DAF, kent Rens van Dijk en vinden het nog steeds een geweldige auto EN ze missen hem op snelheid en hopen dat hij toch rap weer terug komt aan de start.

12e Routes du Vexin Classic      21+ 22 mei 2022 (Fr)
De stad "Genainville" tussen Parijs en Vernon is de uitvalbasis voor de 12e editie van deze regelmatigheidrally voor klassiekers.

Auto's in de Expertklassen moeten minimaal 30 jaar oud zijn en voor de Navigatieklasse is dat 25 jaar.

75 equipes melden zich aan de start voor circa 350 wedstrijd kilometers.

In de "Expertklasse" strijden Yves Rouxel - Bernard Lefevre in de zwarte 66M-1300 voor de eer, zij behalen de 5e plaats in het Expert klassement.

Hun auto had in de Rallye Historic Le Mans problemen gekregen met de variomatic maar konden perfect worden verholpen door de feitelijke bouwer van de auto, Patrick Gicquel.



In de Navigatieklassen komen Helene Thery - Jean Philippe Thery
met hun Volvo661.3 aan de start.

De gehele corona periode stond hun auto klaar maar van rijden kwam niets en nu is het eindelijk zover, hun 1e echte wedstrijd, nog wat wennen maar de eerste 33e plaats in hun klasse is binnen en hopelijk volgen er meer met de Volvo66.


foto's ingezonden door Yves Rouxel

8e Stelling van Amsterdamrally   28 mei 2022 (NL)
Zo'n 80 equipes komen bij Motel Bunnik bij elkaar voor deze 8e editie.
Op de website van de organisatie is niets vermeld over het verloop van de regularityrit, ook beeldmateriaal ontbreekt helaas.
Aan de start komen 4 DAF equipes.


Maaike Hensbergen - Gino Lens komen in de sportklasse op de 13e plaats en in de zelfde klasse met een 66Mcoupe
Nico Poolen - Gert Poolen, zij worden 24e.
In de toerklase scoren Johan Tak - Noor Tak in de 55M een 12e plaats.
Nienke van Dam - Marijke Dorhout Mees hebben in hun 55M veel minder geluk, nog voor TC2 moeten zij met storingen de auto stilzetten en de wedstrijd staken.

5e Histo' Flandres  28 mei 2022 (Fr)

Navigatierit voor het regionale kampioenschap van Noord Frankrijk.
Bij ons niet echt van toepassing , in Frankrijk zien wij dit wel iets vaker, een 0-wagen, de eer dit jaar is aan Dominique Boulet in zijn 55Mcoupe.

In de wedstrijd met de 66Mcoupe1300 equipe Sebastien Wicart - Jeremy Pruvost, uit het bericht begrijpen wij dat Jeremy de rijder is en voor de eerste keer een DAF bestuurd.
In de Touringklasse doet de equipe ervaring op en finishen zij als 26e in hun klasse.

DHRC - 2e klip
4 juni 2022 (NL)

Dutch Historic Rally Club verzorgd jaarlijks enkele trainingritten om de ritten en regularityrijders beter voor te bereiden op grote wedstrijden.

De klips zijn er niet alleen voor de leden van het DHRC en dat maakt het dat iedereen er zijn voordeel mee kan doen.

Er word een klassement opgemaakt die telt voor het clubkampioenschap.

Maaike Hensbergen - Gino Lens rijden sportklasse en scoren de 2e plaats.
Alex Bergsma - Eric Molenschot in de gele 55M, ook in de sportklasse worden 20e en
Johan Tak - Jaap Tak in de bekende blauwe 55M eveneens in de sportklasse worden 22e

6-Uren van Breda
5 juni 2022 (NL)

Alweer de 22e editie van deze altijd mooie classicrally die zeker voor beginnende of minder ervaren equipes ook goed te rijden is, het is een echte kaarleesrit waarin de tijdsdruk niet al te hoog ligt.

Kaarten en routeboeken zijn altijd wel in orde en aan deelnemers nooit gebrek.

En wat is er mooier als je in zo'n rit weer eens een nieuwe equipe ontdekt of een waarvan wij nog niet eerder wisten dat zij een DAF klaar hadden staan.

Equipe Giel Heijbloem - Hans van Nunen is zo'n equipe, zij reden met deze 66SLcoupe in de zwaardere sportklasse en veroveren direct de 9e plaats in die klasse, we hopen dat zij de smaak te pakken hebben en hun DAF vaker zullen inzetten.

12e Classic-500-Challenge  17 +18 juni 2022 (NL)
Deze regelmatigheidrally staat bekend als behoorlijk zwaar, goed verzorgde kaarten en zijn goede organisatie en de liefhebbers van de sport laten dat ook blijken door jaarlijks de maximale limiet voor het aantal deelnemers te bereiken.
In de sportklasse waarin niet minder dan 42 equipes om de eer zullen strijden, staan twee DAF equipes met ervaring aan de start.
De 12e editie zal volledig in de Achterhoek, Twente en Salland worden uit gevochten en een gevecht om de punten was het zeker !, de verschillen waren soms erg klein wat in deze klasse betekend dat ze erg aan elkaar gewaagt zijn en helaas toch ook 7 uitvallers.


foto's door Koen Wolters Fotografie

Op de 14e plaats eindigen Frank Moonen - Peter Hoens in de oranje 55Mcoupe en met een paar punten verschil
op de 16e plaats Rob van Dooren - John van Dam met de 55M


12e Boucles du Vallespir   25 +26 juni 2022 (Fr)

Deze regularityrally is verreden in de Franse Pyreneeën heel dicht op de Spaanse grens.
De 54 equipes kregen een stevige uitdaging die, als de foto ons niet bedriegt, op Michelin kaarten
is verreden.

Rijden in de bergen blijkt voor vele klassiekers toch wat te zwaar, 34 equipes bereiken slecht de finish.

Met startnummer 52 DAF66sl equipe Patricia Bamas - Francois Picquot.
Zij rijden de rally zonder problemen uit en behalen een 22e plaats in het Alg. klassement.


Helene Thery - Jean-Philipe Thery
reden de 12e editie door de Vogezen
helaas hebben wij weinig info doorgekregen alleen het bericht dat zijn de 112e plaats in het algemeen klassement behaalde zonder technische proplemen met de 66Marathon.

Coppa d'Europe  22 +26 juni 2022 (Fr)
Super Resultaat voor het "Limburgs Historic Rally Team" !
Regularityrally vanuit Vlodrop (NL) door Duitsland, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk met de finish in de stad Linz.

Drie pittige wedstrijddagen, veel trajecten op basis van het Visgraad systeem waarin ook nog een regularity traject is opgenomen, Oeps !, 1x klein foutje maken en weg is jou ideale tijd en hallo strafpunten.

In de sportklasse rijden drie DAF equipes van het Limburgs Historic Rally Team waarvan twee equipes behoorlijk veel ervaring in deze sport hebben.

In de top van het sportklassement liggen de punten heel dicht bij elkaar en op de gezichten van Frank Moonen - Peter Hoens kun je nog bijna hun ongeloof, blijdschap en trots zien als zij de beker en de kransen krijgen uitgereikt als "de WINNAARS " , geweldig wat een resultaat !!

Op de 4e plaats van de sportklasse en zeker niet minder trots Rene van Bussel - Gijs Ophey die als equipe juist ondervinden hoe super snel een foutje omgezet is in tijdstrafpunten.

Ook in de sportklasse maar met wat minder ervaring Stephanie van Bussel - Lorenzo Bas, beide hebben meer ervaring als rijdster en circuitrijder maar deze sport en auto natuurlijk bevallen ook erg goed, zij plaatsen zich als 28e.


De winnaars kregen een echte Champagnedouche !
En zo hoort het ook !



6 t/m 9 juli 2022 (S)
Speciaal voor oldtimers en youngtimers en toegankelijk voor allerlei types en modellen, de "Midnattssolsrallyt"
129 prachtige auto's aan de start waarbij het verschil tussen een SAAB92, VW Kever of een DAF66Mc ten opzichte van een Ford Falcon wel heel erg groot is MAAR MOOI !.

Joakim Roman - Hans Sylvan staan aan de start met de 66Mcoupe-grp2 van deze Gravelrally die ook een paar circuits aandoet.
Wij konden het niet vinden op de website maar denken dat het een Regularityrally is omdat diverse equipes al vanaf kp1 strafsecondes / minuten kregen opgelegd wegens te laat aan TC, een andere mogelijkheid is dat vele naast de baan geraakt zijn en na enige tijd welweer de KP konden uitrijden met tijdverlies als gevolg.

Filmpjes op Youtube laten zien dat de snelheden hoog lagen en er behoorlijk gedrift is en er ook behoorlijk wat equipes uit de bocht schoten met behoorlijke schade als gevolg.
Vanaf KP-5 hangt er onder de DAF een lading gras en zand dus ook Joakim en Hans hebben hun momentje gehad, en dat zal de verklaring zijn dat zij na KP-5 2.50 strafminuten
achter hun naam hebben staan.

Joakim Roman - Hans Sylvan behalen de 80e plaats in het Algemeen klassement, ,van de 129 gestarte equipes komen er 82 aan de finish na 20 intensieve KP's te hebben afgewerkt, de ervaren equipe besloot tot uitrijden en kwalificeren, heel verstandig ! en toch een mooi resultaat in een super mooie rally !



10e Classic Rally Heeze
17 juli 2022 (NL)
Nagenoeg 1 jaar duurde het om deze 55M als LSM68 replica totaal te reviseren en op te bouwen met een geweldige fraaie auto als eind resultaat.
Vol trots op zijn nieuwe auto en wellicht een beetje zenuwachtig gaat Martien van Nunen voor de 1e maal van start in de kaartleessport met Mathijs Meulendijks als navigator.
Onder een stralende zon is de test rally afgesloten met een 2e plaatst in de tourklasse, alles functioneerde na behoren dus kan de equipe zich gaan voorbereiden op competitie ritten en rallies.
Equipe Johan Tak - Noor Tak werden 9e in de sportklasse.


10e Eifel Rallye Festival
Slowly Sideways DEMO
21 t/m 23 juli 2022 (D)

Het Eifel Rallye Festival mag gezien worden als de bakermat van Slowly Sideways Demorallys,
wat ooit begon als opvulling tijdens de ADAC Duitslandrally is nu een zeer fraai zelfstandig festival
waar ook voormalige fabriekrijders graag in hun oudere rallywagens laten zien dat zij nog steeds over
uitzonderlijke stuurmanskunst beschikken.

Tijdens dit rallyfestival worden geen tijden opgenomen en word er ook geen klassement opgemaakt,
het is puur show, liever gezegd Demonstratie.

Jules Notermans met de replica 555proto was al heel vroeg actief in dit festival en Ton Koster in
de 66M replica is ook al weer jaren actief in de Slowly Sideways.
Na lange tijd weer terug op de rallypaden, Jules Notermans in de 555proto die met Jos Heltzel als navigator aan zijn zijde hopelijk wat meer terug te zien zal zijn tijdens Slowly Sideways Demorallys de auto is in ieder geval nog in goede conditie en wedstrijd klaar.


Ton Koster heeft de laatste tijd veel aandacht besteed aan de techniek van de auto en het weggedrag en op aanwijzingen van navigator Dion Walet komt het tempo dan ook steeds wat hoger te liggen, maar dat moet wel veilig blijven ook al is het een demorally!.

4e Rallye de Fourmies en Avesnois - VHRS
6 + 7 augustus 2022 (Fr)

We hebben het al meerder keren gemeld *Deze vorm van Regularityrally kennen wij in Nederland helaas niet*, helaas, helaas!
Bij onze zuiderburen is het enorm populair, rijden op afgesloten trajecten met een gemiddelde snelheid van of 50km.p/u of 70km.p/u ( afhankelijk van de klasse ).   In deze regularityrally ligt die snelheid
rond de 65km. p/u.   De navigator roept niet alleen de komende afstand en bochten maar ook de in de tabellen genoemde snelheid die ter plekke gereden mag worden EN DAN is er de geheime
stopcontrole om jou ideale tijd te dwarsbomen.   Het lijkt wat gemoedelijker te gaan maar voor de equipe is het hard werken en doorrijden en kan het publiek zeker genieten van fraai bochtenwerk door
soms vol gravel zeer gladde bochten.

Twee DAF equipes, een 55M en een 66Mcoupe, zijn actief in de VHRS-sport en zijn daar ook wel succesvol in, in de 55M Vincent Lechertier - Jean-Marc Lechertier
en in de 66Mcoupe Sebastien Wicart - Cyril Cardoso


Beide equipes rijden de rally zonder problemen uit maar beide equipes hebben toch wel hun spannende momenten gehad, op Youtube en Facebook is een filmpje te zien waarin equpe Wicart-Cardoso zich vergist in de snelheid heuvel af en kunnen nog net op tijd de bocht nemen.

Vincent Lechertier - Jean-Marc Lechertier behalen de 6e plaats in het Algemeenklassement direct gevolgd op 7e plaats Sebastien Wicart - Cyrill Cardoso

Fia International Lathi Historic Ralli   National Historic Varaosexpert Ralli
12 + 13 augustus 2022 (FIN)

Jesse-Jonas Haake - Antti Nordström reden met de Volvo66-grp2 de Varaosaexpert Ralli, deze rally is de nationale uitvoering van de Lathi Historic Rally die voor het FIA internationale kampioenschap mee telt.
Alle KP's worden op 100% gravelwegen gereden en dat moet je leren, dat is mijn ervaring, en in Finland is het de normaalste zaak net als bij ons asfalt.
Foto's zijn mooi en leuk om naar te kijken maar de youtube filmpjes van deze equipe zijn veel mooier als je bekend bent met de wijze waarop Jesse zijn auto bestuurd / beheerst, echt uniek !!!

De equipe behalen de 31e plaatst in hun klassement
Totaal hadden zich 74 fraaie historic equipes aan de start in de haven van Lathi gemeld en moesten er 26 vroegtijdig stoppen wegens storingen maar ook om dat zijn wat hardhandig van de weg gingen , ook Jesse-Jonas en Antti hadden een paar momenten maar die liepen gelukkig goed af.



16e Montee Historique du Maquisard  14 augustus 2022 (B)
Deze heuvelklim mag zeker een "echte klassieker" worden genoemd, alle toppers uit het Belgische Heuvelklim Kampioenschap komen hier aan de start, 100 in totaal !.
De wedstrijd word gereden in de regio Verviers-Theux-Spa, een regio bekend om zijn schitterende heuvels.
Onder de al die racewagens en speciaal aangepaste klassiekers twee variomatic aangedreven rijders die getuige de beelden het wel naar hun zin hadden.
Helaas staan beide equipes niet in het klassement vermeld, dat is kennelijk alleen bedoeld voor de OR-Klasse "de kampioenschap rijders" indien dat alsnog komt zullen wij dat natuurlijk vermelden.


Michael Dinon sleurt zijn Volvo340DL door de bochten          Andre Ransy jr. doet het zelfde met zijn 55Mcoupe

18e Heuvelklim in Teuven  28 augustus 2022 (NL-B)
De enigste Nederlandse heuvelklimwedstrijd word jaarlijks in België verreden, net over de grens bij Teuven.
Met amper 2 km lengte is het een kort parcours maar dankzij het vernieuwde wegdek wel heel erg goed te berijden,
beetje glad zorgt voor wat meer spektakel.
Tussen de 44 deelnemers met Subaru, Donkervoort, Porsche en NSU-TTS staat heel dapper


Winnie Lardenoije met zijn fraaie DAF33 met 750cc en 33pk,
GEWELDIG !!.

In deze heuvelklim is er een soort klasseindeling, we kunnen niet goed achterhalen in welke klasse Winnie in zijn DAF is ingedeeld en wat uiteindelijk zijn resultaat is geworden, we gaan er vanuit dat de DAF wel iets langzamer was dan de Donkervoort.

10e Rallye de la Vesubie   2 + 3 september 2022 (Fr)

Helaas van deze rally geen actie foto's dus doen we het met foto's die Patrick Renaldi op zijn privé pagina heeft geplaatst.
Patrick Renaldi reed met navigator Jean-Yves Guidice in de VHRS-klasse "Basse", de klasse met lagere maar meer verschillende snelheden op de trajecten.
De wedstrijd in de regio Alpes Maritimes was circa 155km lang verdeeld over 2 dagen van 2 secties per wedstrijddag.
In hun klasse "Basse" worden zij 2e en in het Algemeen VHRS-klassemnt behalen zijn een fraaie 5e plaats
Deze wedstrijd mag worden gezien als de test voor de komen Tour de Corse Historique.

South Bohemia Classic
9 + 10 september 2022 (CZ)
Vanuit Ceské Budejovice vertrekken 170 equipes voor dit jaarlijks twee dagen durende Kaartleesrit cq rijdende Oldtimershow over 340 a 350km.
Tussen de 170 zeer fraaie auto's zijn er echte heel zeldzame exemplaren zoals een aantal Tatra's met V8 motor om er maar eens eentje te noemen !.

In zijn DAF55 is Dominique Laurent ( Laurent Racing ) vanuit Frankrijk een van de regelmatige deelnemers en hij word dit jaar genavigeerd door Hana-Josephine Rybkova Riquvois.
Na twee etappes door het mooie landschap van Tsjechië is een 122e plaats in het Algemeen klassement het resultaat.


7e Memorial Rally van Looi  10 september 2022 (B)
De "Rally van Looi" was ooit een van de rallies tellende voor het Belgische kampioenschap, dat is helaas niet meer maar de rally is er nog en gelijktijdig of er naast, is maar net hoe u het wilt zien, is deze "Memorial Rally" als kaartlees-demorally die veel toeschouwers en deelnemers aantrekt.

De auto die hier altijd weer veel bekijks heeft is de DAF33 in rallytrim van Winnie Lardenoije die zich dit jaar eens liet rijden door zoon Luca Lardenoije.
Bij aanvang was het druilerig weer, de binnenwegen in België worden dan wat glad en hoewel er niet op hoge snelheid gereden mag worden is een kleine drift erg leuk om naar te kijken.
Voor deze Memorial Rally wordt geen klassement opgemaakt.



    Nou daar hij hij dan ! !
Kristof Klinkers gebruikt de Memorial Rally van Looi om zijn nieuwe DAF66M1300 te testen maar ook om hem aan het publiek te laten zien.
Dik 2 jaar is er in de vrije uurtjes gewerkt om de 66 te renoveren, te verbeteren en klaar te maken voor deelname aan "Slowly Sideways"
De auto is opgebouwd als replica van de 66M waarmee Laurent en Marche in 1972 de Tour de Corse reden, is bijna klaar, nog een paar puntjes maar het was nu hoogste tijd om te testen en dat doe je natuurlijk met je beste vriend Kris Cox die ook wat km's over het parcours kon rijden om de juiste indruk te krijgen.



Geweldig mannen, wij zijn trots op jullie !

Nationale Rode Kruisrally
10 september 2022 (NL)
David van Lennep - Peter Hissink opnieuw in de DAF55 (01-55-HD) op straat gezien, hoe mooi is dit, geweldig !.

Samen rijden mee in de Rode Kruisrally, een rally voor het goede doel, mee doen ! is belangrijker dan winnen ! U hoeft dus niet naar een klassement te zoeken.
Het zijn niet alleen de equipe leden maar zeker ook de auto.
   Bedankt fotograaf !


Classic Gelderlandrit  10 september 2022 (NL)

De oude stad Wijk bij Duurstede is de uitvalsbasis van deze edite van een fraaie kaartleesrit door Gelderland en dat ondanks de kleine regenbuien die over trokken.
Totaal 74 equipes aan de start waar wij uitkeken naar de resultaten van Wilfried Koopmans - Bram Koopmans in de 55M LSM-replica die op basis van eerdere klasse overwinningen dit jaar naar de Sportklasse moesten verhuizen en dat bleken zij toch erg goed op te pakken, 15e plaats op 31 equipes in een zware klasse is een compliment waard.

In de expertklasse rijden Rene van Bussel - Gijs Opheij met de 55Mcoupe en ook daar is de concurrentie sterk en proberen de uitzetters van de rally iedereen op het verkeerde been te zetten, dat is nou eenmaal het speel, een stevige 9e plaats bij de experts is hun resultaat.
Keske-Häme Ralli
17 september 2022 (FIN)


In de regio waar de 1000-meren rally word verreden is afgelopen weekend de Keski-Häme Ralli verreden, een echte graffel rally.

Aan de start staan 65 fraaie, snelle klassiekers waarbij de goud/brons gekleurde Volvo66-grp2 van Jesse-Jonas Haake die met Joonas Kolehmainen aan zijn zijde weer eens liet zien erg goed met 1 hand te kunnen sturen en met rechts het gaspedaal en de rem bediend en dat blijft een unieke wijze van rallyrijden.

De equipe rijd op safe en uitrijden, deelnemen in deze sport is erg belangrijk voor Jesse-Jonas, uiteindelijk behalen zij de 51e plaats in het Algemeenklssement

Opvallend is dat er weinig uitvallers waren, slecht 8 en alle door technische problemenof kleine schades
East Belgian Rally
Slowly Sideways demorally groep Belgie

23 + 24 september 2022 (B)

Sant Vith, gezellige stad in Oost België is al jaren gastgever aan de East Belgian Rally en twee dagen lang rijden de rallywagens er dwars doorheen naar de service locaties en het start / finish podium.

Slowly Sidways dit jaar met 28 super equipes!


Camel- DAF Racing Team Rinus Blankestijn - Eugene Wijnen
in de 55Marathon zijn natuurlijk van de partij
Wij "Slowly Sideways"equipes mogen normaal gesproken maar de helft van de KP's rijden van een BRC rally en dat is al een feest, een genoegen en uitdaging in een ! !
Toen wij hoorde dat ook wij alle 12 kp's diende te rijden, na iedere sessie van 4 kp's via de RE-group moesten rijden en voor iedere sessie opnieuw via het startpodium onze tijdkaar zouden krijgen was het feest voor aanvang al compleet, je had de verbaasde gezichten moeten zien, schitterend !.

Het werd een zware rally, korte pauses en service en toch alles uit gereden en op snelheid en ook ons vertrouwen groeide toen we ontdekte dat onze pacenotes klopte en vooral de afstanden en die blijken in de laatste 3 kp's in het donker bij lichte regen van het grootste belang te zijn.



In deze rally zijn de wegen vergeleken met de Rally van Haspengouw, wat breder, beter asfalt, minder kuilen en ook de onverharde stukken zijn beter te rijden wat ons het idee gaf dat de BRC wagens hogere snelheden konden maken en er wat minder equipes van de baan vlogen.
Wat in deze rally wel heel mooi is dat er veel meer door de bebouwde kom van dorpen gereden mag worden waar dan ook het publiek post heeft gevat en vanuit onze DAF is dat altijd weer een erg mooi gezicht om zo je klassieker ten toon te kunnen stellen.

"Slowly Sideways" rijden demo-rallies en gelof het of niet maar dat is een sensatie op zich gelijk een BRC of een WRC rally, in ieder geval voor ons !

3e Ronde Luberon Ventoux Classic
24 september 2022 (Fr)
DAF66 equipe Patricia Bamas - Francois Picquot behalen een 30e plaatst in het algemeen klassement
Helaas is er weinig over het verloop van deze regularity te lezen op site van de organisatie.


4e Rallye Charlemagne GoldenPalace VHRS
1 en 2 oktober 2022 (Fr)

Noord Frankrijk in de regio van Hautmont rijden twee DAF equipes tot in de top 5.
Ondanks het regenachtige weer toch een prachtige VHRS rally op basis van een gemiddelde van 60km p/u, dwars door dorpen over goed begaanbare wegen die op sommige plekken wat aan de gladde kant waren en er ook door de DAF equipes behoorlijk kon worden gedrift.
Sebastien Wicart - Remy Boulenger rijden een zeer regelmatige rally en scoren in de 66Mcoupe1.3 een fraaie 3e plaats in het VHRS-klassement.
Vincent-Nours Lechertier - Jean-Marc Lechertier doen het met de 55Marathon ook zeer goed en worden 5e in het VHRS- klassement.

Wat is het toch jammer dat deze vorm van "Regulairity" in ons land niet verreden mag worden.

Tour de Corse Historique
2 t/m 8 oktober 2022 (Fr)
DRAMA ! voor Patrick Rinaldi - Marie-Louise Rinaldi
In 2021 waren technische problemen de oorzaak van het VOOR aanvang van de rally al te moeten staken en nu na amper 2 dagen van controles en starten nog maar net begonnen vlieg de auto in de brand en lukt het weer niet deze rally te rijden.
Het echtpaar kom gelukkig met de schrik vrij maar met een enorme teleurstelling staan ze aan de grond genageld.
Of de DAF66Mcoupe1.3 hersteld kan worden is nog afwachten !



Wat een drama voor deze equipe !

52e Nacht om de Lange Jan  15 oktober 2022 (NL)


Anders dan de naam van de rit doet vermoeden is dit GEEN rondje om de kerk, het is door de jaren een echt klassieker geworden waar gewerkt moet worden.
De AMAC staat bekend om goed werk en goed materiaal en dat was dit jaar geen uitzondering.
68 Equipes in Amersfoort aan de start netjes ingedeeld in 3 klassementen EN in iedere klasse een VARIOMATIC Equipe ! Dat was al weer eventjes geleden.

Peter Staal - Dik Vervoort komen aan de start in de 55Mcoupe, rijden zoals altijd keurig uit en klasseren zich als 14e in de Expertklasse.
Dion Walet is dit keer de chauffeur voor Erik-Maarten Edixhoven in de Volvo66-1.3 en komen op de 10e plaats in de Tourklasse en wij denken dat dit een testje is omdat beide heren behoorlijk wat ervaring hebben in de autosport., we gaan het zien.
Maaike Hensbergen - Gino Lens met de 55Mcoupe zorgen altijd voor aangename verrassingen, zij weten zich bijna altijd op mooie plaatsen te klasseren alleen nu kwam er onverwacht een onaangename verrassing, de dynamo ging stuk ! en als je net aan je avond etappe wilt beginnen is wat verlichting toch wel handig EN die was er niet meer ! helaas een uitval beurt voor deze equipe.



55e Rajd Zubrow
15 oktober 2022 (PL)


Wij hebben wat problemen met de vertaling van de verslagen maar hebben toch een positieve indruk van deze rally waar
Klassiekers en Youngtimers een fraaie "Regulairity Rally" uitvechten in de regio rond de stad Zakopane.

Er worden maximaal 100 equipes voor deelname toegelaten voor 300 wedstrijd km's die in
10 of 12 Kp's a circa 2 tot 3 km per kp is verdeeld.

De klasse indeling is wat lastig te volgen, die is op basis van leeftijd en gewicht, totaal 5 mogelijkheden die ieder ook
weer zijn onderverdeeld in groepjes.
In de klasse-3 met 22 andere equipes rijden Michal Kumiega - Ewelina Stec met de enigste in Polen actieve DAF66-1300
voor het tweede jaar mee.

Vorig jaar maakte ze nog een uitstapje in een greppel waardoor
veel tijd werd verloren maar nu ging alles vlotjes en toch wel
volgens planning, Michal heeft echt behoorlijk wat ervaring
met veel snellere auto's in de rallysport.

Een echt verslag van de rally hebben wij niet ingezien en publicatie van het klassement betreft 28 pagina's en daarin zien wij voor equipe Michal Kumiega - Ewelina Stec de volgende resultaten:

3e in klasse-1 / groep-3
7e Algemeen klassement Groep-3
12e Klassement FWD


Foto's
Grzegorz Kozera en Marcin Kaliska

1e Rallye Classic du Gatinais
22 + 23 oktober 2022 (Fr)

In de schitterende omgeving van Orléans werd jl. de 1e Classic du Gatinais verreden, een kaartlees / regularity voor klassiekers.

Aan de start komen 51 equipes samen waarbij in de Volvo66dl  Helene Thery - Jean=Philippe Thery.

De rally is verdeeld is twee trajecten van respectievelijk 350 en 290 km.
Alle deelnemers haalde netjes de finish zo ook de equipe Thery in de Volvo66, zij klasseren zich als
28e in het Algemeen klassement.


foto's van ecuriedugatinais

Rally RACC de Catalunya   22 + 23 oktober 2022 (Esp)

Rondom de stad Salou tijdens de jaarlijkse rally van Spanje mogen leden van Slowly Sideways een "Demorally" verzorgen en alweer voor de 5e keer zijn Ton Koster - Dion Walet
daarbij aanwezig met de DAF661300.

Het traject over de boulevard van Salou trek jaarlijks duizenden bezoekers die de equipeleden toch een apart gevoel geven als zij op snelheid tussen de afzettingen doorrijden.

Foto van Gelo Photografie + Jeroen Engels

Rallye Boucles Est 'Airoises
29 oktober 2022 (Fr)

Kaartlezen en Regularity, het is en blijft in mooie combinatie !.

In Noord Frankrijk kort op de Belgische grens
reden Dominique Boulet - Julien Hoarou
met de 55Mcoupe naar de 13e plaats van het
totaal klassement.

Rallye Historique Tour d'Aisne   4 t/m 6 november 2022 (Fr)
Yves Rouxel - Bernard Lefevre behalen de 40e plaats in het algemeen klassement van deze circa 600km lange regularity rally die in het Noorden van Frankrijk wordt verreden.
Van de 66 equipes die de start vanaf het podium maakte komen er 55 uiteindelijk aan de finish, de overige 11 hebben onderweg met diverse technische problemen te maken.



24e Hornelandrally
11+12 november 2022 (NL)

Met 81 deelnemers aan de start in Maastricht mag de organisatie nog niet klagen, wegens corona werd de rally verschoven vanaf het begin van het seizoen in maart naar bijna einde van seizoen in november, gelukkig waren de weergoden de rally goed gezind en kon stevig worden door gereden zoals het de Hornelandrally betaamd.

Dit jaar maar twee DAF equipes in de rally.
Twee equipes van het Limburgs Historic Rally Team, beide met een 66Mcoupe in de Tourklasse.

Met startnummer 85 op de deur rijden Jurian Faber - Roger van Bussel met de gele coupe naar de 6e plaats in het klassement.

Met nummer 81 in de rode coupe Luc Bisschoff - Rene van Bussel komen na een wat moeilijke start in de eerste etappe uiteindelijk toch op een 8e plaats in hun klasse.

Voor Luc Bisschoff was zijn tweede kennismaking met de sport en was het eigenlijk wel even wennen ook al omdat het tempo hier wat hoger lag dan in zijn eerste rally, maaaaar dit was voor herhaling vatbaar.


24e Ronde Trevaresse
12+13 november 2022 (FR)
Ook in Frankrijk loopt het seizoen ten einde en hebben de equipes te maken met de vroeg invallende duisternis van de aanstaande winter en zeker daar in de zuidelijke provincies.
In de 24e editie van kaartleesrit komen 40 equipes aan de start waarbij 2 DAF equipes.

Vader en zoon Dussert rijden in hun 66M1300 naar de 7e plaats in het algemeen klassement en doen goede zaken in de zeer goed onderhouden 66M1300.
Patricia Bamas - Francois Picquot met de 66M1100, hebben wat ptoblemen met de luchtinlaat waardoor de motor niet echt lekker wil functioneren, zij besluiten de wedstrijd te verlaten, helaas voor de equipe geen punten !





Rally van Zuid-Limburg
13 november 2022 (B)

In België een niet meer weg te denken concept, rally met moderne en historische auto's en een mooie "Regularityrally tot 50km.p/u" open voor alle voertuigen en dit is DE klasse waarin de klassieke DAF zich goed thuis voelt en waarin een DAF equipe zeer goed kan meekomen.

Vader en zoon Jeroen Engels - Sem Engels bewijzen dat een mooie klassering zeker haalbaar is.

De klasse word beperkt tot 30 equipes puur omdat ze tussen de snelle klasse doorrijden, gereden word op de zelfde KP's als de wedstrijd en de gemiddelde snelheid moet zo dicht mogelijk de 50km p/u benaderen, lijkt weinig maar is stevig doorrijden en hard werken.

28 equipes bereiken de finish en equipe Engels - Engels behalen de 3e plaats in het klassement !

Super gedaan !

Tour de Gazet   26 november 2022 (NL)
Het regularity seizoen zit er bijna op maar deze rally had al langer onze aandacht.
Start en finish in Uden EN geen controle letters naast het parcours maar coördinaten waar tussen de controle moet staan !.

Je volgt het roadbook, je komt op de locatie van de controle en dan gaat er op je mobieltje een repeterende pieptoon, als je op de knop drukt staat de controle vast !, maar denk je nu dat deze fout is dan kun je via een 2e app. herstellen maar dat kost wel extra km's om de juiste te vinden.

Wij hebben de indruk dat dit nog erg nieuw is want ook specialisten in de sport maakt diverse fouten en dat gooide het klassement best wel door elkaar.

In de strijd 6 DAF equipes waarvan 1 juist onze aandacht trok, wij wisten dat hij klaar was maar hadden hem nog niet op de weg gezien.
In de expertklasse rijden Willem Geuzenbroek - Guillaume Geuzenbroek naar de 8e plaats met in hun kielzoog Rene van Bussel - Gijs Ophey op plaats 9 en Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer op plaats 10

In de sportklasse behalen Maaike Hensbergen - Gino Lens een zeer fraaie 7e plaats, zij blijken goed overweg te kunnen met de digitale controles.
In deze zwaar bezette klasse rijden Frank Moonen - Peter Hoens naar de 16e plek.


Ook in de sportklasse, voor de 1e keer actief deze 55-5 replica van Jo Heesakker - Wim Peters.
Zij scoren de 44e plaats in hun klasse maar voor de equipe is de test van de nieuwe auto veel belangrijker dan een hogere positie in de klasse.
Kenners vergapen zich aan de auto die door Jo Gesakker geheel volgens fabrieks tekening is gebouwd met slechts 1 goed zichtbare afwijking die duidelijk maakt dat het hier om een replica gaat.


WAT EEN PRACHT WAGEN !!!


4e Nuitde Ardechoise  26 t/m 27 november 2022 (FR)


De luchtinlaat van de 66 functioneert weer, de 66 heeft zijn betrouwbaarheid weer terug.
In deze kaartleesrit in de heuvels / bergen van de nachtelijke Ardeche kun ook maar beter niet blijven steken.
Deel van het traject gaat over de wegen van de Historic Rallye Monte-Carlo en voert door slaperige dorpjes waar Patricia Bamas - Francois Picquot stilletjes door heen zullen moeten rijden.
De wedstrijd word zonder problemen uitgereden en zij behalen een keurige 22e plaats in Algemeen klassement.

4e Ypres Historic Regularity   25 t/m 27 november 2022 (B)
250km regularity trajecten waarvan 50km op afgesloten wegen
Dominique Dufrasne - Isabelle Dogne  starten vol vertrouwen hun tweede rally in hun 55Mcoupe wetende dat de concurrentie bestaat uit expert in deze sport.
Na de keuring verliepen de eerste trajecten op dag 1 en 2 wel goed, wat tijd verlies, wat foutjes maar geen probleempjes e.d.
Hoe vreemd is het dan dat zij op de startlijst van dag 3, vanaf KP-23, NIET staan vermeld, er geen meldingen zijn over uitvallen met technische problemen, NIETS compleet weg ????

foto's van Ronny Vanparys en Bert V Verstraete
SPA Rally
Yokohama-Spa Rally Classic

3 + 4 december 2022 (B)

De Spa Rally, hun thuisrally, geheel in hun bekende regio, had zo'n mooie seizoen afsluiting moeten worden.

Na de Haspengouwrally werden geen rally's meer gereden, tegenslagen in de privésfeer deden Pierre besluiten de DAF66M-grp2 te koop aan te bieden en zelfs volledig te stoppen met de rallysport

Pierre Jamin - Rene Beyer waren een begrip op de Belgische rallypaden, 5 jaren vormde zij een equipe en werden twee maal Belgisch kampioen in de Historic klasse.

In Spa komen 87 equipes aan de start die op de KP's rondom Spa en Luik te maken krijgen met lichte sneeuwval en kou wat de spanning zal opvoeren maar de wegen blijven wel goed berijdbaar.

Dag 1 van de rally verloopt goed, er worden geen extra risico's genomen maar tegen de avond vernemen zij problemen met de vering van de auto, er zitten nou eenmaal kuilen in de wegen en hoge, scherpe zijkanten aan de betonpaden, enkele kleine jumps en hairpin bochten en dat alles blijken toch te veel voor de vering te zijn na een jaar stil stand.

Om verdere schade te voorkomen besluit de equipe dag 2 niet van start te gaan en de auto uit de wedstrijd te halen, erg spijtig !


foto's van: Rupteur China S - Remi Nuys
Spa Rally Organisatie