DAF's in Autosport    2017



Totaal onverwacht zorgde het weer voor een spannende rallydag, in de vroege ochtend ijzel en de rest van de dag redelijk sneeuw.
Helaas kwamen wegens dit onverwachte weer 17 equipes niet naar de start in Lieren bij Apeldoorn en moest de organisatie toch enkele delen schrappen om het voor de overige niet te gevaarlijk te maken.

Na het schrappen van enkele delen bleef er toch nog zo'n 180 a 200km over en die waren met de soms gladde wegen best spannend en alles verliep een stuk trager dan gebruikelijk.

Robert-Hans Hafkemeijer - Eric-Maarten Edixhoven rijden zonder brokken naar een 7e plaats in de Tourklasse gevolgd door Arenso Bakker - Louise de Blecourt met de witte 55M op de 11e plaats.

In de Sportklasse behalen Rene van Bussel - John van Dam met de 66M de 8e plaats met direct achter zich op de 9e plaats Johan Tak - Gijs Opheij in de blauwe 55M.

  
12e Coupe Glacee DAF
&
14e Ronde Hivernale

6 - 7 - 8 januari 2017 (Fr)
Ook in de Alpen hebben ze te maken met klimaatverandering, voor het 2e jaar op rij weinig tot geen sneeuw maar gelukkig dit jaar wel strengere vorst en dat zorgde voor een beter circuit dan afgelopen jaar.

Wegens de grote hoeveelheid evenementen die in twee maanden moeten worden afgewerkt, dit jaar een combinatie van 3 evenementen in een weekend van 3 dagen, de Peugeot's 104 reden dit jaar hun 2e evenement.
Gelukkig brengen sneeuwmachines uitkomst, in het parkferme staan de auto'op het zand maar op en langs het circuit veel sneeuw lees ijs want die sneeuw wallen waren zeer hard, als je daar in zou rijden heb je veel plaats schade die steeds moeilijker te herstellen is.

Er stonden 38 Daf's en Volvo's op de baan waarvan er 33 ook voor de B-rijders werden gebruikt dus totaal 44 piloten in het klassement.

Opmerkelijk dit jaar vele nieuwe gezichten die met gehuurde auto's het ijs op kwamen, dit jaar geen enkele Nederlandse deelname.


Manu Argentier , Jean-Etienne Guittard en Jean-Francois Guittard worden respectievelijk 1e, 2e en 3e in de Coupe Glacee DAF.
Jean-Francois Guittard word tevens 3e in de Ronde Hivernale.

12e Happy New Years Drive
21 januari 2017 (NL)

Vanuit Woudenberg vertrokken 62 equipes voor 200km over 4 trajecten.
Gerda Kastrop - Mike Kastrop wisten de 11e editie op hun naam te zetten en gingen er volledig voor maar kwamen dit jaar niet verder dan de 11e plaats in de sportklasse.

Rob van Dooren - John van Dam maakte kennelijk toch wat inschattings fouten, zij kwamen niet verder dan de 25e plaats in de sportklasse.

In de tourklasse rijden Robert Poolen - Gert Poolen (helaas geen foto) zij worden 7e in hun klasse met een 66M.

3e    12Heures sur Glace de Serre Chevalier
21 januari 2017 (Fr)

31 equipes aan de start op het circuit voor een 12 uren durende endurance.
Per equipe 3 piloten en dan zoveel mogelijk rondes proberen af te leggen en natuurlijk de auto wel heel houden !.

Met startnummer 14 Team Classic DAF met de 66-1300, zij worden 23e met totaal 345 rondes.
Met startnummer 28 Team Les Tontons Flinqueurs met een 66-1300, zij worden 28e met 284 afgelegde rondes.

De verschillen in auto werden erg duidelijk, de 1e in het klassement met een 2000cc Opel spider reed 494 rondes !


Rengon JM-Putki Ralli
21 januari 2017 (Fin)

Wat een mooie opening van het rallyseizoen had moeten worden eindigde op het dak in een sneeuwwal.

Jesse-Jonas Haake - Joni Leander reden de Historicklasse van deze mooie in een dik pak sneeuw gehulde rally, alles verliep voorspoedig maar in de laatste proef raakte Jesse de sneeuwwal, verloor de controle en sloeg de auto over de kop.

Dankzij de goed werkende rolkooi is er geen persoonlijk letsel maar de auto heeft nu dringend behoefte aan nieuw plaatwerk.

Jesse hoopt met een maand de auto weer rallyklaar te hebben en de schrik te boven te zijn.



Jo Heesakkers - Wim Peeters zijn dit jaar de enigste DAF equipe in deze rally.
Met hun 66Mcoupe rijden zij 8 etappes vanuit Valkenburg door Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk in de Masterroute klasse en behalen een fraaie 6e plaats in deze altijd weer moeilijke maar zeer mooie rally.

In de heuvels en bergen van vooral Tsjechië en Oostenrijk veel sneeuw en gladde wegen en dat eist veel concentratie van de chauffeur en dan kun je in een oogwenk in een sneeuwwal terecht komen, gelukkig verloopt de gehele rally zonder technische problemen en zonder schade.

63e Neige et Glace
28 jan. t/m 1 febr. 2017 (Fr)


In 2016 heeft Christophe Beaten zijn 66coupe volledig aangepast, nieuwe 1300cc motor, wijzigingen in aandrijving, koeling e.d., Christophe maakte vele onderdelen zelf.
De Neige et Glace is de eerste rally met de zwaardere en aangepaste motor en het blijkt een succes te zijn, alles werkt zoals het hoort te werken en voldoet aan de verwachtingen.
In de met een dik pak sneeuw bedekte Jura rijden Christhope Beaten - Francois Quelet zonder technische problemen naar de 26e plaats in het Historic klassement waarin 76 auto deelnamen, de meeste van de deelnemende auto's waren ingedeeld in groep-5 ( bouwjaar 1974-1980 ) in deze klasse worden zij 14e, de equipe kijkt ook zeer tevreden terug op een zeer geslaagde rally.

7e Ronde Hivernale Historique
"de Roquefort le Pins"

18 februari 2017 (Fr)




Miguel delplanque - Marjorie Faraut met DAF66sl worden 19e algemeen klassement.
Emmanuel Lampasona - Alexandre Lampasona met V66 worden 39e algemeen klassement.

Legend
Boucles a Bastogne

18 + 19 februari 2017 (B)

Een van de mooiste rallies in België is de Boucles a Bastogne en daarin speelt de regio een zeer belangrijke rol en ook niet vergeten dat de organisatie het groots aanpakt.

In de LEGEND klasse staan 94 mooie klassiekers en bijna klassiekers aan de start, onder hen Pierre Jamin - Michel Monostori met de snelle 66M1.3

Vorig jaar , hun 1e seizoen met de DAF, bleek al dat zij het gaspedaal goed kunnen hanteren en dat resulteerde deze editie in een 48e plaats in het Legend klassement en mag de equipe zeer trots op zijn.

De Legend klasse is de klasse in de rally waar op hogere snelheid word gereden, er worden ook licensieeisen gesteld, onder de deelnemers behoorlijk wat zeer ervaren rallyrijders uit het Belgiesche kampioenschap.

18 klassementsproeven over smalle, gladde bospaden en klinkerwegen maken deze rally zeer spectaculair.
Boucles a Bastogne Classic  18 + 19 februari 2017 (B)


172 equipes aan de start in de Classic klasse is ongekend, tel nog eens de 94 equipes van de Legend klasse bij en je realiseert je dat de organisatie voor een behoorlijk klus stond en die erg goed heeft geklaard.

In de Classic klasse rijden al jaren Andre Ransy jr. - Eric Gralinger met de 55coupe en kennen deze omgeving erg goed en die kennis zal er toe bijgedragen hebben dat zij dit jaar de 62e plaats behaalde in deze overvolle klasse, een bijzonder goed resultaat waar ook zij zeer trots op zullen zijn.

Passeio Mazel Santa Maria da Feira
18 februari 2017 (P)


75 equipes reden deze regelmatigheidrally over de wegen van de Portugal Historicrally in het bergachtige centrum van Portugal.
José Segarra Marques - Carlos Maciel komen niet verder dan een 58e plaats in het klassement, een onwillige carburateur in de 66M-coupe en reparatie daarvan zorgde in de eerste fase van de rally voor veel tijdverlies die in de tweede fase niet meer goed gemaakt kon worden.


13e Rallye des Routes du Nord (VHC & Classic)
24 t/m 26 februari 2017 (Fr)
Net als in België combineren ze ook in Frankrijk FIA rallies met snelle klassiekerrally (VHRS) en de minder snelle rijders ( VHC + Classics) en in de laatst genoemde klasse rijd sinds einde 2016 equipe Patrice Wattinne - Adrien Wattinne met de DAF66M en zij beginnen plezier te krijgen in het rijden met hun DAF hoewel zij in deze rallies toch enige technische tegenslagen moesten oplossen.


Nog voor aanvang van de rally bleek de achteras te blokkeren, nadat er weer beweging in was gekregen kwamen er diverse vreemde geluiden achter onder auto vandaan, alles heeft de gehele rally volgehouden maar er zal naarstig gezocht worden wat het probleem is, remmen, variomatic, wiellagers, te brede wielen of andere zaken.

Op dag 1 diende 15 specials te worden afgewerkt en 250km aan verbindingsroute, op dag 2 nog eens 6 specials.
Op de laatste special was een harde klap onder de auto hoorbaar , er bleek bij de ophanging iets te zijn afgebroken, gelukkig kon het finish podium worden gehaald en was 9e plaats in de VHC-klasse hun resultaat.


54e ROZ Classic
4 maart 2017 (NL)

Mooie regularityrally, altijd lastig en altijd iets nieuws !, ook dit jaar had de organisatie iets aparts in petto, rijden op PACENOTES, was voor vele toch kennelijk lastiger dan verwacht maar vonden het spannend om te doen en hierin blijkt nogmaals het nut van een goed afgestelde tripmaster.

Start dit jaar in Steenwijk voor circa 400km door noord oost Nederland en ook nu is de top in deze sport weer ruimschoots aanwezig.
In de Masterklasse ondervinden Peter Staal - Wauter Staal in hun gele 55Coupe veel concurrentie en komen uit op een 14e plaats.
In de Sportklasse liggen de equipes uiteindelijk dicht bij elkaar maar weten Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer met de blauwe 55Coupe de 5e plaats te bemachtigen.
In de Tourklasse met de V66 rijden Robert-Hans Hafkemeyer - Eric-Maarten Edixhoven verdienstelijk naar de 9e plaats.



20e Int. Historic Hornelandrally
9 t/m 11 maart 2017 (NL)

Maximaal 80 equipes werden aan de start toegelaten door de organisatie voor deze 20e editie.
De start was in Bilzen, België en voerde de equipes via Luxemburg, Frankrijk en België terug naar Weert over een afstand van circa 1300 a 1350 wedstrijd kilometers verdeeld over 5 secties.

Het weer was optimaal, geen sneeuw, regen en mist in de Ardennen maar wel her en der wat modder en vooral zeer mooie rallypaden en wegen.

4 DAF equipes aan de start in de Toerklasse en alle vier weer terug aan de finish maar twee equipes kende onderweg zo hun probleempjes.


Rene van Bussel - John van Dijken, startno. 20, gingen voor de overwinning en zij leken zeer goede kans te maken tot dat het "vliegtuigje" van hun vario deels afbrak en zij het tempo niet meer konden volgen en tijd verloren, uiteindelijk worden zij toch nog zeer knap 3e.

Paul Geeris - Hakan Karaca, startno. 28, reden mooi regelmatig, konden het tempo goed volgen en behalen de 8e plaats.
Jo Heesakker - Wim Peeters, startno. 60, hadden het tempo van de Winter Trail nog in zich en rijden naar een 10e plaats in deze klasse.

Frank Moonen - Peter Hoens, startno. 44, eindelijk weer in hun eigen 55Mcoupe komen onderweg vast te zitten in de modder en verliezen wel erg veel tijd waardoor zij terug zakken naar de 22e plaats.

19e Rallye le Touquet - VHC
16 t/m 18 maart 2017 (Fr)
Zware tegenvaller voor equipe Patrice Wattinne - Adrien Wattinne, tijdens dag 2 van deze rally komen zij onverwacht op een glad stuk weg, in hun pacenotes is niets vermeld over een gevaarlijke situatie dus Patrice gaat er vol in, glijden weg en komen naast de weg tegen een boom tot stilstand.

Vooral schade aan plaatwerk en natuurlijk radiateur, de motor draait nog wel maar er zal toch gekeken moeten worden of deze nog in lijn ligt, einde rally, helaas !

Autoherstel is het vakgebied van Patrice Wattinne dus dat gaat zeker weer goed komen.



Spa Rally ( BHRC klassement )  17 en 18 maart 2017 (B)

16 klassementsproeven ofwel 210 km tegen de klok in een van de mooiste gebieden van België !, met als special de proef op het circuit "Francorchamps" en hoe gek het ook mogen klinken, het was slecht weer en dat maakte de rally pas echt spectaculair en dus aantrekkelijk voor de enige DAF equipe in de Historicklasse en voor het plubliek dat weer massaal was komen kijken.


Pierre Jamin - Rene Beyers konden op de gladde proeven het tempo best goed volgen, zij werden 9e in hun klasse waarin 21 equipes aan de start kwamen
en die meetelt voor het Belgische Historic Rally Championship (BHRC).
Pierre weet de DAF66M goed aan te sporen en schrikt niet terug om volgas een heuvel over te komen.
Zij rijden de gehele rally zonder technische problemen uit en scoren mooie punten voor het kampioenschap.



36e Gelderse Valleirit  25 maart 2017 (NL)
Een van Nederlands oudste autoclub "AMAC Amersfoort" is de organisator van de inmiddels echte klassieker in de rittensport.

123 equipes kwamen aan de start in Terschuur voor 110 tot 140km kaartlezen in noord-west Veluwe het gebied tussen Nijkerk, Barneveld, Veenendaal en Amersfoort.

In de expertklasse rijden Peter Staal - Dik Vervoort met de 55coupe naar de 13e plaats.
In deze klasse moest echt om iedere punt geknokt worden, de ervaring van de equipes maakt het voor de organisatoren steeds moeilijker om valkuilen te creëren.
In de druk bezetten tourklasse behalen Robert-Hans Hafkemeyer - Eric-Maarten Edixhoven met hun Volvo66 de 20e plaats en
op plaats 25 zien wij Nico Poolen - Gert Poolen met de 66Mcoupe, zij zijn redelijk nieuw in de rittensport maar hebben de smaak te pakken.


WIMEDO Slalom "Midland Circuit" Lelystad  26 + 27 maart 2017 (NL)
Slalomrijden is NIET dood in Nederland, het oudste rally, race en slalomteam van Nederland "WIMEDO" zet zich nog steeds meer dan 100% in om deze vorm van autosport te promoten maar krijgt in de media in ons land vergeleken met België en Frankrijk veel te weinig aandacht en dat is voor low budget sport als dit niet terecht !.
Gelukkig staat er nu een variomatic aangedreven Volvo66 aan de start met Dennis Vierhuizen als rijder !



Dennis komt uit in de klasse; Verbeterd klasse-5 1301 t/m 1600cc, wat zal inhouden dat er een 1400cc motor is ingebouwd en aan de ophanging wat is verandert.
In deze eerste wedstrijd van het seizoen behaald hij zeer keurig de 2e plaats en wij hopen dat hij het gehele seizoen zal rijden, wij blijven volgen !.

 

6e Betuwe Classic
1 april 2017 (NL)

Start en finish in Beusichem, 68 equipes verdeeld over Expert, Sport en Tourklasse.

Rob van Doorn - John van Dam, 55M, 18e sportklasse.
Johan Tak - Gijs Opheij, 55M, 14e tourklasse.
Frans v.d. Zalm - Henny Koorn, 55M, 28e toerklasse.

13e Peelrand Classic  9 april 2017 (NL)
160 a 190km door het fraaie Limburgse en Branbandse Peel met start en finish in Grashoek.
Speciaal voor de absolute beginners als kennismaking met de sport de BP-klasse ofwel de Bol-Pijl klasse.


In de Tourklasse rijden Hans Rodenburg - Jaap Tak met een 66coupe naar de 15e plaats en
Stef Kessels - Frens Kessels met de 55coupe naar een 22e plaats.

13e Coppa d'Europe
6 t/m 9 april 2017 (NL)


Ilse v.Bussel - Rene v.Bussel (no.9) 16e sportklasse
Frank Moonen - Peter Hoens (no.11) 19e sportklasse
Wellicht de rally met de meeste bochten zo schrijft de organisatie op hun website en Peter Hoens zou dit zonder meer kunnen bevestigen.
52 equipes gingen in Maastricht van start voor 1500km zeer bochtige rally door 8 landen met als finish plaats Munchen (Dld).
Ilse en Rene reden met hun 55 London-Sydney-Marathon replica en Frank en Peter konden eindelijk weer eens met hun 55coupe deelnemen, niet alleen de schade is hersteld maar zijn er ook diverse zaken verbeterd en aangepast.
Beide equipes reden de rally zonder problemen uit en plaatsen zich in de sportklasse netjes beide de top 20.

Foto's ingezonden door Peter Hoens

18e Rally van de Grensstreek  8 + 9 april 2017 (NL)


66 equipes aan de start in Leende voor mooie kaartleesrit langs de grens van Nederland, Belgie en Duitsland.
Roeland IJdenberg - Jasper Kouijzer met een 55coupe behalen in sportklasse een 7e plaats, Rob van Doorn - Johan Tak komen in de sportklasse niet verder dan plaats 29.
In de tourklasse behalen Arenso Bakker - Louise deBlecourt met een 55M plaats 8 en met de Volvo66 Robert-Hans Hafkemeijer - Erik-Maarten Edixhoven plaats 11.

Ronde Historique de St.Martin du Var / Esteron
8 april 2017 (Fr)

Regelmatigheidrit over 150km onder verdeeld in 6 etappes.
Met de Volvo66 behalen Emmanuel Lampasona - Alexandre Lampasona de 11e plaats.

VAS Slalomkampioenschap Belgie

John Clement is in zijn 55Mcoupe zijn tweede seizoen als slalomrijder begonnen en omdat deze sport in Nederland , onterecht, nou niet echt hoog staat aangeschreven rijd hij het Belgische kampioenschap en evenals in 2016 met goede resultaten.
Misschien dat John toch eens in Lelystad aan de WIMEDO slaloms zal deelnemen.

2 april Slalom van Oostende
Niet aan deelgenomen.

17 april Slalom in Kuurne
32e Algemeenklassement + 3e in klasse-1

23 april Slalom van Haspengouw
13e Algemeenklassement + 1e in klasse-1

7 mei Slalom van Z0nhoven
19e Algemeenklassement + 2e in klasse-1


14e Rallye de la Lys V.H.C.  28 + 30 april 2017 (Fr)
30 april 2017, een datum die Patrice en Adrien Wattinne nooit zullen vergeten !.
Op proef 5 van de Rallye de la Lys voor historics vat de 66M1.3 door nog onbekende oorzaak vlam en brand in enkele minuten volledig uit, de brandweer kan slecht alleen nablussen en de zaken controleren.
Wat een mooie rally had moeten wezen, goed rally weer, mooi parcours, veel publiek en steeds meer plezier krijgen in het rijden met de DAF, eindigt in een drama op de 5e proef, een losgeraakte brandstofleiding nabij de carburatuer kan de oorzaak zijn geweest.
Patrice en Adrien weten tijdig de branden de 66 te verlaten zonder verwondingen, wij wensen hun veel sterkte, hou moed mannen !.



  Droevige beelden van een graag geziene auto tijdens V.H.C. rallies in Frankrijk

64e Int. Historic Tulpenrallye  7 t/m 13 mei 2017 (NL)
De voorbereiding voor een dergelijke lange rally, circa 2500km, vragen behoorlijk wat tijd om de auto technisch in goede staat te brengen en vooraf zelf controleren of de auto ook aan de in het reglement gestelde eisen voldoet.
Op 22 april was er al de "Proloog" waar de auto's al voor controle bij de technische commissie diende te worden getoond en werden de benodigde documenten gecontroleerd tevens werd er de "Athlon Tulpenrallysprint" verreden om de equipes vast wat in stemming te brengen.

DAF55m
Rob v.Doorn
John v.Dam
Sportklasse

DAF55coupe
Roeland Ydenberg
Jasper Kouijzer
Sportklasse

DAF55m
Johan Tak
Mark Tak
Touringklasse

DAF55stc
Johanes v.Silfhout
Henk v.Silfhout
Touringklasse
De rally over 2500 km verdeelt in 6 etappes waarin vele regelmatigheidtrajecten en diverse tests waren opgenomen op afgesloten terrein, op tijd rijden dat is en blijft de kunst, een fout maken kan vele minuten tijdverlies als gevolg hebben.

4 DAF equipes aan de start voor de eerste etappe vanuit het Oostenrijkse Rottach-Egem en via Frankrijk, Luxemburg, België naar Noordwijk waar volgens traditie de finish op de boulevard zal plaatsvinden.

Equipe 85, Rob van Doorn - Johan van Dam rijden de 1e en 2e etappe foutloos en zonder tijdverlies en staan er in het klassement op dat moment erg goed voor, tussen de etappes is ruimte voor kleine reparaties of normaal onderhoud, maar dan word Rob van Doorn plotseling door ziekte geveld en besluit de equipe zich terug te trekken uit de rally, gelukkig is Rob weer thuis en blijkt dat alles weer goed gaat komen met Rob.

Na het wegvallen van equipe 85 in de sportklasse zijn Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer met startnummer 104 de enigste DAF nog in deze klasse waarin de concurrentie erg sterk is, zij rijden zeer goede tijden, maken weinig of helemaal geen fouten en behalen een zeer mooie 5e plaats in de sportklasse waarin 79 auto's van start gingen.


Met startnummer 170 equipe Johan Tak - Mark Tak in de 55M uitkomende in de Touringklasse.
Zij rijden bijzonder goed, weinig tot geen fouten, geen tijdsoverschrijdingen en op de afgesloten proeven kon Johan zich flink uitleven en kreeg de Marathon ook flink de sporen.
In de Touringklasse rijden 65 equipes, na de finish op de boulevard in Naaldwijk bezetten Johan en Mark de 3e plaats in hun klassement, werkelijk geweldig resultaat .




Met Startnummer 173 in de enigste rally stationwagen die actief is, de gebroeders Johannes en Henk van Silfhout.
Zij rijden al enkele jaren de S.L.S en de Tulpenrally en doen dat zeker niet onverdienstelijk, deze editie behalen zij de 9e plaats in de touringklasse en zorgen er voor dat de alle DAF equipes in hun klasse binnen de top 10 over de finish komen.



41e Int. Sezoensrally (Regularity) 20 mei 2017 (B)
Racing Team Moustache tekende ook dit jaar weer voor een zeer fraai evenement voor klassiekers naast de rally voor de snelle rijders die reden voor het Belgische kampioenschap.

De klassiekers rijden de meeste klassementsproeven(traject) van de feitelijke rally, meeste zijn onverhard, maar dan als regelmatigheidtraject die voor de rijders zeker aantrekkelijk zijn want de snelheid mag of moet redelijk hoog liggen en de trajecten zijn voor overige verkeer afgesloten.
Aan de start voor deze regularity stonden 53 equipes waar onder twee equipes van het Limburgs Historic Rally Team .


Vorig jaar wisten Frank Moonen - Peter Hoens met de 55Mcoupe deze regularity te winnen, dit jaar moeten zij echter genoegen nemen met een 9e plaats.

Walter Stanco - Rene van Bussel met de Volvo66 hadden vorig jaar technische problemen en vielen toen uit maar dit jaar konden ook zij goed met de rest van de equipes mee komen en behalen een 19e plaats algemeen.

12e Hist'Opale
27 mei 2017 (Fr)

Kaartleesrit in de regio Calais.
Vincent Lechertier - Mae Roussel
behalen de 3e plaats in het Grand Touring klassement met de 66M1300.

53e E.L.E. Rally & 2e E.L.E. Shortrally & 2e E.L.E. Legendrally
26 + 27 mei 2017 (B)
Prachtig rally weekend rondom Eindhoven waarbij de organisatie het succes van 2016 met 3 evenementen in 1 zeker heeft geëvenaard !.
Totaal 75 equipes aan de start verdeeld over deze drie evenementen waarvoor weer duizenden mensen naar de specialstages kwamen om hun favorieten aan te moedigen.

De Shortrally rijden een deel van de feitelijke rally, deze klasse is voor hen die graag willen door groeien naar het zwaardere werk.

Ook de Legend klasse kon mee genieten van het publiek, zij moesten op de proeven toch een gemiddelde snelheid van 70km.pu proberen te behalen met hun klassiekers en dat is ook voor het publiek het aanzien meer dan waard.
Hiernaast de 66M1300 van Rens van Dijk in 2001, de auto is dan net klaar en in 2002 komt Rens met deze auto voor het eerst in de ELE aan de start en sindsdien ieder jaar, dus nu voor de 15e keer !
15 jaar trekt Rens met deze geweldige auto de aandacht van het publiek want gas geven kan Rens en de top snelheid ligt hoog, de wagen word zeker niet ontzien op de onverharde trajecten en juist dat weet het publiek zeer te waarderen.

Dit jaar rijden Rens van Dijk - Henrie van Samang in de klasse HN-2 / RC-5, zij weten goede tijden te rijden en komen uit op een 27e plaats in het algemeen klassement waarin 48 equipes van start gingen maar wegens de extreme hitte en technische problemen vele moesten opgeven,

De DAF66M1300 blijft het goed doen dankzij de de goede zorgen door Rens en zijn team maar zeker ook een compliment naar de bouwer van de 66M Andre van Brussel.




Stelling van Amsterdam Rally
27 mei 2017 (NL)

Het 1e lustrum zit er op, de 5e editie van de Stelling is verreden en niet minder dan 125 equipes kwamen naar IJmuiden van waaruit de equipes zo'n 260 wedstrijd km's kregen oorgelegd.

In alle klasse werden veel strafpunten uitgedeeld wat wel aangeeft dat het een zeer moeilijke rally is geweest.




Met de rode 66M1.3 rijden Willen en Guillaume Geuzebroek
in de expertklasse naar een fraaie 12e plaats.

Rob van Doorn - Johan van Dam met de 55M behalen in
de sportklasse de 10e plaats, het was moeilijk waren
de opmerkingen van vele equipes uit die klasse.

In de tourklasse behalen Zer Soesman-Fred Kloet met de
55coupe een solide 10e plaats maar blijven Robert-Hans Hafkemeyer - Eric-Maarten Edixhoven met de Volvo66
in deze klasse steken op de 26e plaats.

Auto slalom in Zaventem (B) en Weert (NL)

John Clement in zijn 55Mcoupe blijft punten scoren in de slalom, zowel in België waar hij rijd voor het Belgische kampioenschap en in Nederland waar deze tak van sport zeer weinig wordt beoefent.
VAS Slalom van Zaventem
21 mei 2017 (B)
21e Algemeen klassement.
3e in Klasse-1
Slalom van Weert
28 mei 2017 (NL)
1e Algemeen klassement.
VAS Slalom van Houthalen
18 juni 2017 (NL)
18e Algemeen klassement.
3e in Klasse-1

19e 6-Uren van Breda
4 juni 2017 (NL)
De zes uren van Breda staat bekend om zijn sfeer en goede organisatie en blijft voor vele een must om te rijden, ook dit jaar weer zo'n 85 equipes aan de start waaronder veel klassiekers.
Per wedstrijdklasse dit jaar 1 DAF equipe en die weten beide goed te scooren.

 
Met de rode 66M1300 behalen Willem Geuzebroek - Guillaume Geuzebroek de 10e plaats in de sportklasse
en in de gele 66M1300 weten Hans Rodenburg - Jaap Tak beslag te leggen op de 10e plaats in de Tourklasse.

8e Classic 500 Challenge
9 + 10 juni 2017 (NL)
deze 8e editie is geheel in Nederland verreden, de start en finish was in Enschede en daar waren circa 75 equipes op afgekomen.
het waren mooie rallydagen waarbij een flinke bui regen voor de nodige modder zorgde om het extra spannend te houden want ook de uitzetters hadden de truckendoos opengemaakt en dat had resultaat.  MAAR   DAF WINT WEER ! in de sportklasse.




19e 7-Uren van Emmeloord
24 juni 2017 (NL)
Ook de 7 uren van Emmeloord is een blijft een regelmatigheidsrally met aantrekkingskracht, 130 equipes verdeeld in Sport en Tourklasse voor moderne auto's en een Sport en Tourklasse voor klassiekers.

De rally had Wezep als start en finish lokatie uit gezocht van waaruit vrijwel direct de smalle en stille wegen kon worden opgezocht.Bij de klassiekers jaarlijks een hoog DAF gehalte, dit jaar 6 DAF equipes waarvan er 4 in hun klasse binnen de top-10 eindigen.

5e in Sportklasse
Rob van Doorn - Johan van Dam




7e in Tourklasse
Johan Tak - Gijs van Ophey
3e in Tourklasse
Henk Hylkema - Leonard Monderman




15e in Tourklasse
Nico Poolen - Gert Poolen
5e in Tourklasse
Zer Soesman - Fred Kloet




26e in Tourklasse
Frans v.d. Zalm - Henny Koorn

20e Int. DMV Oldimer-rally Aachen
25 juni 2017 (Dld)
Hoewel in Duitsland de kaartleessport en Classicrallies op grote schaal word beoefend, zijn deelnemende DAF equipes er feitelijk niet bekent, wij weten van 1 Volvo66 equipe maar hebben geen idee wie het zijn.

Voor deze 20e editie van DMV Oldtimmer rally Aachen gingen twee DAF equipes van het Limburgs Historic Rally Team de uitdaging aan en gingen over de grens hun krachten meten.

In een totaal veld van 40 equipes waarin de concurrentie behoorlijk sterk is en wellicht de reglementen anders zijn dan wij gewend, trekken de Hollanders toch de aandacht.



Frank Moonen - Peter Hoens met de oranje 55M worden 1e in het klassement Regelmatigheidsproeven en 16e in het Alg. Klassement.
Roger van Bussel - Rene van Bussel met de rode 55Mcoupe worden 21e in het Alg. Klassement.
Beide equipes hebben hiermee hun visitekaartje afgegeven en zullen vanaf nu meerderenmalen worden gevraagd deel te nemen.

11e Montee Historique des "S" de Treffort  2 juli 2017 (Fr)
Sedert 2006 word er in het arrondissement Grenobele ( Isere ) als demonstratie een heuvelklim verreden voor klassiekers en semi-klassiekers.

In deze tak van autosport zie je speciaal voor dit doel verbouwde personenwagens en open circuit wagens maar ook standaard auto's van mensen die het eens willen meemaken.

Remy Fayet met Georges Hugueny als mede passagier bezochten dit evenement met de 55M en beklommen de berg en droegen bij aan de show waar bijzonder veel publiek op af gekomen was en genoten van de driftende autos.

Omdat het een show c.q demonstratie evenement is, is er geen klassement opgemaakt.

Eifel Historic Rally Festival
Slowly Sideways Rallye Museum  20 t/m 22 juli 2017 (Dld)

Afgelopen winter heeft Ton koster bepaalt niet stilgezeten, zijn 66M1300 heeft een grondige verbouwing ondergaan.
Onderhuids is de auto zover aangepast naar het niveau van de 66M1300proto uit 1973-74 waarmee de DAF rallyafdeling onderzoek dit naar meer motorvermogen en wijzigingen in de variomatic.
Het resultaat is dat Ton Koster de 70-54-UZ opnieuw tot leven heeft geroepen !.

Deze auto had voor dat deze in de bekende STAR kleuren werd gespoten al een behoorlijk rally verleden maar bouwde met Wim en Kees Luijbregts als equipe een behoorlijke staat van dienst op.

De auto is nu een nagenoeg 100% replica ( klasse SLO-1) zoals die was in 1973 tijdens Daily Mirror RAC Rally van Engeland. (zie pagina 66Marathon)

De Eifel Historic Rally Festival is zonder meer het het mooiste evenement om deze nieuwe replica te presenteren aan het publiek, even als voorgaande jaren reed Ton met navigator Raymond Koster .

Helaas dit jaar maar 1 DAF in de strijd, door drukte was Aziz Tejpar met de 55-Safari DAF verhinderd.

Wim Luijbregts - Bart Luijbregts waren wel aanwezig maar niet met de originele 55M Monte Carlo 1972 uitvoering maar in een Ford Escort en daarmee wisten zij de aandacht op zich te vestigen en nu maar hopen dat zij eens met de 55M deelnemen.
Ook Jules Notermans missen we al enkele jaren bij dit evenement, erg jammer !


15e Valle Imagna Classic  26 augustus 2017 (It)
Old Valle Imagna is een classiccar club in noord Italië en actief met de organisatie van rallies, heuvelklimwedstrijden, regelmatigheidsrallies enz. enz.
Tijdens de jaarlijkse heuvelklimwedstrijd konden de leden met hun klassieker als demonstratie ook de heuvel beklimmen en hun oldtimer aan het publiek showen,
Georges en Marie-Helene Hugueny waren met hun 55 naar noord Italie gegaan om hun klassieker te tonen aan het Italiaanse publiek.


VAS Slalom van Overijse  27 augustus 2017 (B)
John Clement blijft het goed doen in de Belgische Slalom Competitie.

Tijdens de slalom van Overijse behaalde hij de 18e plaats in het algemeen klassement en werd hij wederom 3e in zijn klasse div-1/kl-1.

Of John het gehele seizoen zal uitrijden is even afwachten, het vaderschap staat voor de deur en dat is een geheel andere uitdaging.


Regularity van Kasterlee  27 augustus 2017 (B)
Frank Moonen - Peter Hoens waren ook dit jaar weer aan de start in Regularity van Kasterlee dat een onderdeel is van de Short Rally van Kasterlee.

De Regularityklasse rijd nagenoeg de zelfde trajecten als de zeer snelle jongen in de rally en Peter Hoens schrijft ons dan ook dat het best lastig rijden is, diverse gevaarlijke bochten, glad en uitgereden zijkanten, maar wel heelmooi om te rijden.

Ook Volvo66 equipe Walter Stanco - Rene van Bussel stonden dit jaar weer aan de start.

De beide LHRT equipes hebben toch een beetje ingehouden, Walter Stanco - Rene van Bussel met de Volvo66 worden 20e direct gevolg door Frank Moonen - Peter Hoens met de 55Coupe op de 21e plaats.



Brabantse Wal Classic
27 augustus 2017 (B)

Hans Rodenburg - Jaap Tak worden 22e hun klasse van 37 equipes totaal.


31 aug. t/m 3 sept. 2017 (NL)

De start van deze 54e fraaie regelmatigheidsrally was in Spa en de finish volgens traditie in Scheveningen en tussendoor uiteraard Luxemburg anders is het geen SLS.
De route voerde ook door een deel van Frankrijk.

150 equipes aan de start in Spa voor totaal circa 1500 tot 1700km die kon worden verreden met een gemiddelde snelheid van rond de 50 km/pu.
Johannes van Silfhout - Henk van Silfhout rijden deze klassieker al enkle jaren met hun 55stc en doen het werkelijk voortreffelijk, in een veld van 67 equipes behalen zij een zeer verdiende 8e plaats in de Tourklasse.


46e Rallye d'Autun  25 t/m 27 augustus 2017 (Fr)
Pierre Jamin - Michel Monostori met de fraaie 66M rijden in deze rally naar de 25e plaats in het VHC-klassement.


8e South Bohemia Classic  8+9 september 2017 (CZ)
Autosport is een mondiale sport en klassiekers spelen daarin toch een belangrijke rol maar voor het eerst maken wij kennis met een klassieker regularity uit Tsjechië
Op de startlijst staan merken en types vermeld die wij niet vaak tegen komen in de rittensport zoals veel Skoda, Cadillac, Zastava e.d. totaal 146 fraaie auto's waaronder 1 DAF 66.

De start was in Ceske Budejovice en finish in Dolni Vlatavice, eerste dag een etappe van circa 117km en dag twee 350km verdeeld over 2 trajecten totaal 350km.
De equipes waren verdeeld in een Classicklasse en een Exclusiveklasse, van de laatste kunnen wij ons niet echt een voorstelling maken.

Welke kaartsystemen daar gebruikelijk zijn en of zij vergelijkbaar zijn met de hier gebruikte systemen is ons niet bekend, wat opviel op de foto's was dat de routes vaak dwars door de dorpen voerde en uiteraard mooie heuvelachtige gebieden.
De enigste DAF equipe was overgekomen vanuit Frankrijk, Dominique Laurent reed met navigator Petr Fazekas in de Classicklasse naarde 85e plaats.

Indian Summer Trail
9 september 2017 (NL)

De bekendste rally DAF is wel de 55M met kenteken 32-83-HL, deze auto is na het actief stoppen van DAF in rallies goed beheert en gerestaureerd door Andre van Brussel en sinds enkele weken in bezit van Wim Luijbregts en nu na jaren weer eens actief op de weg te zien geweest.

Tijdens deze editie van de Indian Summer Trail rijden Wim Luijbregts - Bruna van Traa in de sportklasse naar de 2e plaats en de 1e prijs voor teams.

Voor Bruno van Traa was het zeker 43 jaar geleden dat hij in een fabrieks DAF navigeerde, van Wim Luijbregts weten wij dat hij nog steeds actief is in de rallysport maar nu in een Escort.

Laten we hopen dat dit evenement aanleiding is voor de heren om meer samen met de DAF55M aan classicrallies te gaan deelnemen.

11e Bredase Lion Rally
10 september 2017 (NL)

Een kaartleesrit van circa 170km voor het goede doel onder supervisie van ASC de Baronierijders.

Jaap Tak - Hans Rodenburg rijden met de recentelijk van Rene van Bussel overgenomen 1300M en worden 8e in de Tourklasse (51 equipes).

22e Classic Gelderlandrit  16 september 2017 (NL)
Deze classicrally is in feite zelf al een klassieker en zonder problemen kon de "Stichting Gelders Rally Team" als organisatie de maximaal toegestane 140 equipes op de startlijst vermelden.
Het fraaie Doesburg was start en finish plaats van de 200 tot 260km kaartlezen volgens de meest voorkomen systemen.


In de Sportklasse rijden Rob van Doorn - John van Dam met de 55M naar een fraaie 3e plaats en in de Tourklasse vallen Walter Stanco - Rene van Bussel met de Volvo66 in de prijzen, zij worden 4e

East Belgian Rally  29 + 30 september 2017 (B)
In het Belgische Sankt-Vith bevond zich het rallycentrum voor deze 2017 editie die meetelt voor diverse Belgische kampioenschappen zoals het BRC, HBRC een Criterium en een M-Cup.
De rallye vond in 2005 voor het eerst plaats en de Ardennen spelen daar een belangrijke rol in.
In het BRC-klassement staan Jean-Pierre Jamin - Eric Marnette in de 66M aan de start, in deze klasse komen alle bloed snelle Belgische equipes uit maar de DAF equipe houd zich bijzonder goed staande en worden zij uiteindelijk 40e in de BRC-Klasse.



17e ABC-Rally
30 sept. + 1 okt. 2017 (NL)

Nogal wat nieuwe zaken tijdens deze 2017 editie, niet een maar anderhalve dag en verder Duitsland in wat een meer internationaal karakter aan de rally gaf, de start en finish in Emmen en 65 equipes aan de start voor 440 tot 465 wedstrijd kilometers afhankelijk van de klasse waarin gereden wordt.

Totaal 4 DAF equipes aan de start.

In de Expertklasse moeten Willen Geuzebroek - Guillaume Geuzebroek met de 66M1300 behoorlijk vechten voor een plaats en weten de 10e plaats in beslag te nemen

In de Sportklasse is de concurrentie ook behoorlijk zwaar, in deze klasse komen Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer met de 55coupe toch op een fraaie 10e plaats.

Rob van Doorn - John van Dam komen met de 55M niet helemaal uit de verf en worden uiteindelijk 17e in deze klasse.

Minder goed gaat het de equipe Zer Soesman - Fred Kloet met de 55coupe, om nog onbekende oorzaak staken zij de strijd en gaan zonder klassering terug naar huis, zeer spijtig.

VAS Slalom van Kinrooi  15 oktober 2017 (B)
48 equipes aan de start voor deze slalom en opnieuw mooie resultaten voor John Clement met zijn 55Mcoupe, een 16e plaats algemeen en 2e in zijn klasse Divisie-1, klasse-1.

7e Nacht van Nederland
14 op 15 okt. 2017 (NL)
De Nacht van Nederland is nog een redelijk jonge kaartlees cq regularityrally en deze laatste editie gaat bij de meeste deelnemers de boeken is als zwaar en lastig.

Wijk bij Duurstede was de start en finish plaats waar helaas maar 36 equipes aan de start kwamen voor een 600km lange rit over hoofdzakelijk Brabants grondgebied.
Eric-Maarten Edixhoven meld onze site dat het een lastig parcours was wegens de vele verlegde wegen, toch veel zoeken en goed nakijken maar hierdoor ging / moest het tempo flink omhoog en kwam de gemiddelde snelheid toch wel hoog te liggen maar een nachtrit is nu eenmaal lastiger dan een rit bij daglicht.


Sportklasse:  Arenso Bakker - Rene van Bussel (55M) 2e plaats
Tourklasse:  Johan Tak - Gijs van Opheij (55M) 1e plaats.       Robert-Hans Hafkemeijer - Eric-Maarten Edixhoven (V66) 2e plaats.
Frans Moonen - Peter Hoens (55coupe) 3e plaats.        Frans van der Zalm - Henny Koorn (55M) 15e plaats..

18e Legend of the Fall  14 okt. 2017 (B)

Wim Heremans - Emilie Boogers reden met deze 55Mcoupe in de toerklasse en klasseren zich als 33e.

6-Uren van de Noorderkempen  26 okt. 2017 (B)

Ralph Bastine - Bruno van Sande zijn de enigste DAF equipe op 66 equipes, zij behalen een 48e plaats in het Algemeenklassement en een 26e plaats in de Old Timerklasse

Routes des Vosges
27+28 oktober 2017 (NL)

Het schitterende landschap van de Vogezen is bij uitstek geschikt voor klassiekerrallies en die worden er veelvuldig verreden en de 20e editie Routes des Vosges is er een van.

62 equipes aan de start.

In de experklasse rijden Isabelle Dogne - Dominique Dufrasne met de 66M1.3coupe naar de 26e plaats.



3e Drie Provincien Rally
28 oktober 2017 (NL)

Start en finish locatie is Wolvega en 120 equipes aan de start.

De provincies Drenthe, Friesland en Overijssel lenen zich goed voor kaartleesritten, rustige wegen en vooral veel kleine, smalle wegen waarin fraaie situaties kunnen worden uitgezet.

Deze 3e editie had een paar opvallende en vooral simpele valkuilen "SNELHEIDCONTROLES" en daar bleek achteraf toch zo'n 110 equipes behoorlijk wat strafpunten mee verdient te hebben wat het klassement nogal door elkaar gooide.

Waar menig equipe zich flink op verkeek was de Visgraad rijden in spiegelbeeld, normaal al lastig genoeg maar dit lijkt ons een nachtmerrie.

Al met al een geslaagde rally !




Wouter Staal -Peter Staal (55Mcoupe)    7e in Expertklasse.
Rob van Doorn - Johan van Dam (55M)    14e in Sportklasse.
Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer (55coupe)    17e in Sportklasse.


11e Limburgia Trophaeum
28 + 29 oktober 2017 (NL)

In deze fraaie circa 700km lange classicrally 4 variomatic equipes aan de start in Kerkrade.
Met de Volvo 66 equipe Martina Korff - Magnus Korff, zij rijden in de Marathon klasse naar de 13e plaats en hebben dit jaar mogelijk veel problemen ondervonden gelet op het zeer hoge aantal strafpunten, het lijkt erop dat zij delen hebben moeten missen wegen technische problemen.

In de Masterklasse rijden de 3 DAF equipes waar Frank Moonen - Peter Hoens met de 55Mcoupe zich naar een 5e plaats opwerken met direct daarachter Rene van Bussel - John van Dijken met de 55M in LSM-outfit op plaats 6.

Een met spoed bijeen gebracht equipe in de 66M1.3coupe, Ilse van Bussel - Johan Tak bereikte onvoorbereid toch de 18e plaats in hun klasse.

20e Ronde de la Trevaresse    4 en 5 november 2017 (Fr)
C.Dussert - B.Dussert behalen met deze fraaie 1300M de 10e plaats in het algemeen klassement van de regelmatigheidsrit over circa 300km.

3e Regularity van Zuid-Limburg
12 november 2017 (B)





In deze regularity kunnen vooral de rijders zich uitleven, op 12 behoorlijk gladde proeven moet soms behoorlijk worden doorgereden waardoor je veel driftende deelnemers krijgt te zien en het lijkt of zij een wrc-rally aan het rijden zijn.

Frank Mooonen - Peter Hoens met de 55coupe hebben het regularity rijden goed onder controle en bewijzen dat met een 2e plaats in het klassement.

Walter Stanco - Rene van Bussel hebben het veel lastiger tussen de door gewinterde rijders en worden toch 26e in het klassement.



Tour de Belgique
17 t/m 19 november 2017 (B)

De traditie van deze regelmatigheidsrally gaat terug tot in de 60-er jaren toen nog de Ronde van België genaamd.

Slechts 1 DAF equipe in deze 1045 km lange wedstrijd waarin een aantal speciale proeven op afgesloten circuits zijn opgenomen.

Isabelle Dogne - Christel Wuidart rijden de rally probleemloos uit met de 55M1300coupeen behalen een 20e plaats in de Marathonklasse.




Willen Geuzebroek - Guillaume Geuzebroek
66M1300,   11e in Classic Sportklasse

Frank Moonen - Peter Hoens
55Mcoupe,   7e in Classic Tourklasse

Hans Rodenburg - Jaap Tak
66M1300,   10e in Classic Tourklasse

Andy Janssen - Rene van Bussel
55M,   11e in Classic Tourklasse
44e Hornenacht
18 november 2017 (NL)

De Hornenacht is een echte najaars klassieker en nachtrit, alles speelt zich af in het donker.

Om 17.00 uur in het duister start de eerste equipe in Weert, neem daarbij het Hollandse herfstweer en behoorlijk wat listige kaartleesopdrachten en je krijgt een spannende rally en dat spel begrijpen ze heel goed bij de asc De Hornerijders.

4 DAF equipes aan de start in Weert.




Moustache Classic
25 november 2017 (B)
 
 

Zeker 100 auto aan de start in Bocholt (B) waarvan 60 klassiekers die opnieuw een fraaie rit kregen voorgelegd van 3 etappes.
In de Moutache Classic is ieder jaar weer een mooie balans tussen verharde en onverharde wegen en doe daar wat regenachtig weer bij en de rijders kunnen zich uitleven en de navigatoren moesten goed uitkijken want de uitzetters hadden weer de nodige valkuilen bedacht en met resultaat, kortom een aanrader om eens te rijden.

Het volledige variomatic aangedreven LHRT was aanwezig en scoorde niet onverdienstelijk in de Classicklasse .
Walter Stanco - Jeroen Engels met de Volvo66 - -15e
Frank Moonen - Peter Hoens met de 55Mcoupe - - 21e
Andy Janssen - Rene van Bussel met de 55M - - 27e
Winnie Lardenoye - Xander Lardenoye met de 33 - - 41e

Carto du Telethon
2 december 2017 (Fr)


Verreden in het departement "Pas de Clais" in Noord Frankrijk.

Vincent Lechertier - Mae Roussel scoren een 1e plaats in de Amateurklasse.


DHRC
Club Challenge

9 december 2017 (NL)

In winterse omstandigheden reden 45 equipes deze 1e Club Challenge de opvolger cq vervanger van de Rally Happening.

Start en finish in Lieren nabij Apeldoorn.

Onder de deelmers 3 DAF equipes.
In de sportklasse rijden ondanks de sneeuw Rob van Doorn - John van Dam naar de 3e plaats.

In de clubklasse komen Wout Buteijn - Harm Trip met de 66M op de 10e plaats uit en staken Johan en Noor Tak de strijd, wat de reden daarvan was is onduidelijk.

 




DAF's in Autosport    2018


2017 staat geboekt als het jaar waarin DAF en Volvo66 equipes uiterst actief waren in de autosport, vele mooie resultaten behaalde en het jaar waarin zeker twee DAF55M's volledig opnieuw werden opgebouwd voor Historische Autosport, tijdens de komende Tulpenrally zal zeker een van deze twee actief zijn.

Voor de opening van de 2018 pagina gaan wij eerst weer terug in de tijd en kunnen weer gevonden oude foto's en informatie publiceren die feitelijk veel te lang binnen handbereik heeft gelegen.

De basis van dit artikel is deze foto op facebook pagina "DAF Autosport", niemand wist wie hier bij de 55coupe staan tot dat Paul Beckers zich herkent en reageert.

Bernard Cramer - Paul Beckers
man met baard Bernard Cramer - man met bril Paul Beckers
Bernard Cramer is monteur binnen het Z.A.V.team en werkt ondermeer aan de 55-Stationcar grp-2 van equipe Leyds - de Jong tijdens de Tulpenrally van 1973.

Paul Beckers verzorgd ondermeer de PR voor DAF en diverse rallyteams die met DAF's actief zijn en kent nagenoeg alle rijders, navigatoren, monteurs en teammanagers.

Bernard en Paul vormen in 1973 en 1974 samen een rallyequipe en niet geheel zonder resultaten.
De foto's onder zijn uit de SLS-rally 1973 genomen tijdens steengroeve proef in Schimmert, de 55M in Z.A.V.kleuren werd voor voorheen ingezet door Toine de Vreede.
Markisol uit Eindhoven zorgde voor de extra ondersteuning.
Helaas is van de SLS geen uitslag meer bekend uit de begin jaren '70.


De 55M 04-17-JT word net als vele andere ex-rallywagens van DAF omgebouwd naar rallycrosswagen en zal op het "Eurocircuit Valkenswaard" door Bernard Cramer worden bestuurd, van die rallycross activiteiten staan enkele foto's op pagina Rallycross.

In de tussen liggende tijd rijden Bernard Cramer - Paul Beckers enkele rallies met een 55coupe in groep-2 uitvoering, waarvan weinig materiaal is overgebleven.

Het "Markizol Team" met Cramer - Beckers kwam pas echt in de belangstelling door hun resultaat in 1974 Tulpenrally, de rally had toen nog een paar mooie klassementsproeven op de Vlasakkers die voor het publiek vrij toegangkelijk waren.

Cramer - Beckers behalen de 9e plaats in Algemeen Nationale klassement en een fraaie 1e plaats in de klasse tot 1150cc.






(FR)   4 + 5 januari 2018

1e plaats:  Manu Argentier
2e plaats:  Patrick Bourguignon
3e plaats:  Pierre Setti



(FR)   6 + 7 januari 2018

2e plaats:  Patrick Bourguignon met Volvo66
Enorme hoeveelheid sneeuw en voor de regio matige vorst maken dat de Coupe Glacee DAF een
mooi evenement is en blijft, het evenement kent een trouwe vaste kern.



Toch vonden diverse trouwe deelnemers het tijdstip midden in de week niet echt gelukkig
gekozen en dat zal er mede de oorzaak van zijn dat er slechts 25 DAF's in het Parcferme
stonden en dat er 42 rijders aan de regularity deelnamen.

Vanuit Nederland waren Norman en Max Middelkoop met een 44 voor hun eerste keer naar La Salle-Les-Alpes afgereisd en hadden feitelijk geen idee wat er zou gaan gebeuren, maar eenmaal daar en met de 44 op de baan kregen zij toch al snel door dat het evenement ook als een feestje gezien kan worden van de DAF liefhebbers en iets minder als wedstrijd.



11 DAF / Volvo variomatic equipes reden aansluitend de 15e Ronde Hivernale mee waarin totaal 82 rijders zich kwalificeerde.



Roemenië is voor vele nog een onbekend land maar het land ontwikkeld zich snel en zeker ook op het gebied van Classic Car Rallies.

Dit staat voor de tweede keer de "Romania Historic Winterrally" op het programma die vooral veel Franse equipes op de startlijst heeft staan en wat opvalt is dat website, reglement e.d in het Frans is en organisatoren ook uit Frankrijk afkomstig zijn.

(RO)   4 + 5 januari 2018
De rally is verreden in de bossen en uitgestrekte gebieden rondom Covasna en bedroeg circa 350 a 370 km waarvan 200km proeven op voor de rally afgesloten wegen, totaal werden 50 equipes toegelaten welke werden verdeeld in een VHC en VHRS klasse, de auto's moeten van de benodigde FIA documenten zijn voorzien.

Pierre Jamin - Michel Monostori met de DAF66M grp-2 namen deel aan deze mooie winterrally en klasseerde zich als 30e in het alg.klassement en 2e in hun klasse.

De equipe heeft de gehele rally op een behoudende wijze gereden, op het volledig besneeuwde en bevroren parcours name zij geen risico en ook het rijden op spijkerbanden vergt toch een ander stuurgedrag iets waar zij niet zo heel veel ervaring mee hebben.


Omloop van het Oosten
13 januari 2018 (NL)

64 equipes kwamen aan de start in Lieren (nabij Apeldoorn) voor de opening van het kaartleesseizoen van Nederland.

Dit jaar zonder sneeuw slecht, alleen somber weer en wat motregen maar ook dat hoort bij de sport.

Rob van Doorn - Johan van Dam zijn met de 55M de enigste DAF equipe en rijden in de sportklasse.

In de sportklasse is de concurrentie behoorlijk maar de equipe weet toch de 6e plaats te behalen.


13e Happy New Yearsdrive
20 januari 2018 (NL)



Rob van Doorn - John van Dam   (55M)  12e Sportklasse
Johan Tak - Rene van Busssel  (66M1.3c)  22e Sportklasse
Robert-Hans Hafkemeijer - Erik-Maarten Edixhoven   (V66)  6e Tourklasse
Antoine Lens - Gino Lens  (55c)  17e Tourklasse
10e Mid Winterclassic
28 januari 2018 (NL)

ruim 90 equipes kwamen aan de start in Blokker, voor de meeste onder hen is deze kaartleesrit de opening van het seizoen.
Op de startlijst 3 DAF equipes.

Lars van de Zalm - Jeroen van de Zalm rijden met een 55M in de sportklasse en komen als 44e aan de finish.

Voor Willem Geuzenbroek - Guillaume Geuzenbroek begint het seizoen niet goed in de sportklasse, al in het eerste traject moeten zij met hun 66M wegens problemen opgeven.

In de tourklasse rijden John van Dam - Simone van Dam in de 55M naar de 2e plaats.


(FR)   4 + 5 januari 2018
In 2015 kwam Andre Brunet met een 55coupe op het circuit van "Serre Chevalier" waarin een 1700cc motor uit een R17 was gebouwd, de auto ging als de brandweer helaas reed Andre toen de sneeuwwal op en sloeg de auto over de kop ,in deze 9e editie van de Sprint Hivernale op "Serre Chevalier" staat deze auto weer op het ijs (met startnummer 8 en 108) en is de volledige wedstrijd gereden.

Chris Gropin (no.8) klasseert zich als 70e en
Nicole Sanchez-Ventura (no.108) klasseert zich als 72e


Legend Boucles de Bastogne
2 t/m 4 februari 2018 (B)
Zwaar ! - Glad ! - Vies ! - Prachtig !    dit is een echte autorally oude stijl.


Verdeeld over 4 klasse (Legend 80, Classic 145, Challenger 32 en Demo 13) komen 270 equipes aan de start in Bastogne voor een harde maar eerlijke strijd in de Ardennen.

Sneeuw, ijs, modder, natte sneeuw, somber grauw weer als er van houd zijn dit de ideale omstandigheden om rally te rijden maar circa 100 equipes raakte van de weg, lieten zich verrassen door de modder of sneeuw in een scherpe bocht, diverse auto liepen ernstige schade op en diverse lichte goed herstel bare schade.

Totaal staan er 3 DAF 66M aan de start, 1 in Legendklasse en 2 in de Classic klasse en alle drie de equipes hadden zich goed voorbereid op deze rally.

Pierre Jamin - Rene Beyers rijden met hun 66M grp-2 in de Legend klasse, dit is de klasse waarin snelheid een belangrijke rol speelt maar niet vergelijkbaar is met rallies op WRC niveau zoals wij die nu zien in b.v Monte Carlo Rally.
Pierre en Rene reden behouden maar konden het tempo wel goed volgen, Pierre had in januari als voorbereiding in Roemenië al in de sneeuw gereden maar hier in deze rally waren de vele spiegelgladde bochten de oorzaak dat zij diverse malen naast het parcours belande en de hulp van het publiek nodig hadden.

Tot en met proef 6 ging het goed tot perfect op proef 7 komen zij in de modder weer naast de weg en raken een stevige paal en lopen schade op die niet tijdig hersteld kan worden en dus moeten zij de rally staken, absoluut heel spijtig maar dit is rallying.


Boucles de Bastogne Classic
2 t/m 4 februari 2018 (B)
Zeer zware maar mooie regulariry !





In de Classic klasse gaat het er wat rustiger aan toe maar pas op ook in deze rally is dat gevaarlijk.
ook de classics hebben te maken met het zelfde slechte weer als de Legend en veel van het parcours is gelijk aan de legendklasse en dat is vooral voor de rijders erg mooi om te doen maar wel uitkijken.

Met startnummer 253 in de 66M1100coupe rijden Christophe Baeten - Ward Hanssens naar een prachtige 41e plaats in het Classic Klassement en 1e in hun klasse-07.

Het is een zware rit geweest voor de equipe, de concurrentie van vooral de zwaardere en snellere wagens was hevig waardoor soms toch wat meer risico is genomen om in het veld van 145 equipes zonder schade en zonder tijdverlies een goede klassering te kunnen pakken en te behouden maar het lukte en de equipe kijkt terug op een zeer geslaagde rally.

Met startnummer 277 de equipe Yves Rouxel - Bernard Lefevre in de zwarte 66M1300.
Wij weten dat Yves Rouxel in Frankrijk vooral lokaal deelneemt aan kaartleesritten die weinig of geen publicaties doen op het internet en vandaar dat er zeer weinig over zijn team bekend is.


Zij zijn wellicht wat minder ervaren met dit soort classicrallies maar doen het met de 92e plaats in het algemeen klassement en de 3e plaats in klasse-07 goed en laten zien dat zij dit soort condities niet uit de weg gaan en dat hun auto technish ook in staat is dit te doen.

Erg goed mannen ga er voor, wij hopen op veel berichten over jullie !



21e Rallye Monte-Carlo Historique
31 jan. t/m 7 febr. 2018 (Fr)

Jaarlijks komen er 300 tot 320 klassieker equipes aan de start van de Monte-Carlo Rallye Historique en deze 21e editie
was daar geen uitzondering op wat aangeeft dat de Historique rallye zeker zo beroemd en berucht is als zijn WRC-broer
dus deelname en vooral uitrijden spreekt tot ieders verbeelding.

Francis Barneoud - Guillaume Zeyer zijn de enigste DAF equipe.
De 66M1300coupe is voor deze rallye met behulp van ondermeer Matthieu Stapper behoorlijk onderhanden
genomen en vooral onderhuids aangepast en dat zal er toe hebben bijgedragen dat de equipe zonder al te veel
problemen de rallye heeft uitgereden en dat zonder tijdstraf en dat mag bijzonder worden genoemd
omdat vele specials met sneeuw waren bedekt of door vorst toch glad waren.

Ondanks enkele uitglijders weten zij hun DAF zonder schade over de finish te brengen.


Francis Barneoud - Guillaume Zeyer
DAF66M1300coupe
starten vanuit Reims

173e in het algemeen klassement
22e in klasse-4
(auto's van 1972 t/m 1979)

the Winter Trial
4 t/m 8 febr. 2018 ( D+CZ+AUS+SLO+ AUS)



BMW fabriek in Munchen is de 2018 editie de startlocatie en van daaruit direct naar Tsjechië de sneeuw in.

Het belooft weer een zware maar fraaie wedstrijd te worden.

The Winter Trial is zo'n rally waar goed voorbereid aan moet gaan beginnen, de auto moet echt technisch in orde zijn en een standkachel lijkt niet overbodig want blijf je onder weg met motorpech staan of kom je vast te staan dan is hulp wel snel maar niet direct aanwezig en de buitentemperaturen kunnen onaangenaam zijn.

Dit jaar staan Jo Heesakkers - Wim Peeters met de 66M1300c als enigste DAF aan de start , hun eerste keer was in 2012, en gezien hun ervaring met deze rally is ook bij de verwachting dat het spannend zal worden.

Wat er in de 4e-leg gebeurt is weten wij niet, hebben daar nog geen antwoord op gekregen, maar opeens is equipe nummer 12 uit de strijd en komen retour Nederland, wat een teleurstelling.
2e Rali Torres Novas Historico  3 maart 2018 (P)
slechte start van het seizoen voor Jose-Segarra Marques - Jose Fiqueiredo

Jose-Segarra en Jose hadden gehoopt het seizoen met een podium plaats te kunnen openen omdat dit soort rallies toch wel een specialiteit van Jose-Segarra Marques zijn maar helaas kwamen zij tijdens deze eendag regelmatigheidsrally met de 66coupe stil te staan wegens problemen met de aandijflijn.
Helaas geen punten voor het CPRH-kampioenschap waarin nu nog 5 wedstrijden resteren.



55e Ronde om de Zuiderzee (ROZ)  3+4 maart 2018 ( NL)

Vanaf NU zal een van de oudste kaartleesrit c.q. regelmatigheidsrally door " De Wegkruisers" worden georganiseerd en het is weer ouderwets rond de Zuiderzee ( IJsselmeer ).
Zaterdag start in Heerhugowaard en in 4 etappes door tot in Hengelo (ov) voor de nachtrust en zondag nog 2 etappes tot de finish in Nijkerk en dan hebben de equipes er zo'n 610 tot 650 km opzitten op basis van de meest voorkomende leessystemen.
Etappes op basis van Pijlen kortsteroute al dan niet met barricades worden aan het einde van een lange dag toch vaak extra zwaar en vallen er vele strafpunten.



Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer rijden met de 55coupe de masterclass waarin zeer ervaren equipes startklaar staan, de concurrentie is machtig maar zij weten zich uiteindelijk als 19e te klasseren in deze klasse.

Ook in de tourklasse ligt het niveau hoog maar Robert-Hans Hafkemeyer - Erik-Maarten Edixhoven houden het hoofd koel en blijven goed geconcentreerd rijden en brengen hun Volvo66 als 3e over de finish, geweldig resultaat in deze lange classicrally.

Frank Moonen - Gijs Ophey worden 2e in de Tourklasse


Rene van Bussel - John van Dijken pakken de 7e plaats in de Tourklasse.


Jo Heesakkers - Wim Peeters hadden zich een heel ander resultaat voorgesteld in de Horneland,
helaas ook zij moeten in de 2e sectie al met de wedstrijd stoppen.
21e Int. Historische Horneland Rally
9+10 maart 2018 (NL)


78 equipes stonden in het Belgische Sint-Truiden aan de start te trappelen van ongeduld, de "Horneland" is een regularityrally die een naam heeft hoog te houden en die men toch graag wil rijden maar na afloop van deze 21e editie was er toch veel gemopper te horen, het was "TE zwaar" feitelijk "TE veel tijdsdruk" !

Niet minder dan 33 equipes kwamen niet aan de finish en wat wij horen zijn diverse gestopt omdat het tempo moordent was en NIET omdat al die equipes technische problemen hadden waardoor zij de finish niet haalde.

In de tourklasse komen 5 DAF equipes aan de start, 3 equipes komen niet aan de finish, vreemd genoeg kunnen wij uit de publicaties niet distaleren dat al de uitvallers uit de wedstrijd zijn gestapt of gezet wegens tijdoverschrijding per sectie.




Alec Bergsma - Erik Molenschot
moeten in de 3e sectie een grote teleurstelling incasseren, dit is hun aller eerste rally met de (nieuwe) 55M en zij moeten opgeven




Paul Geeris - Hakan Karaca
Ook zij moeten teleurgesteld de wedstrijd verlaten en al in de 2e sectie.met hun 55M.

Spa Rally Classic (VHRS-klasse)  12 maart 2018 (B)

DAF equipe Andre Ransy - Eric Gralinger hebben helaas zonder resultaat deze prachtige klassiekerrally moeten staken, wat precies de reden was is ons niet bekend.

37e Gelderse Valleirit
17 maart 2018 (NL)


DAF equipe Niko Poolen - Gert Poolen behalen de 4e plaats in de Tourklasse, een klasse waar 46 equipes streden om de eer.

Classic Spring Roads
24 maart 2018 (B)
Regularityrally op basis van BOL-PIJL systeem met afstanden door de Ardennen en de Eifel waarbij 86equipes aan de start in Luik verschenen.
In de classic+ klasse rijden met de 66Mcoupe Dominique Dufrasne - Isabelle Dogne naar de 24e plaats.


Coppa d'Europe
22 t/m 24 maart 2018 (NL-Dld-AUS-CZ- B)

Twee teams van het Limburgia Historic Rally Team komen in Maastricht
aan de start van deze 1400km lange klassieker.

Frank Moonen - Peter Hoens en Ilse van Bussel - Rene van Bussel rijden in
de Coppa Sport klasse waarin 35 equipes om de eer strijden.

De gehele rally is onder winterse omstandigheden verreden, vooral
in de Ardennen, zuid Duitsland en Oostenrijk is het oppassen geblazen
in de sneeuw en op de gladde wegen, maar de equipes komen zonder
schade en problemen aan de finish in Ceske Budejovice (Tsjechie) en
klasseren niet onverdienstelijk.

Frank Moonen - Peter Hoens met 55Mcoupe 11e in klasse
Ilse van Bussel - Rene van Bussel met de 55sedan 18e in klasse.
 



19e Rally van de Grensstreek  7 en 8 april 2018 (NL)

Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer 10e in Expertklasse
met de 55coupe.



Robert-Hans Hafkemeyer - Erick-Maarten Edixhoven komen met de
Volvo66 op de 16e plaats in de Tourklasse.



Rob van Doorn - John van Dam worstelen zich door de modder
en komen met de 55M uit op de 11e plaats in de Sportklasse.

Opnieuw een zeer goed resultaat voor Frank Moonen - Peter Moens
1e in Tourklasse met de 55Mcoupe.



In Leende staan ruim 68 equipes klaar voor een fraaie kaartleesrally over 411 a 580 km afhankelijk van de klasse waarin gestreden word.
Op de eerste dag vooral trajecten in België, dag twee werd ook Duitsland aangedaan.

Niet minder dan 4 DAF's en 1 Volvo 66 in de strijd verdeeld over drie klassen waarbij in de Tourklasse de overwinning door een DAF equipe is opgeëist.

In Kessel had de organisatie en mooie maar modderige driverstest uitgezet op de werf van een betonfabriek waar de nodige glij en slippartijen te bezichtigen waren.




Johan Tak - Rene van Bussel met de 55M op de modder proef, zij komen uit op plaats 14 in de Sportklasse

14e Peelrand Classic
8 april 2018 (NL)
De klassieker van het zuiden vanuit Grashoek, altijd oké, moet je beslist eens gereden hebben.

Winnie Lardenoye - Xander Lardenoye reden met de 33 heel dapper naar de 14e plaats in de Sportklasse en met de 66M Hans Rodenburg - Jaap Tak komen in de Tourklasse uit op de 12e plaats.
Het kaartleesseizoen is nu echt begonnen !

 

Betuwe Classic  14 april 2018 (NL)
Start en finish in Beusichem voor een mooie rit tussen de bloesembomen van de Betuwe.
Verdeeld over drie wedstrijdklasse staan er 65 equipes aan de start.
In de Sport en de Tourklasse staat een DAF equipe aan de start en beide eindige op de 3e plaats in hun klasse, gezegd moet worden dat er in de tourklasse wel geknokt moest worden wat nog eens bevestigd word in het gepubliceerde klassement..

 
Fred Kloet - Zer Soesman met de 55coupe in de sportklasse op de 3e plaats !.
Johan Tak - Gijs Opheij met de 55M in de Tourklasse op de 3e plaats !.

Rallye de Trois-Ponts
17 april 2018 (B)

Equipe Alain Bolland - Rene Beyers voor het eerst in actie met de Volvo66 ( een oude bekende ).
Deze editie van de Trois-Ponts gaat de boeken in als extreem zwaar voor het materiaal, van de ruim 150 equipes moeten er 75 opgeven wegens schade en/of technische problemen en die hoeveelheid is hoog, erg hoog.

Ook Alain en Rene hebben hun eerste rally met de Volvo66 moeten staken, kregen zij eerst extrastraf omdat op een proef 1 ronde te weinig werd gereden kwamen zij in een volgende proef onaangenaam in contact met een enorme steen waardoor een van wielen afbrak en een abrupt einde betekende van de rally.



 

2e LHRT-KNOS Rally  21 april 2018 (B)
Voor het tweede jaar verzorgen DAF equipe Frank Moonen - Peter Hoens namens het Limburgia Historic Rally Team de organisatie van de Kaarten-Niet-Op-Schaal Rally, nu nog een rally voor leden en rally vrienden maar misschien hebben zij nog andere anbities voor de toekomst.
De rally is verreden in Nederlands en Belgisch Limburg als regulairity op basis van diverse kaartsystemen waarin twee heuse tijdproeven waren opgenomen.



3 van de 4 DAF equipes van het LHRT waren aan de start, op de 6e plaats met de 55M(LSM) Ilse en Rene van Buseel, met direct achter hen op de 7e plaats met de 33 Winnie en Xander Lardenoije en daar kort achter op 10e plaats Jordie Oomen - Roger van Bussel met de 66M1.3coupe.

1e Rallye des Centurions
(VHC klassement )

10 mei 2018 (B)

In april 2017 tijdens de Rallye de la Lys branden de 66M van Patrice Wattine - Adrien Wattine volledig uit en sinds dien was hij druk in de weer twee DAF's op te bouwen voor de rallysport, een 44 en een 66.

De 44 is klaar, in ieder geval zover dat de eerste rally gereden kon worden en Patrice koos voor de 1e editie van de Rallye des Centurions waar voor de snelle FIA uitvoering zo'n 85 auto's aan de start in Bavay kwamen en slechts 5 voor de VHC klasse die dan ook meer als DEMO-rally te boek stond.

Op zich is het goed verlopen, uiteraard wat aandachtspunten gevonden maar de 44-group2 doet het goed en kan de equipe uitkijken naar het vollegende evenement.



foto van Patrice Wattine's facetbookpage


Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer
55coupe
25e in Expertklasse

Rob van Dooren - Johan van Dam
55Marathon
38e in Sportklasse

Johan Tak - Mark Tak
55Marathon
70e in Sportklasse

Alec Bergsma - Erik Molenschot
55Marathon
29e in Touringklasse
De 65e editie van de Tulpenrally start in het Franse Mondelieu en dan breekt men met de traditie en zal de finish plaats vinden in Valkenburg en niet
in Noordwijk en dat tot teleurstelling van vele
De Internationale Historic Tulpenrallye kent zeer veel vaste deelnemers en drie van de vier deelnemende DAF equipes horen daar zeker bij, met zo'n
2500km en circa 190 equipes behoort deze rallye tot de grootste en zeker ook tot de mooiste classic rallies.

Voor de equipes (38) Roeland Ydenberg - Jasper Kouijzer en (188) Alec Bergsma - Erik Molenschot verloopt de rally behoorlijk soepel en zonder problemen,
normale controles en kleine aanpassingen van en aan de auto volstaan en voor Alec en Erik is dit het eerste grote avontuur waar zij maanden na hebben uitgekeken.

Equipe 100, Johan en Mark Tak hebben deze rally minder plezier, zij kampen met veel problemen in de aandrijflijn van hun 55M en zij komen dan ook niet hoger
dan een 70e plaats in hun klasse en dat moet ook voor hun een teleurstelling zijn.
Rob van Doorn - Johan van Dam ( no.90) behalen ondanks wat kleinere mankementen toch de 38e plaats in de sportklasse, de laatste meters van de
rally moest de 55M helaas over de lijn worden gesleept.

Tijdens de rally moeten diverse equipes de strijd staken en toch kijken alle terug naar een geslaagde en sportieve rally en hebben nu al weer plannen
om het in 2019 zeker beter te doen.



Rali Queima das Fitas
12 mei 2018 (P)


In deze tweede wedstrijd voor het Portugees kampioenschap Regularityrallies zijn slechts 30 equipes aan de start maar doen Jose-Segarra Marques - Jose Carlos Fiqueiredo goede zaken in de 66Mcoupe, zij worden 14e in het Algemeen klassement en 2e in hun klasse-4.

42e Sezoensrally
18+19 mei 2018 (B)

Dit jaar konden alleen equipes deelnemen voor het BRC dus helaas geen regularityrally voor oldtimers.

In Bocholt komen 60 equipes aan de start voor een behoorlijk zware (voor de auto"s) opdracht van 3x 5 kp's rondom de stad.

Rens van Dijk - Henry van Samang reizen met de 66M ook naar Bocholt en gedurende 11 kp's blijkt met de DAF het hoge tempo best wel bij te houden, er sneuvelen wel een aantal auto's in totaal niet minder dan 22 en helaas hoort daar ook de DAF equipe bij.

Op kp-12 komen er rare geluiden onder de DAF vandaan en Rens besluit te stoppen en de wedstrijd te verlaten, in de service blijkt de vario vol stenen te zitten maar dat die er waarschijnlijk uit geslingerd zouden worden door het systeem waardoor op normale wijze de rally uit gereden had kunnen worden.

Het is altijd jammer om geen resultaat te zetten en toch hebben wij begrip voor Rens zijn beslissing en kijken wij uit naar de ELE, een ELE zonder Rens in zijn DAF dat gaat nie !

61e Rallye Int. Police
VHRS-klassement

25 t/m 27 mei 2018 (B)

Deze rally heeft een aantal keren de schrijfwijze van zijn naam aangepast maar wel zijn oud en lange traditie behouden en is waarschijnlijk de enigste rally waarin natuurlijk auto's maar ook motoren aan de start komen.
Verdeeld over 3 dagen worden in het Ardennen gebied 4x drie speciale proeven op snelheid afgewerkt.

De VHRS-klasse is toch meer een grote regelmatigheidsproef en daarin zijn Alain Boland - Rene Beyers op de 5e plaats zeer tevreden met hun resultaat en is de teleurstelling van de vorige rally alweer vergeten.

6e Stelling van Amsterdam Rally  26 mei 2018 (B)

Als wij de berichten mogen zien op socialmedia was deze editie niet echt spannend of zwaar wel netjes en goed.

In de tourklasse doen de DAF en Volvo66 equipes het goed, met de 55Mcoupe Albert van Beek sr. - Albert van Beek jr. op de tweede plaats en
met niet eens zoveel verschil op de 7e plaats in de Volvo66 Suzanne Edixhoven - Erik-Maarten Edixhoven.

DAF equipes gaan steeds meer internationaal, Frank Moonen - Peter Hoens zijn daar geen uitzondering op, zij reden met hun 55Mcoupe vanuit het Duitse Saarlois de sportklasse in de 20e editie van deze regelmatigheidsrally door het Saarland, Lothingen en Luxemburg (Dld-Fr-L) waaraan totaal 147 fraaie klassiekers deelname.

In de rally waren enkele speciale trajecten opgenomen op afgesloten wegen en op een kartcircuit.

Frank Moonen - Peter Hoens behalen een 6e plaats in hun klasse S4 en worden 17e in het totale SPORT-klassement.

1 + 2 juni 2018 (Dld)

20e 6-Uren van Breda
3 juni 2018 (NL)
Op de websites weinig informatie over het verloop van deze klassieker die toch als mooie en goed georganiseerde kaartleesrit te boek staat, ook het aantal DAF equipes neemt iets af bij deze rit omdat vele van hen toch kiezen voor de wat langere en zwaardere classicrallies.


29e in STERklasse Robert-Hans Hafkemeyer - Erick-Maarten Edixhoven met Volvo66-1.3
6e in TOURklasse Hans Rodenburg - Jaap Tak met de 66M1300


Roeland Ydenburg - Jasper Kouyzer
DAF55coupe
13e Sterklasse

Clement Eyffinger - John van Dam
DAF55M
14e Sportklasse
9e Classic 500 Challenge
8 + 9 juni 2018 (NL)

Twee daagse classicrally in het noord oosten van Nederland met het keerpunt
na overnachting in Enschede.

Vanuit Apeldoorn starte 75 equipes verdeeld in drie klasse, Sterklasse,
Sport- en Tourklasse.

In de Ster en Sportklasse komen vele experts aan de start en in beide
klasse ook een DAF equipe en beide klasseren in het middenveld wat
best goed genoemd mag worden.

`
14e Rallye de la Haute-Senne
16 + 17 juni 2018 (B)
Opnieuw schade aan de fraaie 66M, het zit echt tegen dit seizoen.

In het Belgische Braine-Le-Comte is de start van deze 14e edite waar maximaal 150 equipes konden inschrijven en die waren er.
Alle Belgische rallies kenmerken zich door de gladde, smalle wegen en hoge snelheden wat vaak de oorzaak is van het hoge aantal uitvallers en daarop is/was deze rally geen uitzondering, niet minder dan 58 equipes moesten de strijd staken wegens schade en technische redenen.
Ook DAF66M equipe Pierre Jamin - Renee Beyers die in de Historicklasse reden kwamen op een van die gladde wegen in aanvaring met een stevige heg waarbij de scherpe takken opnieuw schade aan de radiateur en v-snaren veroorzaken en zij opnieuw in een rally moeten opgeven



8e Vosges Classic Rallye
22 t/m 24 juni 2018 (Fr)

Helaas weinig info over deze rally maar als wij de startlijst en beelden goed bekijken moet het een goed georganiseerde en redelijk zware rally zijn.

149 klassieke rallywagens aan de start voor 450 wedstrijd km's waarin opgenomen 13 zones totaal 245km regelmatigheid en dan nog een snelheidsproef op een circuit !

DAF equipe Yves Rouxel - Vincent Legenne gingen met de 66M de uitdaging aan en bereiken een zeer fraaie 33e plaats Algemeen op 140 geklasseerde equipes en dat is knap werk want zelfs op het bochtige circuit deden zij niet onder voor de op papier snelle mannen

20e 7-Uren van Emmeloord
23 juni 2018 (NL)
De 7-uren heeft een beproeft concept en dat blijft toch deelnemers aantrekken, 125 equipes kwamen er naar Emmeloord voor deze 20e editie.
Als vanouds is het tempo redelijk hoog, moet navigator en rijder zeer goed opletten wat er aan opdrachten langs de route staan en de kleine zijwegen waar je wegens het tempo zo voorbij bent want dat is volgens ons nog steeds de bedoeling van de uitzetters om je op die manier de fout in te sturen.


In de sportklasse rijden Alec Bergsma - Erik Molenschot met de 55M naar een 39e plaats, in deze klasse van deze rit is de concurentie altijd heftig.

In de Tourklasse doen de DAF equipes het bijzonder goed, met de 66Mcoupe Niko Poolen - Gert Poolen behalen de 4e plaats met direct daar achter op de 5e plaats Henk Hijlkema - Leonard Monderman met de 33 waarmee zij in deze klassieker al enkele jaren flink partij bieden aan de overige equipes.
(helaas van 33-equipe geen foto dit jaar)

12e Rallye des Mille Sources
23 + 24 juni 2018 (Fr)
Dit zijn de eerste beelden van Parick Scheurer - Catherine Scheurer in de voor hun nieuwe DAF55coupe, voorheen waren zij actief met de veel kleurige 66M1.3coupe die ondanks alle zorg echt zijn einde had bereikt.
Tijdens de Rallye des Mille Sources, navigatie-regelmatigheidsrit, behalen zij een 21e plaats in het algemeen klassement.

12e Montee Historique "S" de Treffort
1 juli 2018 (Fr)

" Treffort " een klein plaatsje in het heuvelachtige gebied nabij Bourg-en-Bresse is het decor voor deze fraaie heuvelklim show waaraan Remy Fayet
met zijn 55M heeft deelgenomen.
Er is geen klassement opgemaakt, het is bedoeld als een treffen voor klassiekers en show voor het opgekomen publiek en dat soort evenementen zijn
vaak de mooiste en de leukste zelfs voor de deelnemers.

1e NED Rally Legend
14 juli 2018 (NL)
Als onderdeel van de GTC-Rally, Jumbo Short Rally en de NED Historic & Legend rally is het fraaie "Legend gedeelte" een regelmatigheidswedstrijd op afgesloten wegen
waarvoor de organisatie de gemiddelde te rijden snelheid heeft bepaalt op 65 tot 70 km p/uur.
Start was in Etten-Leur en de Legend equipes moesten 10 proeven van de rally rijden.

Goed te zien is dat er veel op onverhard is gereden dat maakte het zeer moeilijk om de vastgestelde snelheid te halen laat staan vol te houden, maar gaaf was het zeker !,

dat zouden meer organisaties moeten doen. !

Helaas is de belangstelling voor "Legend Rallies" in ons land nog niet zo hoog, dat kan beslist beter, er waren hier maar 10 equipes aan de start.
Vivienne Weijs-Geuzebroek - Willem Geuzebroek gingen met de 66M de uitdaging aan en behaalde de 7e plaats in deze 1e editie die toch wel iets weg had van een woestijnrally door de enorme droogte.

Eifel Rally Festival    19 t/m 21 juli 2018 (Dld)
Seizoen 2017 eindigde niet geheel volgens planning bij Ton Koster, problemen met de 66M en besloot de auto volledig opnieuw op te bouwen en dat deed hij in de winter maanden en
zonder de auto echt te testen direct deel genomen aan deze demo rally van Slowly Sideways Duitsland, de auto was net optijd klaar.
De stad "Daun" en het fraaie Eifel gebergte zijn al jaren de streek waar HET gebeurd, de stad is bijna geheel als rally hoofdkwartier is omgebouwd en de directe omgeving het decor waar
massa's publiek naar de grootste rallyshow van Europa komt kijken.
Ton Koster - Raymond Koster worden ook dit jaar ondersteund door Dion Walet die zeer nauw betrokken is geweest bij de opbouw van de auto en dus de technische kant van
de auto door en d oor kent en mocht zich een defect aandienen weet hij blindelings de weg in de auto en kan optimale service verlenen.


16e Valle Imagna Classic   25 augustus 2018 (It)
De "Old Rally Car's Club Valle Imagna" in Noord Italië is al een aantal jaren zeer actief met het op de weg houden en onder de aandacht van het publiek houden van classiccars en classic rallywagens en het organiseren van een heuvelklim waar het publiek tot vlak naast de baan kan komen is daar bij uitstek geschikt voor.

Tijdens de 15e editie in 2017 reden Georges en Helene-Marie Hugueny deze klim in hun fraaie standaard 1100cc 55sedan, dit jaar in de 16e editie wilde zij iets meer laten zien en mochten daarvoor de 55Marathon van Remy Fayet lenen waarin een wat aangepaste motor staat met meer vermogen en aangepaste wegligging.
Wij hebben fraaie beelden binnen gekregen van deze DEMO heuvelklim zonder opmaak van een klassement.



De 55e editie van de SLS rally start in Spa, de route loopt uiteraard via Luxemburg en de finish in in Scheveningen en zo klopt het SLS weer als vanouds.
Aan deze klassieker hebben door de jaren heen vele DAF equips deelgenomen, de 11e editie van 1962 is gewonnen door Ilcken-Gorris in een 750 en Jos Baars- Hans Baars wisten in hun 55m de 18e, 19e en 20e editie op rij te winnen
Voor zover bekend werden er in de jaren '70 twee DAF stationcars tijdens rallies ingezet, de bekendste daarvan is de wagen van Rene Leyts, de gebroeders Silfhout zijn met hun 55stc al enkele jaren actief in de SLS en Tulpenrally en doen dat zeker niet onverdienstelijk.


In de eerste trajecten van de rally ondanks het slechte weer gaat het de equipe voor de wind en staan zelf bovenaan in de lijst, namaten de rally vordert worden wat fouten gemaakt, worden de regelmatigheidstraject zwaarder, moeilijker en verliezen zij daar nogal wat minuten maar uiteindelijk weten Johannes en Henk van Silfhout de 55stc als 12e te klasseren in hun klasse en dat mag absoluut een fraaie prestatie genoemd worden !.

9e South Bohemia Classic
7 + 8 september 2018 (CZ)

Team Laurent Racing reden deze tweedaagse regelmatigheids rally over circa 500km.
De start van het 1e traject was in Ceske Budejovice vanaf 17.00 uur waardoor alle deelnemers direct een lastige nachtetappe in konden rijden die ook direct effect had op het uiteindelijke klassement.

het tweede traject vertrok vanuit Dolni Vhavice vanaf 08.15 uur en dat maakte dat de meeste deelnemers met de slaap nog in de ogen vertrokken en er ook in dit tweede traject vele fouten werden gemaakt.

Dominique Laurent - Petr Fazekas hebben in hun 55 de rally goed doorstaan, zij eindigde uiteindelijk als 71e in hun Classic Klasse.



Als rally bestaat dit evenement al sedert eind jaren '60 als de "Nacht van Looi" en wat later "Internationale Rally van Looi" daarna heeft het tot 1976 stilgelegen tot dat in 2015 de rally als memorialrally terug keerde.

Plaats van handeling is de omgeving van Tessenderlo, een omgeving die ook bekend is om zijn militaire terreinen.

Het geheel is nu een DEMO rally waarvoor geen klassement word opgemaakt maar waar best wel op hogere snelheden mag en kan worden gereden en dat alles om het publiek te vermaken.

Dit jaar staan er twee DAF's op de deelnemerslijst:
DAF46 Kristof Klinkers - Kris Cox
DAF33 Winnie Lardenoije - Xander Lardenoije

4e memorialrally van Looi
8 september 2018 (B)



23e
Classic Gelderlandrit

15 september 2018 (NL)

De klassieker in de achterhoek vanuit een de oudste steden van Nederland "Doesburg".
230 a 260 wedstrijd kilometers door het vlakke land tot op de Duitse grens.

Rene van Bussel - Gijs van Ophey rijden met de 66M1.3 naar de 2e plaatsin de Toerklasse.

Maxell Ralli Classic  15 september 2018 (Fin)

In januari 2017 raakte equipe Jesse-Joonas Haake - Jonie Leander met hun fraaie Volvo66 tijdens de Rengon JM-Putki ralli de sneeuwwal, sloeg over de kop en dat was einde rally seizoen 2017.
Nu september 2018 zijn Jesse-Joonas en Jonie met de volledig herstelde Volvo66 weer terug op de rallypaden.

Tijdens deze editie van de Maxell Ralli gaat de equipe nog niet 100% op snelheid maar het gevoel en het vertrouwen in de auto komen terug en behalen de 37e plaats in het Classic Klassement.
Wij hopen hun weer vaker tijdens Finse rallies zullen deelnemen.


East Belgian Rally
Slowly Sideways DEMO-rally
29 + 30 september 2018 (B)

De Belgische Eifel rond de stad Sankt-Vith is de plek waar de rijders voor het BRC op de zeer smalle wegen in het fraaie heuvelachtige terrein het kampioenschap uitvechten.

Slowly Sideways mag tijdens deze rally met 25 auto's vooruit rijden, de baan vast afstoffen, het publiek achter de hekken houden en vermaken en natuurlijk onze eigen oudere rallywagens in beweging houden en trots aan het publiek tonen.

Voor mij ging een wens in vervulling, ik mocht samen met Willen Geuzebroek, ex ZAV-Team navigator in mijn 55M deelnemen met Slowly Sideways en wij waren beide best wel zenuwachtig.
Na grondig alle vier de KP's te hebben verkend was het de 30e voor het eggie en moesten 10kp's op snelheid worden verreden totaal zo'n 150km.
Onze 55M replica van de Rallye du Maroc 1972 was de kleinste auto van de groep met de kleinste motor, erg trots waren wij toen ons een Porsche rijder melde "dat ding loopt hard" uiteindelijk hebben wij hem wel laten passeren want wij kennen onze beperkingen.
Wij zijn zonder schade of technische problemen uit de strijd gekomen maar wel met een bijzondere ervaring rijker.
Wat ook zeer belangrijk is en bijgedragen heeft tot het welslagen van de DEMO-rally is de sfeer waarin de Slowly Sideways rijders met elkaar omgaan en de wijze waarop zij hun klassieke rallywagen verzorgen









18e ABC-rally  5 + 6 oktober 2018 (NL)

Vanuit Emmen is bijna het grootste gedeelte van de rit gereden in Duitsland
Het lijkt dat de ABC rally iets aan glas aan het verliezen is, maar 60 equipes in 3 wedstrijdklasse vreemd, de organisatie is goed, het wedstrijdgebied is fraai en zeer goed te rijden.

2 DAF equipes in de strijd, in de Tourklasse eindigen Ron Buitendijk - Harry Schul op de 6e plaats in de blauwe 55M en in de Sportklasse met de witte 55M behalen John van Dam - Nienke van Dam de 7e plaats.

Nacht van Nederland
13-14 oktober 2018 (NL)

Dit is toch de enigste echte nachtrit die Nederland rijk is, vanuit Wijk bij Duurstede circa 600km of wel 12 uur in het donker meten, zoeken, turen en zonodig weer terug naar waar je feitelijk de weg kwijt raakte.
Sommige vinden dit echt avontuur en weer anderen haten het, hoe dan ook het blijft apart.
Er waren deze editie 5 variomatische equipes in de strijd en die deden het verdraaid goed !.


In de Sportklasse behalen Arenso Bakker - Robert-Jan Lugard de 8e plaats met direct achter hen Robert-Hans Hafkemeijer - Erik-Maarten Edixhoven met de Volvo66 op plaats 9

Frank Moonen - Peter Hoens zijn oppermachtig in de Tourklasse, zij worden 1e.
Rene van Bussel - Gijs van Ophey met de LSM55 worden 4e in deze klasse.
Frans van de Zalm - Henny Koorn komen met de bruime 55M uit op de 14e plaats in de zelfde klasse
11e Eupen Rallye
21 oktober 2018 (Dld)
De DAF equipes in Limburg hebben het voordeel dat zij al heel
snel in het buitenland aan de start kunnen staan van een
regelmatigheidrally en dat doen ze dan ook met regelmaat.

Frank Moonen - Rene van Bussel reden als enigste
buitenlandse equipe de 11e Eupen Rallye in Duitsland.
In de Tourensportklasse waarin 41 equipes aan de
start kwamen behaalde zij de de 19e plaats.

Int. DMV Oldtimer Rallye
1 juli 2018 (Dld)
Een echte regelmatigheidrallye, alleen maar tijdproeven door
Duitsland, Nederland en Belgie en strak georganiseerd.
Frank Moonen - Peter Hoens reden in de Tourensportklasse
en ondervonden toch behoorlijke tegenstand van de Duitse equipes.
34 autos aan de start in hun klasse en een 15e plaats
was het hoogst haalbare dit keer.




WRC-Rallye RACC-Catalunya
Slowly Sidways Show en Demorally
25 t/m 28 oktober 2018 (Esp)

De organisatie van de Rally van Spanje ofwel de Rallye RACC-Catalunya is al enkele jaren de enigste organisatie die de Slowly Sidways leden uitnodigen om op belangrijke momenten tussen de Kp's het publiek bezig te houden, eventueel van de baan af te houden en/of het traject in te rijden voordat de echte WRC het traject af racet.
Als je de Youtupe beelden goed bekijkt gaat het toch wel angstig hard en zijn vooral de hoge en verre jumps/sprongen zeer spectaculair.

De equipes van Slowly Sideways doen het rustiger aan, springen niet zo ver, rijden geen 180km/pu of nog harder op de Kp maar driften, maken eens een fout al dan niet expres en die oudere rallyauto's spreken nog steeds tot ieders verbeelding.

Ton Koster - Raymond Koster zijn met de DAF66M STAR-team replica vanaf 2014 vaste deelnemers in deze DEMO groep en kunne met hun motorvermogen toch aardig indruk maken.

De uitnodiging om met de DAF naar Spanje toe te komen moet als een groot compliment worden gezien op de wijze waarop deze replica is gebouwd.

  
2eme Rallye-VHC de Normandie
27+28 oktober 2018 (Fr)

In april 2017 branden tijdens de rallye de la Lys de 66M van Patrice Wattinne volledig af, bij het opbouwen van deze nieuwe 66M is dan ook goed gekeken en gelet op mogelijke spanning op leidingen en punten waar leidingen langs scherp metaal schuren want een motor in een rallywagen staat nu eenmaal niet stil te draaien.
Vol goede moet gingen Patrice Wattinne - Adrien Wattinne met de nieuwe 66M in Normandie van start in de VHC-rallye maar helaas hebben zij al op proef 2 met mechanische problemen de rally moeten staken.


4e VAS-Regularity Rally van Zuid Limburg  10 november 2018 (B)
In het Belgische "Gingelom" in het district Hasselt was de start van de 4e editie van deze rally en regularityrally combinatie, FIA-rally van Zuid Limburg bestaat al sedert circa 1990 de combinatie met de VAS regularity is er pas sinds 4 jaar en eerlijk gezegd is dat best een fraaie combinatie.

De 39 regularity equipes moesten 3 legs van 3 klassementsproeven rijden op speciaal voor het evenement afgesloten omgeving, proeven waar ook de auto's voor het BRC zich moesten uitleven.

Het regenachtige weer had de proeven behoorlijk glad gemaakt, neem daarbij het gegeven dat de BRC auto's nogal eens naast de weg rijden en dus troep op de weg gooien waardoor het traject nog gladder werd.

30 equipes behaalde de finish in deze klasse.

DAF equipe Frank Moonen - Peter Hoens behaalde een 6e plaats, op een van de proeven reden zij "te hard" ( ja dat kan dus ) een "Geheime tijdcontrole miste" en daardoor een podium plaats misliepen, heel jammer ! maar wel een mooie rally om te doen.

45e Hornenacht
17 november 2018 (NL)

Pure nachtrit met Weert als start en finish plaats.
Het gebied omvat Nederlands en Belgisch Limburg.

In de Clasic Tourklasse met 35 equipes, 4 DAF equipes en alle kregen de nodige
hindernissen te verwerken die in een herfstachtige nacht veel erger lijken
dan dat in werkelijkheid misschien wel zijn.





resultaten in de Classic Tourklasse:
Frank Moonen - Peter Hoens, 55coupe, 2e plaats
Hans Rodenburg - Jaap Tak, 55M1300, 8e plaats
Martijn van Veldhuizen - Gijs Ophey, 55Mcoupe, 12e plaats
Jan Schellekens - Rene van Bussel, 66M1300, 25e plaats


5e Tour de Gazet
24 november 2018 (NL)
100 equipes melden zich voor deze 5e editie die vanuit Uden verdeeld over 5 trajecten in Oost Brabant is verreden.
De equipes waren verdeeld in Experts, Sport en Tourklasse rijders en werden de verschillende leessystemen voorgelegd in combinatie met regelmatigheidscontroles (TWC).
Niet minder dan 5 variomatic aangedreven equipes in de strijd die behoorlijk punten konden scoren.


Sportklasse: Cindy Aalders - Wim Aalders 10e plaats,    Willen Geuzebroek - John van Dam 16e plaats,   Jo Heesakkers - Wim Peters 44e plaats.
Tourklasse: Johan Tak - Gijs van Opheij 5e plaats,   Robert-Hans Hafkemeijer - Eric-Maarten Edixhoven 6e plaats.

1e Nuit Ardechoise
1 op 2 december 2018 (Fr)

340km regularity verdeeld over 11 trajecten met start en finish in Saint-Joseph des Bancs.
In deze 1e editie komen 36 equipes aan de start en slechts 27 aan de finish, enkele auto bleken toch echt nodig in het winter onderhoud te moeten, zo niet met DAF66 equipe Francis Barneoud - Robert Chaspoul.
Francis en Robert vormen een nieuwe equipe en mogelijk was deze rally een test voor de plannen met de komende Neige et Glace van 2019, wij wachten af.
In deze rally klasseren zij op de 11e plaats.